Apple wil ongeoorloofd iPhone-gebruik voorkomen met hartslaganalyse

Apple heeft in een patent ideeën uitgewerkt om ongeoorloofd gebruik van de iPhone en iPad te voorkomen.

iphone diefApple heeft een patent ingediend voor een methode, waarmee je onderscheid kunt maken tussen geautoriseerd en ongeautoriseerd gebruik van een iOS-apparaat. Mocht het apparaat niet geautoriseerd zijn, dan kan Apple bepaalde functies automatisch uitschakelen of notificaties naar Twitter, Facebook, MobileMe en andere diensten laten sturen. Er zijn mensen die daaruit meteen concluderen dat je bij ‘ongeautoriseerde’ apparaten meteen aan een jailbreak moet denken. Maar dat is iets te kort door de bocht. De tekst in het patent wekt vooral de indruk dat het om beveiligen van gegevens gaat, wanneer je iPhone in verkeerde handen is gevallen.


Het patent met de titel ‘Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device’ noemt bijvoorbeeld:

In some embodiments, an unauthorized user can be detected by comparing the identity of the current user to the identity of the owner of the electronic device.

patent autorisatieHet patent beschrijft manieren hoe je kunt achterhalen wie de iPhone of iPad gebruikt, zoals spraakanalyse, fotoanalyse, hartslaganalyse of pogingen om te hacken. Bij ongebruikelijk gedrag zorgt het systeem ervoor dat de gegevens op het apparaat veilig zijn en dat de juiste eigenaar wordt gewaarschuwd. Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een backup wordt gemaakt van vertrouwelijke gegevens op een remote server. Daarna wordt je iOS-apparaat gewist. Het toestel kan ook ongemerkt foto’s van de gebruiker maken of de GPS-coördinaten doorsturen. Dat gebeurt nu al via de dienst Find My iPhone.

De oplossing zou ook van pas kunnen komen bij de iPad, die vaak door meerdere mensen in een huishouden wordt gebruikt, maar waarbij er nog geen methode bestaat om bepaalde bestanden af te schermen voor anderen. Je kunt dan voorkomen dat anderen in je mailbox gaan kijken. Ook in zakelijke omgevingen komen de functies van pas.

Het patent is te lezen bij de USPTO.

Tipgever: Arjan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 augustus 2010 om 19:03
Onderwerpen
,
Categorie
Apple
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.