Gerard Williams III

Oud-medewerker beschuldigt Apple van bespioneren personeel

Een nieuwe rechtszaak
In een nieuwe rechtszaak klaagt Apple oud-medewerker Gerard Williams III aan, omdat hij intellectueel eigendom zou hebben gestolen voor zijn nieuwe bedrijf. Williams beweert op zijn beurt dat Apple zijn berichten heeft afgekeken.

Apple klaagt oud-medewerker aan

Gerard Williams III is een oud-medewerker van Apple. In Cupertino werkte hij onder andere aan chips voor de iPhone en iPad, waardoor hij vertrouwelijke informatie bezat. Williams is met twee andere oud-medewerkers een nieuw bedrijf gestart, gespecialiseerd in het maken van chips voor datacenters. Apple beweert dat hij hiervoor Apple’s intellectuele eigendom onrechtmatig gebruikt.


In de aanklacht bij het Californische hooggerechtshof spreekt Apple van een worst case scenario voor een bedrijf als Apple. Het bedrijf van Williams, Nuvia, zou bewust Apple’s kennis gebruiken. Hoe Apple eraan komt is niet duidelijk, maar in de aanklacht staan meerdere berichten die Williams privé naar zijn collega’s zou hebben gestuurd. Uit deze berichten blijkt dat Williams inderdaad op de hoogte was.

Met deze rechtszaak speelt een belangrijke vraag: ‘Hoe kan Apple bij deze berichten zijn gekomen?’ Ook Williams en zijn advocaat vragen zich dit af:

Om medewerkers die Apple mogelijk willen verlaten te intimideren, laat Apple’s aanklacht zien dat ze tekstberichten in de gaten houden en inspecteren.

‘Apple bespioneert personeel’

Aan de ene kant heeft Apple een punt als inderdaad kan worden bewezen dat Williams intellectueel eigendom heeft gestolen voor zijn eigen bedrijf. Aan de andere kant moet Apple een goed verhaal hebben om de verkregen berichten te rechtvaardigen. In de aanklacht zijn berichten uit 2015 te vinden waarin Williams spreekt over de servermarkt en het feit dat er ruimte is voor een nieuwe speler: “Ik zou wel een nieuw bedrijf kunnen starten met wat ik nu verdien. Ik heb hier serieus over nagedacht,” schreef hij in 2015.

Apple heeft ook informatie over de belgeschiedenis van Williams. Het bedrijf vindt de urenlange gesprekken die hij had met zijn twee compagnons verdacht. Ook hier is onduidelijk hoe de informatie verkregen is.

Wanneer blijkt dat Apple daadwerkelijk personeel bespioneert zou er nog eens een staartje aan dit verhaal kunnen zitten. Je kunt de aanklacht van Apple met alle tekstberichten hier vinden. De verdedigende bewijsstukken lees je hier.

Openingsfoto v.l.n.r: John Bruno, Gerard Williams III, en Manu Gulati

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.