Apple onderzoekt inbouwen van kleine projector in iPhone en iPad

Apple heeft een patent ingediend om een picoprojector in de iPhone en iPad in te bouwen. Hiermee zou je projecties kunnen doen, bijvoorbeeld wanneer je een presentatie geeft. Apple registreerde ook het domein applepico.com.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone projectorVorige week werd bekend dat Apple de domeinnaam applepico.com heeft geregistreerd. De timing is interessant, want uit een vandaag gepubliceerd patent blijkt dat Apple aardig wat ideeën heeft over picoprojectors. Het Amerikaanse Patent & Trademark Office heeft een patent gepubliceerd, dat het inbouwen van kleine projectors (picoprojectors) in iOS-apparaten beschrijft. Ook wordt er gesproken over een projector-accessoire voor MacBooks.
Het zijn niet de eerste plannen die uitlekken over Apple’s projectieplannen. In juni 2009 werd al bekend dat Apple misschien een projectiesysteem in iOS-apparaten zou willen uitbrengen.


Een patent uit maart 2010 beschreef een brede toepassing van projectoren en in april 2010 werd gesproken over het inbouwen van een projectiesysteem in de MacBook. Toen ging het nog om algemene beschrijvingen, maar het patent dat vandaag naar buiten is gekomen is een stuk specifieker. Het beschrijft hoe deze projectoren werken en hoe je bijvoorbeeld vingerbewegingen (gestures) kunt gebruiken.

Dat er zoveel details worden weggegeven, wijst erop dat het ontwikkelteam flinke voortgang boekt – althans op papier. Veel moeite is gestoken in de uitleg waarom een Shared Projected Workspace nodig is. Apparaten zoals de iPhone en iPad hebben een relatief klein scherm en als je foto’s of andere content aan een groepje mensen wilt laten zien, is dat onhandig. Doorgeven van het apparaat is één oplossing, maar dan kan niet iedereen tegelijk kijken. Presentaties op een iPad-scherm geven, zorgt ervoor dat mensen niet alles goed kunnen lezen. Een projector is dan veel gemakkelijker. Onderstaand plaatje laat de drie gebruiksmogelijkheden zien. Bij de MacBook moet via een kabel een apparaat (iPhone?) worden aangesloten, dat de projectie kan verzorgen.

Het is wel interessant waarom Apple een technologie als picoprojectoren interessant genoeg vindt om zodanig uit te werken. Lang niet iedereen zit op een projector in z’n telefoon te wachten of is bereid om een paar euro’s extra te betalen voor een toestel met ingebouwde projector. Misschien wil Apple een zakelijke iPhone uitbrengen?

projector iphone ipad macbook

Een mooie toepassing van projectoren is te vinden in een TED-presentatie van Pattie Maes en Pranav Mistry. Verder is ook een interessant detail dat Samsung ooit eens een toestel met ingebouwde projector heeft uitgebracht: de Samsung Beam. Maar dat is nooit een succes geworden.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.