Apple-aandeel daalt na gerucht over vertrek Tim Cook

Apple's aandeel kreeg vanmiddag klappen te verduren nadat het gerucht dat Tim Cook naar HP zou gaan wereldkundig werd gemaakt.

Tim CookVanmiddag was er plotseling het gerucht dat Tim Cook, Chief Operating Officer bij Apple, het bedrijf in Cupertino zou gaan verlaten voor een positie bij Hewlett-Packard. Volgens het gerucht zou de topman de nieuwe CEO worden van het bedrijf, nadat huidig CEO Mark Hurd onlangs vanwege een seksschandaal moest opstappen. Cook wordt door velen gezien als de beoogde opvolger van Apple’s CEO Steve Jobs. Tijdens het ziekteverlof van Jobs afgelopen jaar viel Cook al in voor Jobs.

Niets bleek minder waar. Brian Marshall, analist bij de firma Gleacher & Co, liep de topman naar eigen zeggen vanmiddag per toeval tegen het lijf. “Hij zei dat het onzin was en dat hij zich erg thuis voelt bij Apple”, aldus Marshall. Cook blijft dus gewoon bij Apple. Toch had dit gerucht wel impact op Apple en dan met name op de koers van het Apple-aandeel. Die koers daalde vanmiddag met maar liefst 5,6 procent, maar herstelde nadat duidelijk werd dat het gerucht onjuist was.

Analist Colin Gillis had zijn twijfels bij het nieuws dat Cook naar HP zou gaan. “We verwachten niet dat dat zal gebeuren. Wat Tim [Cook] bij HP zou willen bereiken kan ook bij Apple. Steve Jobs blijft niet eeuwig CEO. Hij [Cook] staat op de shortlist”, aldus Gillis. Jobs’ kwakkelende gezondheid was vorig jaar ook al de oorzaak van een schommelde koers van het Apple-aandeel, en het is dan ook interessant dat de financiële markt meteen reageert wanneer Job’s beoogde opvolger dreigt te vertrekken.

Voorlopig lijkt Jobs nog wel even aan het roer van Apple te blijven staan. En zelfs als hij zijn functie als CEO neerlegt zal de oprichter van het bedrijf waarschijnlijk een adviserende functie blijven vervullen. Ook houdt hij via zijn eigen aandelen een behoorlijke vinger in de pap. Na zijn medisch verlof vorig jaar lijkt de gezondheid van Steve Jobs in ieder geval weer de goede kant op te gaan.

Via: Reuters

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2010, 21:15
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen aandelen, apple, beurs, geruchten, steve jobs, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.