Apple belooft 15 dollar in schikking antennezaak rond iPhone 4

Apple geeft 15 dollar of een nieuwe beschermhoes aan Amerikanen die een iPhone 4 hebben gekocht.

iphone4_blackAntennagate ligt alweer een flinke tijd achter ons, maar de rechtszaak die een aantal Amerikanen hadden aangespannen liep nog steeds. Vandaag werd bekend dat Apple een schikking heeft getroffen, waardoor klanten in de VS in aanmerking komen op een nieuwe beschermhoes of 15 dollar. Ongeveer 25 miljoen Amerikanen hebben straks recht op de vergoeding. Er speelden 18 rechtzaken tegen Apple, aangespannen door verschillende mensen. Omdat het om class-action-rechtszaken ging, komen alle Amerikaanse kopers van de iPhone 4 die aan de voorwaarden voldoen, ook in aanmerking voor een vergoeding.

De klacht van de Amerikanen luidde, dat Apple informatie over de antenne en de ontvangst van de iPhone 4 onjuist had weergegeven. Ook zou Apple informatie hebben achtergehouden. Door je vingers op de snijpunten van de metalen rand rondom de iPhone te leggen (de zogenaamde ‘death grip’), viel het bereik bij sommige gebruikers weg. De zaak escaleerde, wat uiteindelijk leidde tot een zaak die als ‘antennagate’ groot in het nieuws kwam. Apple ontkende aanvankelijk de problemen en legde op de website uitvoerig uit dat andere smartphones ook last hadden van verminderd bereik, als je ze op een bepaalde manier vastpakte. Praktijktesten wezen uit dat het probleem in de VS sterker speelde dan op de frequenties die de providers in Nederland gebruiken. Ook bleek uit tests, dat de kalibratie van de signaalstreepjes niet helemaal klopte, waardoor het leek alsof je bij onjuist vastpakken een groot verlies in streepjes had terwijl de signaalontvangst zelf niet dramatisch afnam. Met een software-update werd dit perceptieprobleem uiteindelijk opgelost. Apple gaf journalisten een kijkje in de keuken door ze uit te nodigen in de gigantische testruimtes, die het bedrijf gebruikt om signaalontvangst te meten. Het zag er indrukwekkend uit, maar het publiek raakte niet overtuigd. Uiteindelijk suste Apple de zaak door alle kopers een gratis Bumper-case of vergelijkbare beschermhoes te geven. In de iPhone 4S werd gekozen voor een andere plaatsing van de antennes, waar overigens in 2010 al over werd gesproken.

apple-testruimte

Met de schikking van vandaag lijkt antennagate een affaire die voor Apple definitief achter de rug is. Via iPhone4Settlement.com zullen binnenkort de details bekend worden gemaakt. Als Nederlander lijk je niet in aanmerking te komen voor de vergoeding, tenzij je de iPhone 4 in de VS hebt gekocht. Overigens schreven we in 2007, dus ruim voor de lancering van de iPhone 4 al, dat je een betere datasnelheid kon bereiken door je hand niet over de antenne te leggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2012, 13:02
Categorie Apple
Onderwerpen antennagate, apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.