Apple: ‘500 miljoen iOS-apparaten verkocht’

Apple heeft 500 miljoen iOS-apparaten verkocht. Dat werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers Q1 FY13. In juni 2012 stond de teller nog op 400 miljoen iOS-apparaten.

zippo apple commercialAfgelopen juni maakte Apple bekend dat er 400 miljoen iOS-apparaten in omloop zijn. Vanavond werd tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers een nieuwe mijlpaal bekendgemaakt: er zijn inmiddels 500 miljoen iOS-apparaten verkocht. Dat betekent dat er net zoveel Zippo-aanstekers als iOS-apparaten zijn verkocht. Het verschil is alleen dat Zippo er tachtig jaar over heeft gedaan en Apple nog geen zes jaar. De mijlpaal van 500 miljoen stuks betekent overigens ook dat er in een halfjaar tijd 100 miljoen stuks over de toonbank zijn gegaan, het merendeel in het laatste kwartaal. Maar liefst 10 iOS-apparaten per seconde.
Maar hoe zit het dan met het verhaal van die totaal ingestorte vraag naar iPhones en iPads?

Apple CEO Tim Cook wekte bij de presentatie van de kwartaalcijfers de indruk dat geruchten over problemen in de toeleveringsketen overtrokken zijn. Geruchten dat er minder vraag is naar de iPhone en iPad zouden tot gevolg hebben gehad dat Apple de inkoop van componenten heeft verlaagd. Hoewel Cook geen exacte cijfers gaf, benadrukte hij wel dat het zelfs bij feitelijke cijfers moeilijk te interpreteren is of het goed of slecht met Apple gaat. “It would be impossible to accurately interpret what any particular data point means to our business”, zei Cook.

Cook legde uit dat Apple een complexe toeleveringsketen heeft en dat componenten afkomstig zijn uit meerdere bronnen. De yield kan variëren (percentage bruikbare componenten dat uit een productieproces komt), maar ook de prestaties per toeleverancier. De afgelopen dagen zijn er meerdere suggesties gedaan waarom Apple bij bepaalde toeleveranciers minder bestellingen plaatste. De kort-door-de-bocht-conclusie van diverse kranten en analisten was dat de vraag naar Apple-producten was afgenomen. Andere verklaringen waren dat Apple naar andere toeleveranciers was overgestapt, voor een andere technologie had gekozen of gewoon nog veel componenten op voorraad heeft. Dat laatste zou er dan mee te maken hebben dat de lage yield van het decemberkwartaal Apple ertoe had genoopt om extra veel componenten te bestellen (er viel immers ook veel af, dat niet aan de kwaliteitsstandaarden voldeed). “I’d recommend questioning the accuracy of any kind of rumor about build plans”, opperde Cook. Hij deed geen moeite om één van de geruchten te weerleggen.

Tijdens de conference call met analisten kwamen nog meer interessante feiten naar boven. Zo zal Apple voortaan groot-China (China, Hongkong en Taiwan) als aparte regio beschouwen omdat ze té belangrijk zijn geworden in de verkoopcijfers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2013, 0:18
Categorie Apple
Onderwerpen apple, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.