Privacy

Apple gaat optreden tegen iOS-apps die stiekem schermopnames maken

Apple wil dat ontwikkelaars duidelijker aangeven wanneer er schermopnames worden gemaakt. Zo niet, dan moeten ze de functie uit de app halen omdat ze anders het risico lopen dat de iOS-app uit de App Store wordt verwijderd.

Een woordvoerder van Apple heeft aangegeven dat het bedrijf gaat optreden tegen apps die ongevraagd schermopnames maken en de gebruikers daar ook niet over informeren. Donderdag was in het nieuws dat sommige apps, waaronder die van Expedia en Hotels.com, stiekem het scherm van de gebruiker vastleggen waardoor onder andere creditcardinformatie en andere persoonlijke informatie kan worden gelekt.

Stiekem schermopnames maken mag niet van Apple

De apps voldoen niet aan de reviewrichtlijnen van de App Store, waarin staat dat de makers expliciet toestemming moeten vragen als er schermopnames worden gemaakt. Ook moeten apps een visuele indicatie geven als er een schermopname gaande is. Apple’s eigen schermopname-functie in iOS doet dat bijvoorbeeld door een rood balkje bovenin beeld te laten zien. Het verschil is uiteraard dat je de schermopnames in iOS op eigen initiatief maakt, terwijl de apps dit in het geniep doen.

Glassbox
Apple zou contact met enkele ontwikkelaars hebben opgenomen en met ze hebben gesproken over de huidige gang van zaken. Eén van de ontwikkelaars vertelt dat hij een dag de tijd kreeg om de schermopname-functie uit de app te verwijderen. Veel van de apps die donderdag in het nieuws kwamen maken gebruik van de analysedienst Glassbox. Het verzamelen van data is vooral bedoeld om de kwaliteit van de dienst te verbeteren, maar daarbij worden ook veel persoonsgegevens vastgelegd, die zonder versleuteling en afscherming naar servers worden doorgestuurd.

TechCrunch onderzocht de zaak en ontdekte dat geen enkele app dit expliciet meldde aan gebruikers, bijvoorbeeld in de privacyvoorwaarden. Dit maakt nog maar weer eens duidelijk dat je niet alleen op de privacyvoorwaarden af kunt gaan, om zeker te weten dat je gegevens veilig zijn. Volgens Apple is een vermelding in de voorwaarden niet genoeg, en moeten ontwikkelaars er nadrukkelijk toestemming om vragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.