iphone-6s-aangekondigd

Apple pakt 92 procent van alle winst in smartphonemarkt

Apple pakt 92 procent van alle winst in de smartphonemarkt, blijkt uit cijfers. Andere fabrikanten maken nauwelijks winst of draaien verlies.

iphone-6s-geruchtApple heeft in het eerste kwartaal van 2015 maar liefst 92 procent van alle winst uit de smartphonemarkt binnengehaald. Samsung verdiende 15 procent van de winst. Opgeteld komen beide bedrijven boven de 100 procent uit, omdat er ook smartphonemakers zijn die verlies draaiden.

20% van de toestellen, 92% van de winst

In aantallen ziet het beeld er heel anders uit: Apple vertegenwoordigt nog geen vijfde van het totale aantal verkochte smartphones. De hogere verkoopprijs van gemiddeld $659 per toestel zorgde ervoor dat Apple toch zoveel winst kon maken. De gemiddelde prijs van een Android-toestel is $185.

Er zijn zo’n 1.000 bedrijven ter wereld die smartphones maken, maar er is slechts eentje die er met de zak met poen vandoor gaat. En de groei lijkt er voorlopig nog lang niet uit, want over de iPhone 6s wordt gezegd dat Apple een recordaantal van 85 tot 90 miljoen stuks heeft besteld. In aantallen gaat het ook goed bij Samsung, maar sinds de introductie van de S5 en S6 zag het Aziatische bedrijf de financiële cijfers wegzakken en moesten ze keer op keer een winstwaarschuwing geven. Samsung wil dit oplossen door de verkoopprijs verder te verlagen.

Steeds duurdere toestellen

Tegelijkertijd is bij Apple een heel andere ontwikkeling te zien: dankzij grotere toestellen is de gemiddelde prijs van een iPhone de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Ook al was Apple relatief laat met grotere toestellen, de cijfers laten zien dat ze precies op het juiste moment ermee op de proppen kwamen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2015, 9:02
Categorie Apple
Onderwerpen apple, marktaandeel, winst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.