‘Apple blijft tabletmarkt voorlopig domineren’

Marktonderzoeker iSuppli verwacht dat Apple weinig te vrezen heeft van iPad-concurrenten; Apple blijft de tabletmarkt voorlopig domineren.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPadsApple blijft de tabletmarkt voorlopig domineren. Dat denkt althans marktonderzoeker iSuppli. Volgens het bedrijf is het onwaarschijnlijk dat Apple voor 2011 een geduchte concurrent zal tegenkomen. Hierdoor zou Apple zeker tot 2012 een dominante positie in deze markt behouden. Vanaf begin volgend jaar worden de eerste tabletcomputers van andere merken, zoals HP en Samsung, verwacht.

Uit berekeningen van iSuppli blijkt dat de wereldwijde verzendingen dit jaar op 74,1 procent uit zullen komen, de overige 25,9 procent komt voor rekening van bestaande tablets en slates. In 2011 weet Apple die voorsprong grotendeels te behouden. De wereldwijde verzendingen komen dan uit op ruim zeventig procent. Ook in 2012 hoeft Apple zich nog geen zorgen te maken en behoudt het met 61,7 procent van de totale verzendingen tweederde van de markt. Volgens de marktonderzoeker heeft de lichte daling voornamelijk te maken met concurrenten die ook naar een ecosysteem voor tabletapplicaties zullen streven, evenals content die zich met die van Apple kan meten.

Concurrenten zijn minder positief over de toekomst van Apple’s iPad. Zo denkt LG-topman Chang Ma dat de aankomende tablet van zijn bedrijf beter wordt dan de iPad. Acer-voorman JT Wang op zijn beurt stelt dat het marktaandeel van de iPad uiteindelijk niet meer dan twintig tot dertig procent zal bedragen. Een ‘stabilisatie’ van de tabletmarkt zou hieraan kunnen bijdragen volgens Wang. Rhoda Alexander, director of monitor research bij iSuppli, denkt dat het wel even zal duren voor de concurrentie een passend antwoord heeft op de iPad:

Although the iPad has been on the market for only a few months, powerful interests throughout the technology business are devoting enormous resources to challenge and topple Apple’s domination in this fast-growing marketplace. However, if recent history is any lesson, it will take some time for these companies to get their products to market, longer for them to offer necessary software support and infrastructure, and an even lengthier period to begin to rival the overall user experience Apple is able to deliver.

De marktonderzoeker vergelijkt de situatie van nu met die van de iPhone in 2007. Volgens iSuppli duurde het bijna drie jaar voor de iPhone echt concurrentie van andere toestellen ondervond. In de periode daarvoor brachten fabrikanten wel nieuwe toestellen uit, maar die verschilden in geen enkel opzicht van de iPhone, laat staan dat ze in sommige aspecten beter waren dan Apple’s smartphone, aldus iSuppli. Met name de toestellen voorzien van Google’s Android-besturingssysteem vormen tegenwoordig belangrijke concurrentie voor Apple. Het aantal toestellen met Android geïnstalleerd nadert inmiddels dat met iOS geïnstalleerd.

ISuppli denkt ook dat fabrikanten nu in snel tempo producten ontwikkelen die gelijk of iets beter zijn dan de specificaties van de iPad. Voorbeelden hiervan zijn de tablets van Hewlett-Packard, Dell en Lenovo, die zijn gebaseerd op Android en Windows 7. Geen van allen vormt volgens iSuppli echter een serieuze concurrent. Dit zou met name te maken hebben met het ‘volledige pakket’ dat Apple wel en concurrenten niet bieden: een complete integratie van hardware, software, operating system (iOS) en applicaties (App Store).

Er worden de aankomende tijd een aantal nieuwe tabletapparaten verwacht. Zo lanceerde Samsung gisteren een teaservideo van de Galaxy Tab, Samsung’s antwoord op de iPad. Een andere concurrent is de BlackPad van Research in Motion (BlackBerry). Alexander verwacht echter op de korte termijn het meest van Hewlett-Packard, die naar verwachting begin volgend jaar met een iPad-concurrent gebaseerd op het webOS-besturingssysteem zal komen. HP heeft volgens Alexander de vereiste ervaring met de productie van Pc-achtige apparaten. Het bedrijf wordt verwacht een aparte variant voor het bedrijfsleven en voor de consumentenmarkt te gaan lanceren.

Opvallend genoeg heeft iSuppli het niet over verwachte upgrades voor de iPad. Er gaan geruchten dat Apple voor de feestdagen nog met een kleinere iPad zal komen. Het zou gaan om een 7-inch iPad die wordt aangedreven door de Cortex-A9-processor. De nieuwe iPad heeft een IPS-beeldscherm met een resolutie van 1024×768 pixels. Naast de kleinere iPad zou ook de huidige 9,7-inch iPad een upgrade krijgen naar dezelfde Cortex-A9-processor met 512 MB werkgeheugen, maar dit gebeurt mogelijk pas op z’n vroegst volgend jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 1:32
Categorieën iDevices, Providers
Onderwerpen afstandsbediening, bouwen, concurrentie, ipad, ipod, remote, tablets, verwachtingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.