Adobe stopt met Flash-speler voor mobiele apparaten

Adobe zal geen Flash voor mobiele apparaten meer ontwikkelen. Het is een kleine overwinning voor Apple en wijlen Steve Jobs, die nooit in Flash op iPhone en iPad heeft geloofd.

flash-logoHet is een kleine overwinning voor Apple in de strijd rond Flash. Adobe heeft partners laten weten dat ze stoppen met het ontwikkelen van een Flash Player voor mobiele browsers. Anderhalf jaar geleden schreef Steve Jobs een open brief onder de naam ‘Thoughts on Flash‘, waarin hij uitlegt waarom Flash op mobiele apparaten helemaal niet nodig is. Apple hield sindsdien vast aan het standpunt dat ze geen Flash ondersteunen op de iPhone en iPad. Voor concurrerende smartphones en tablets was dat reden om in reclamemateriaal enthousiast te roepen dat juist wél Flash mogelijk was. Adobe is nu van plan energie te steken in het ontwikkelen van tools, waarmee je apps voor onder andere iPhone en iPad kunt maken.

Het gaat daarbij om apps die officieel via de App Store te downloaden zijn. Adobe schrijft:

Ons toekomstige werk met Flash op mobiele apparaten zal erop gericht zijn, dat Flash-ontwikkelaars native apps met Adobe AIR kunnen maken, voor alle belangrijke app stores. We zullen niet langer Flash Player voor mobiele apparaten aanpassen aan een nieuwe browsers, OS-versies of configuraties.

Ontwikkelaars hoeven hun Flash-skills niet aan de kant te zetten, maar kunnen ze gebruiken om via een andere weg apps te maken voor mobiel. Flash-ondersteuning op Android en de BlackBerry Playbook zal voorlopig nog worden ondersteund, maar de support beperkt zich tot het strikt noodzakelijke: kritische bugfixes en beveiligingsupdates. Het persbericht met de aankondiging van de nieuwe Flash-plannen wordt vandaag verwacht. Gisteren bracht Adobe een persbericht uit, waarin ze een herstructurering aankondigden. Ze kondigden daarbij aan zich meer te willen focussen op digitale media en digitale marketing. Er gaan daarbij 750 fulltime banen verloren in Noord-Amerika en Europa.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 november 2011, 9:05
Categorie Apple
Onderwerpen adobe, apple, flash

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.