Apple-kwartaalcijfers Q1 FY13: 47,8 miljoen iPhones en 22,9 miljoen iPads verkocht

Apple heeft kwartaalcijfers voor het eerste fiscale kwartaal van 2013 bekendgemaakt.

apple koersApple heeft vanavond kwartaalcijfers voor het eerste fiscale kwartaal 2013 bekendgemaakt. Er werden 47,8 miljoen iPhones, 22,9 miljoen iPads, 4,1 miljoen Macs en 12,7 miljoen iPods verkocht. Daarbij werd een recordomzet geboekt van $54,88 miljard dollar. Een dubbel record dus, want er werden in een kwartaal nog nooit zoveel iPhones verkocht.
Het vorige verkooprecord dateert van precies een jaar eerder, toen 37 miljoen iPhones over de toonbank gingen.

Het gerapporteerde kwartaal besloeg grofweg de kalendermaanden oktober/november/december 2012 en omvatten dus de hele feestdagenperiode. Er werd erg uitgekeken naar de cijfers die vanavond bekend werden gemaakt. Apple werd de afgelopen weken achtervolgd door doemverhalen: Apple is het meest waardevolle en meest winstgevende bedrijf ter wereld, maar toch vinden sommige analisten en commentatoren dat Apple z’n beste tijd heeft gehad. Dat er nu weer een recordomzet is geboekt en een recordaantal iPhones is verkocht, zal de kritiek niet meteen doen verstommen.

omzet apple per kwartaal

Sinds afgelopen september is de aandelenkoers door alle negatieve berichtgeving gedaald van $705,07 naar minder dan $500. Toch is dat niet meteen reden om medelijden met Apple te hebben, want Apple heeft betere marges en presenteert betere cijfers dan andere telefoon- en computermakers. In 2012 was Apple goed voor 75% van alle winst die in de telefoonmarkt werd gemaakt. Samen met Samsung wordt zelfs 99% van de winst binnengehaald. Andere partijen zoals HTC en Sony moeten het doen met de resterende kruimels.

Vanaf 23:00 uur Nederlandse tijd is er een online conference call te beluisteren, waarin Apple CEO Tim Cook en Apple CFO Peter Oppenheimer de cijfers toelichten.

De website Macstories zette de cijfers om naar grafieken:

iphone-verkoopcijfers

ipad-verkoopcijfers

Verwachtingen van analisten

De afgelopen dagen maakte Philip Elmer-Dewitt van Fortune al een inventarisatie van de voorspellingen van analisten. Maar liefst 67 analisten deden eraan mee: 28 onafhankelijke analisten en 39 analisten die werken voor grote investeringsfirma’s. De onafhankelijke analisten doen vaak wat meer gedurfde uitspraken; zo ook deze keer. Ze hadden een omzet van $58,84 miljard dollar verwacht, terwijl de analisten in loondienst op $54,74 miljard omzet rekenden. Apple had zelf een schatting van $52 miljard omzet en $11,75 winst per aandeel afgegeven voor het kwartaal.

Wall Street verwachtte dat Apple afgelopen kwartaal tussen de 47,5 en 53 miljoen iPhones en tussen de 23 en 25 miljoen iPads had verkocht. Daarbij was rekening gehouden met een aantal factoren: de iPhone 5 kwam de afgelopen maanden gaandeweg in 100 landen beschikbaar, maar kampte ook met leveringsproblemen door veel uitval tijdens de productie. De iPad mini was ook in steeds meer landen beschikbaar, maar was soms ook moeilijk leverbaar. Al met al heeft Apple maar op het nippertje voldaan aan de schattingen: 47,8 miljoen iPhones is iets meer dan de ondergrens van 47,5 miljoen, die de analisten hadden voorspeld. Wat omzet betreft deed Apple het wél opvallend goed: in plaats van de $52 miljard die ze zelf hadden voorspeld kwam de omzet uit op $54,88 miljard. Dat is bijna net zoveel als de analisten in loondienst hadden gegokt (namelijk $54,75 miljard).

Onheil afgewend?

Toch zullen de cijfers de investeerders en de sceptici niet meteen geruststellen. Apple is een bedrijf dat de afgelopen jaren gigantische groeicijfers heeft laten zien en investeerders zijn gewend geraakt dat de bomen tot in de hemel blijven doorgroeien. De eerste reacties op de cijfers zijn tamelijk negatief, maar kunnen ook beïnvloed zijn door de bedrukte stemming die er al voorafgaand aan de bekendmaking heerste. De aandelenbeurzen in de VS zijn nu gesloten, maar er wordt gesproken over een koersdaling van 5%.

Bij de recordverkoopcijfers van de iPhone zijn overigens wel wat kanttekeningen te plaatsen. Apple geeft geen opheldering hoe de verhouding tussen de verkochte modellen is, maar in de VS (samen met China de belangrijkste markt voor Apple) werd flink gestunt met oudere modellen, zoals de iPhone 4. Bij de verkochte exemplaren gaat het dus lang niet altijd om de duurdere iPhone 5.

Voor het eerstvolgende kwartaal (Q2 2013) rekent Apple op de volgende cijfers:

  • Omzet tussen 41 en 43 miljard dollar (logischerwijs lager dan voorgaand kwartaal, waarin de feestdagen voor extra omzet zorgden).
  • Brutomarge tussen 37,5 en 38,5 procent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2013, 23:14
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.