Apple patenteert schematische kaarten

Apple heeft een patent aangevraagd op een andere manier om kaarten en navigatiesoftware weer te geven. Daarbij gaat het niet om schaal, maar voor de gebruiker belangrijke informatie.

Apple navigatiesoftware patent headerEr is een nieuw patent van Apple opgedoken waarin het bedrijf uit Cupertino naar voren komt met een manier om navigatie duidelijker te maken. Het patent ‘schematische kaarten’ laat zien dat Apple bezig is met kaarten die alleen de gegevens benadrukt die voor de gebruiker belangrijk zijn. Dat houdt in dat de rijder bijvoorbeeld wel belangrijke herkenningspunten op zijn route terugziet op het beeld en dat onbelangrijke details juist vervagen.

Het patent houdt ook in dat kaarten kunnen worden vervormd. Minder belangrijke gebieden kunnen kleiner op het beeld worden weergegeven terwijl niet te missen punten levensgroot en detailrijk in beeld komen te staan. Zo kan bijvoorbeeld 77 kilometer snelweg rechtdoor als klein streepje worden weergegeven in beeld (om een later gedeelte uit de route alvast beter te laten zien), en kan een belangrijk kruispunt juist het complete beeld in beslag nemen als dat nodig wordt geacht. Apple’s idee van kaarten laat los van de juistheid van schaal en stemt meer af op het belang van de gebruiker.

Het patent dat naar voren is gekomen, is geregistreerd door het Placebase-team. Apple nam die maker van navigatietechniek in 2009 over en richtte er het Geo-team mee op. Het gonsde vervolgens van de geruchten dat Apple snel met eigen navigatiesoftware voor de iPhone kwam. Twee jaar later is daar nog niks van bekend.

Apple patent op navigatiesoftware volledig

De website 9to5Mac speculeert dat de huidige patentstrijd tussen Apple en apparaten die gebruik maken van Google’s Android-systeem, dit patent wel eens op gang heeft kunnen helpen. En inderdaad: misschien is het wel waarschijnlijk dat Apple langzaam meer afstand wil doen van de diensten van Google en derhalve zelf de vaart achter navigatiesoftware zet.

Van de andere kant bekeken benut Apple veel van zijn patenten niet of niet direct. Het bedrijf staat erom bekend enorm veel octrooien aan te vragen voor nieuwe technieken. Zo kwam vandaag ook al een patent over projectoren in en gekoppeld aan Apples gadgets boven water.

Bron: Free Patents Online

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2011, 17:51
Categorie Apple
Onderwerpen Navigatie, octrooi, patenten, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.