Dit ECG-accessoire kan drie hartritmestoornissen meten

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft voor het eerst een persoonlijk ECG-apparaat goedgekeurd, waarmee je maar liefst drie verschillende hartritmestoornissen kunt detecteren. De KardiaMobile van AliveCor kan meer dan alleen boezemfibrilleren ontdekken.

AliveCor KardiaMobile

Tot op heden kun je met persoonlijke ECG-apparaten (zoals de Apple Watch Series 4) alleen boezemfibrilleren opsporen. Er zijn echter meer varianten van hartritmestoornissen en daarvoor is er nu een geschikt apparaatje: de AliveCor KardiaMobile. Twee andere relatief gangbare aandoeningen, namelijk bradycardie (plotseling lage hartslag) en tachycardie (plotseling hoge hartslag).


Bij bradycardie daalt je hartslag opeens naar 40 tot 50 slagen per minuut, terwijl je bij tachycardie te maken hebt met een sprong naar 100 tot 140 slagen per minuut. In sommige gevallen kan dit levensbedreigend zijn. Het kan echter ook gebeuren dat het onschuldig is en bijvoorbeeld het gevolg van stress, medicijnen of . Hoe dan ook: je kunt maar beter op je hoede zijn en een arts inschakelen als er afwijkende waarden gemeten worden.

AliveCor Kardiamobile

AliveCor benadrukt dat je niet zelf voor doktertje moet gaan spelen, maar met de metingen naar een arts moet stappen. In het ziekenhuis kan er dan met geavanceerdere ECG-apparatuur naar je waarden gekeken worden. Meer over deze drie ECG-metingen lees je hier.

De Apple Watch kan je overigens ook al waarschuwen bij hoge hartslag, als er plotseling een sprong wordt waargenomen en je niet aan het sporten bent. Sinds watchOS 5 zit er ook de mogelijkheid in om een waarschuwing te krijgen bij opvallend lage hartslag. Hierbij wordt echter geen ECG gemaakt, want het werkt ook op modellen vóór de Series 4.

Bekijk ook

Waarschuwing bij hoge hartslag op Apple Watch instellen (en dit doe je als je een melding krijgt)

Je Apple Watch kan je een waarschuwing geven als opeens een verhoogde hartslag hebt, terwijl je niet aan het sporten of bewegen bent. Ook krijg je een waarschuwing bij te lage hartslag. In deze tip lees je hoe je zo'n hartslagwaarschuwing instelt.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.