Apple bovenaan Fortune-lijst van meest bewonderde bedrijven

Apple is door het blad Fortune aangewezen als de Most Admired Company van 2008. Apple won de nummer 1 positie op basis van ruim 3.700 enquetes onder topmensen en analisten en versloeg daarmee Berkshire Hathaway en General Electric.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple most admired company volgens FortuneFortune Magazine heeft voor de 26e keer een lijst uitgebracht van ‘America’s Most Admired Companies’. Dit jaar staat Apple bovenaan de lijst en is daarmee zes plaatsen gestegen ten opzichte van 2007. Het versloeg Berkshire Hathaway en General Electric. De lijst is opgesteld door Fortune in samenwerking met onderzoekers van Hay Group. Uitgaande van de Fortune 1.000, de lijst met de duizend grootste bedrijven in de VS, worden de bedrijven gesorteerd per bedrijfstak waarna de tien grootste bedrijven worden gekozen. Vervolgens gaan managers en analisten aan de slag om bedrijven in hun eigen bedrijfstak van een cijfer te voorzien. Daarbij worden acht criteria gehanteerd, van investeringswaarde tot de manier waarop met sociale verantwoordelijkheid wordt omgesprongen.

Uit de lijst van 3.721 waarderingen werd een top 20 samengesteld, die in de 17 maart-editie van Fortune te lezen is. Die ligt vanaf 10 maart in de kiosk. Dat Apple zo hoog scoort komt door de waarde van $24 miljard, maar ook vanwege de invloed die het heeft op diverse andere bedrijfstakken, waaronder de muziek-, film- en telefoonbusiness. Jobs vertelde Fortune dat Apple geen marktonderzoek doet, maar vertrouwt op het maken van “great products“. Apple was nooit van plan om de muziekindustrie te reorganiseren, maar startte de iTunes Music Store omdat het geweldig zou zijn om muziek digitaal te kunnen kopen. Twee prominente bedrijven verlieten de toplijst door de achterdeur: Pepsi en Wal-Mart. De nummer twee, Berkshire Hathaway, is misschien niet zo bekend maar CEO en superinvesteerder Warren Buffett is wel een bekende naam. Er is trouwens een opmerkelijke overeenkomst tussen Apple en Berkshire Hathaway: beide bedrijven hebben een nogal charismatische leider. Steve Jobs kan op papier nog een flink aantal jaren mee, maar rond de inmiddels 77-jarige Buffett groeit de zorg of er iemand is die de legende kan opvolgen.

De top 10 bestaat verder uit:
1. Apple (computers);
2. Berkshire Hathaway (verzekeringen);
3. General Electric (electronica);
4. Google (internet);
5. Toyota (auto’s);
6. Starbucks (voeding);
7. FedEx (koerier);
8. Procter & Gamble (schoonmaakmiddelen en cosmetica);
9. Johnson & Johnson (geneesmiddelen);
10. Goldman Sachs Group (beleggingen).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2008, 15:04
Categorie Apple
Onderwerpen apple, leo's fortune

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.