HomeKit

Apple introduceert HomeKit als hub voor huisautomatisering

Apple heeft HomeKit geïntroduceerd als speciale hub om
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

HomeKitApple heeft op de ontwikkelaarsconferentie WWDC HomeKit geïntroduceerd voor eenvoudiger huisautomatisering. HomeKit is een nieuw protocol waarmee je allerlei accessoires die je in huis gebruikt met je iPhone kunt bedienen. Hierdoor werkt je iPhone als het ware als een afstandsbediening. Apple werkt samen met diverse fabrikanten zoals Philips, Honeywell en Netatmo die onder meer lampen, thermostaten en weerstations fabriceren.


Volgens Apple is er sprake van een beveiligd protocol waarmee je zowel losse als gegroepeerde apparaten moet kunnen bedienen. Het is zelfs mogelijk om dat met Siri te doen, al betekent dit waarschijnlijk dat je het in het Engels zal moeten praten. Apple deed de aankondiging tijdens de keynote van WWDC 2014, waarin vernieuwingen centraal staan die voor ontwikkelaars relevant zijn.

Lees ook: Dossier HomeKit voor slimme apparaten in huis

Veel oplossingen voor huisautomatisering die ‘Made for iPhone’ zijn maken al gebruik van eigen apps. Als je veel verschillende apparaten in huis hebt, wordt het al snel een potpourri aan verschillende apps die je gebruikt om deze accessoires te bedienen. “Er zijn geweldige apps en accessoires op de markt, maar we denken dat we er meer rationaliteit in kunnen aanbrengen”, aldus Craig Federighi die als hoofd van iOS- en Mac-software de functie aankondigde. Hoe het precies zal werken is op dit moment niet helemaal duidelijk. Apple heeft een speciale API voor ontwikkelaars geïntroduceerd, wat erop zou kunnen wijzen dat Apple de apps centraler laat samenwerken.

In de presentatie werd een voorbeeld genoemd: je zegt tegen Siri dat je gaat slapen en vervolgens worden automatisch de lampen in huis uitgeschakeld en de sloten vergrendeld. Je zou ook kunnen denken aan automatische functies als je weer thuiskomt, bijvoorbeeld de lampen die aangaan en de thermostaat die automatisch aanspringt. Daarbij zou Apple gebruik kunnen maken van geofencing: zodra je thuiskomt en binnen het bereik van Wi-Fi of een Bluetooth-beacon komt, gaan de apparaten aan.

Onderstaand overzicht toont de fabrikanten die mee willen doen met HomeKit:

Fabrikanten HomeKit

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.