John Giannandrea

Apple haalt Google’s topexpert kunstmatige intelligentie in huis

Apple heeft John Giannandrea in dienst genomen, voormalig hoofd AI en zoeken bij Google. De man gaat werken aan het verbeteren van Siri en technologie voor zelfrijdende auto's.

John Giannandrea

Giannandrea wordt hoofd van Apple’s activiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning. Dat is een nogal breed gebied, variërend van stemopdrachten tot zelfrijdende auto’s. Hij gaat rechtstreeks rapporteren aan CEO Tim Cook en dat geeft meteen aan dat het hier om een toppositie gaat. Cook stuurde dan ook eigenhandig een mailtje rond om de komst van Giannandrea aan te kondigen: “Onze technologie moet worden doordrenkt met de waarden die we allemaal zo belangrijk vinden”, schrijft Cook. “John deelt onze betrokkenheid bij privacy en onze voorzichtige benadering om computers slimmer en persoonlijker te maken.”

Dat klinkt misschien wat vreemd voor iemand die afkomstig is van Google, maar Giannandrea kwam bij toeval bij Google terecht door een overname in 2010. Google nam toen Metaweb over en integreerde het in de zoekresultaten. Het betekende voor Google ook dat ze in één klap een grote hoeveelheid AI-experts in huis haalden. Giannandrea was bij Google verantwoordelijk voor het toepassen van kunstmatige intelligentie in allerlei producten. Het gaat daarbij om Gmail, Google Assistent en uiteraard de zoekproducten.

Een woordvoerder van Google heeft al bevestigd dat Giannandrea zijn huidige rol neerlegt, maar de afgelopen uren was er wat onduidelijkheid over. Volgens Google zou de man gewoon in dienst blijven en stoppen met leidinggevende taken om wat meer tijd te hebben om in technologie te duiken. Ook zou zijn rol in tweeën splitsen. Dat blijkt dus iets anders uit te pakken.

Giannandrea heeft uit het verleden al een band met Apple: hij werkte halverwege de jaren negentig bij General Magic, een spin-off van Apple. Ook richtte hij spraakherkenningsbedrijf TellMe op, om vervolgens bij Metaweb aan de slag te gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2018, 7:58
Categorie Apple
Onderwerpen kunstmatige intelligentie, personeel

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.