Apple klaagt makers van niet-gelicenseerde iPhone-accessoires aan

Apple heeft 7 bedrijven aangeklaagd die niet meedoen aan het Made for iPod-programma. Het gaat om Amerikaanse accessoiremakers die geen licenties afdragen aan Apple.

iphone-speakersApple heeft actie ondernomen tegen bedrijven die accessoires voor de iPhone, iPod en iPad maken, maar niet deelnemen aan het MFi-licentieprogramma. Apple verdient geld aan dit programma, dat te herkennen is aan de labeltjes ‘Made for…’ en ‘Works with’. Het gaat om flinke bedragen: royalties van 20 tot 25 procent van de verkoopprijs zouden niet ongewoon zijn. “Als je speakers koopt voor $100 gaat er $20 tot $25 naar Apple”, aldus analist Shaw Wu. Volgens Bloomberg heeft Apple nu stappen ondernomen tegen 7 Amerikaanse bedrijven die niet aan het licentieprogramma meedoen, maar er zijn nog veel meer die risico lopen. Ze maken kabels, opladers en speakers voor de iPhone en andere iDevices.

“Veel productenzijn van inferieure kwaliteit en onbetrouwbaar, ze roepen bezorgdheid op over de compatibiliteit en kunnen schade toebrengen aan Apple’s producten”, schreef Apple in de klacht, die op 22 juli is ingediend bij de federale rechtbank in San Francisco. De ongeautoriseerde producten zouden inbreuk maken op wel 10 patenten en maken misbruik van handelsmerken. Zes bedrijven zijn gevestigd in Californië, de andere in Washington. De zaak heeft in eerste instantie betrekkingop eForCity, een handelaar waar je voor $2,69 een autolader voor de iPhone koopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2010, 23:40
Categorie Accessoires
Onderwerpen apple, licentie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.