Aperture doosje

Apple stopt met ondersteuning voor Aperture

Apple gaat de professionele fototool Aperture na macOS Mojave niet meer ondersteunen. De app werd al een tijd lang niet meer bijgewerkt. De aankondiging werd stilletjes gedaan in een supportdocument.

Aperture was ooit de tegenhanger van Adobe Lightroom, bedoeld om de workflow voor fotografen makkelijker te maken. Veel professionele fotografen zijn inmiddels al overgestapt naar Lightroom of een andere tool. Wie het nog wel gebruikt zal eind van dit jaar moeten overstappen, want in macOS 10.15 werkt Aperture niet meer.


Huidige gebruikers van Aperture krijgen het advies om over te stappen naar de Foto’s-app in macOS of naar Adobe Lightroom Classic. Daarmee mis je wel enkele functies, want je kunt je eigen metadata-velden en je slimme albums niet omzetten. Wel kun je je niet-destructieve lagen overzetten naar Lightroom.

Aperture op MacBook

Het einde van Aperture zat er al aan te komen. Apple is in 2014 gestopt met de ontwikkeling van de software en haalde het uit de Mac App Store. Apple besteedde op dat moment weinig aandacht aan professionele gebruikers. Daarnaast speelde mee dat steeds meer fotografen Lightroom gingen gebruiken, dat nauw samenwerkt met Photoshop en andere tools van Adobe. Bovendien is Lightroom op meerdere platformen te gebruiken, terwijl Aperture alleen op de Mac beschikbaar was.

Apple gaat op WWDC 2019 de volgende versie van macOS aankondigen. Hoewel we de codenaam nog niet weten, zal het in ieder geval om versienummer macOS 10.15 gaan. Daarmee neemt Apple ook afscheid van 32-bit apps. Oudere bestanden van iMovie, Final Cut en Motion zullen voor die tijd omgezet moeten worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2019, 19:54
Bron Bron Apple Support
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen aperture, fotobewerking
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.