Apple op weg naar 60 procent winst in de telefoonindustrie

Apple is momenteel goed voor 52 procent van de winst in de telefoonindustrie. Als de kerstverkopen goed gaan kunnen we zelfs rekenen op 60 procent van de winst. Ondertussen is voormalig topspeler Nokia teruggevallen naar 4 procent.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tim-cook-iphoneApple verkoopt maar 4,2 procent van het totale aantal telefoons wereldwijd. Daardoor lijkt het een kleine speler, maar cijfers kunnen bedrieglijk zijn. Apple haalt namelijk wél 52 procent van de winst in de toestelindustrie binnen. Dat blijkt uit schattingen van Canaccord Genuity. Het is te danken aan de royale marges die Apple hanteert: van elke dollar die aan smartphoneverkopen binnenkwam, werd 35 cent winst gescoord. Dat is bijna dubbel zoveel als Apple’s naaste concurrent. Toch klaagden analisten afgelopen kwartaal dat Apple minder had gepresteerd. Het enige bedrijf dat in de buurt komt van Apple is Samsung. Zij hebben nu een winstmarge van 29 procent, dankzij smartphones als de Galaxy S II en andere Android-toestellen.

BlackBerry-maker RIM zit in een neerwaartse spiraal, wat marges betreft. Nog slechter gaat het bij Nokia, die slechts 4 procent van de totale winst in de telefoonindustrie binnenhaalt, terwijl dat twee jaar geleden nog 39 procent was. De verwachtingen voor Apple zijn goed: Canaccord verwacht dat Apple tijdens de feestdagen 29 miljoen iPhones zal verkopen. Daardoor zou Apple’s aandeel in de totale winst in de telefoonindustrie kunnen stijgen naar 60 procent.

Opvallend is dat er inmiddels twee providers zijn, die weigeren om de iPhone te verkopen. Afgelopen week werd bekend dat US Cellular niet de iPhone wil verkopen, vanwege “onacceptabele voorwaarden” van Apple. Ook Telefonica wil de iPhone 4S niet in Tsjechië verkopen, omdat ze niet wilden voldoen aan de minimale afnameverplichtingen van Apple. Tegelijk zijn er ook operators die de gok wel durven wagen. De Amerikaanse operator Sprint maakte een grote gok om de iPhone toch te kunnen verkopen en zette daarbij volgens analisten de hele toekomst van het bedrijf op het spel. Dat pakte gunstig uit, want de iPhone 4S werd in één klap de bestverkochte telefoon ooit van Sprint.

Via: Forbes

Update: In tegenstelling tot de bron, die over “smartphone profits” spreekt, gaat het om winst in de totale telefoonindustrie. In de smartphonemarkt alleen heeft Apple een veel hoger marktaandeel, geen 4,2%.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2011, 10:34
Categorie Apple
Onderwerpen apple, markt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.