‘Apple wil Japanse chipfabrikant kopen voor betere batterijduur iPhone’ (update)

Apple zou de schermkwaliteit van beeldschermen en de batterijduur willen verbeteren door een meerderheidsbelang in een Japanse chipfabrikant. Dat meldt Nikkei.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

retinaschermApple voert overnamegesprekken met Renesas SP Drivers, een afdeling van de Japanse toeleverancier Renesas Electronics die zich bezighoudt met het ontwerp van chips voor LCD-schermen. Dat meldt de Aziatische publicatie Nikkei. Apple zou een meerderheidsbelang van 55 procent in het bedrijf willen kopen voor een geschat bedrag van 479 miljoen dollar. Zakenkrant Wall Street Journal spreekt zelfs over een volledige overname (zie update onderaan artikel). De overname zou rond de zomer afgerond moeten zijn, zo stelt Nikkei. Met de kennis die de LCD-chipfabrikant in huis heeft zou Apple de scherpte van beeldschermen en de batterijduur van iPhones kunnen verbeteren.

In februari stelde de Japan Times op basis van een bron binnen de industrie dat Renesas SP Drivers de markt voor LCD-chips zou willen verlaten om zich op andere activiteiten te kunnen richten. Het bedrijf zou al zijn aandelen willen verkopen aan een overzeese fabrikant van halfgeleiders, zo berichtte de publicatie destijds. Mogelijk werd hiermee gedoeld op Apple.

Renesas SP Drivers is een joint venture van Sharp dat een aandeel van 25 procent in het bedrijf heeft, en het Taiwanese Powerchip dat voor 20 procent eigenaar is en verantwoordelijk is voor de productie. Renesas is de belangrijkste fabrikant van drivers en controllers van kleine en middelgrote LCD-scherm en heeft een marktaandeel van eenderde. De chips die Renesas ontwerpt en produceert zijn verantwoordelijk voor de aansturing van LCD-schermen en bepalen de kwaliteit en performance, maar ook het algehele energiegebruik van schermen. Het scherm vraagt over het algemeen veel energie en daar valt dan ook nog veel winst te behalen in de iPhone, die regelmatig bekritiseerd wordt vanwege de slechte batterijduur.

Renesas levert als enige chips voor LCD-schermen aan Apple, waar het bedrijf voor andere onderdelen doorgaans van meerdere toeleveranciers gebruikmaakt. Het lijkt dus logisch dat Apple een bedrijf waarvan het zo afhankelijk is in eigen beheer zou willen hebben. Verwacht wordt dat Sharp al zijn aandelen aan Apple zal verkopen als de overname doorgaat. Het merendeel van de 240 medewerkers zou eveneens in dienst van Apple komen.

De massaproductie van de 4,7-inch iPhone 6 gaat volgens Reuters al in mei van start. Op het moment dat Apple rond de zomer de overname heeft afgerond, zou waarschijnlijk betekenen dat het te laat is om de kennis nog te gebruiken voor deze iPhone. Reuters stelde ook dat de nog grotere iPhone 6 met 5,5-inch scherm later uitgebracht zou gaan worden. Die kan mogelijk wel profiteren van de genoemde overname.

Update 3 april:
Volgens zakenkrant Wall Street Journal (via NUtech) zou Apple het Japanse chipbedrijf volledig willen overnemen. Apple zou volgens de krant bereid zijn om 1 miljard dollar (726 miljoen euro) te betalen voor het bedrijf.

Update 2 april:
Volgens persbureau Reuters heeft Renesas gesproken met meerdere partijen, waaronder Apple, over de mogelijke verkoop van haar activiteiten omtrent chip-ontwerp.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2014, 17:07
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.