a9 chip

‘Apple en TSMC sluiten driejarige deal voor A8- en A9-chip’

TSCM en Apple hebben een overeenkomst gesloten om A8- en A9-chips te produceren. Daarmee neemt Apple meer afstand van Samsung, die eerdere chips voor iPhone en iPad produceerde.

a9 chipApple heeft volgens berichten uit het distributiekanaal een overeenkomst gesloten met TSMC om de A8-chip en opvolgers daarvan te produceren. Daarmee neemt Apple meer afstand van vroegere partner Samsung. De volgende generatie A-serie chips zal geproduceerd worden met 20, 16 en 10nm-processen, aldus Digitimes.


TSMC zal in juli 2013 beginnen met een kleinschalige productie van A8-chips en de 20nm-productie vanaf december 2013 gaan opvoeren. In het eerste kwartaal van 2014 kunnen dan 50.000 wafers worden geproduceerd. In de herfst van 2014 kan de productie van de A9- en A9X-chip worden gestart, zeggen bronnen.

Samsung zal in 2013 en 2014 nog wel worden ingeschakeld voor het produceren van de A7- en A7X-chips voor de nog aangekondigde iPhone 5S en de vijfde generatie iPad. Daarna zal TSCM bezig gaan met de A8-chip en latere versies. Het is onduidelijk of TSMC de enige leverancier wordt van de A-serie chips. Fabrieken in het zuiden van Taiwan zullen zich volledig gaan richten op de productie van de A8- en A9-chips. De A8-processor zou dan terecht moeten komen in een nieuwe iPhone die mogelijk voor begin 2014 staat gepland en de A9/A9X-chips zijn bedoeld voor latere iPhone- en iPad-generaties. Eerder waren er al geluiden dat TSMC de A6X-chips en de A7-chips niet meer zou produceren, in een poging om Samsung buiten spel te zetten. Maar de productie is geen exclusieve zaak: Apple kiest regelmatig voor meerdere toeleveranciers om risico’s te spreiden.

tsmc taiwan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.