Premiere Clip

Adobe introduceert Premiere Clip voor iOS

Adobe heeft een mobiele variant van Premiere uitgebracht voor de iPhone en iPad. Alle andere Adobe-apps zijn daarnaast onder handen genomen.

Premiere ClipAdobe heeft al zijn apps voor iOS volledig onder handen genomen en een aantal nieuwe apps geïntroduceerd. Daarmee gaat Adobe zich nog meer richten op mobiele apparaten. De Adobe-apps kunnen worden opgesplitst in vier categorieën: Illustration, Imaging, Video en Capture. De belangrijkste nieuwkomer is de iOS-app Premiere Clip, een versimpelde versie van het bekende bewerkingsprogramma Adobe Premiere Pro. Ook verscheen Adobe Shape CC, waar we een aparte review over hebben geschreven.

Illustration

De apps die onder Illustration vallen, sluiten aan op Adobe’s Illustrator-programma voor de desktop. Ze zijn vooral bedoeld voor digitale artiesten die graag op hun iPad willen tekenen op vectorafbeeldingen willen maken. De volgende twee apps zijn nu in de App Store verkrijgbaar:

  • Deze app stond eerder bekend als Adobe Ideas en laat je vectorafbeeldingen tekenen met je vingers of een iPad-stylus. De update voor de app voegt ondersteuning voor voor Adobe Illustrator, zodat je afbeeldingen makkelijker naar het desktopprogramma kunt sturen. Daarnaast kun je groepsprojecten maken en uploaden naar je Behance-portfolio.
  • Compleet nieuwe teken-app die zich meer richt op vrije vormen. Laat je tekenen op maximaal tien lagen op het scherm. Heeft net als Line ondersteuning voor Adobe Illustrator op de desktop, zodat je tekeningen naar je Mac of Windows-pc kunt versturen.

Adobe Illustrator Draw
Adobe Illustrator Draw

Imaging

In de categorie Imaging vind je apps die aansluiten op Photoshop. Hiermee kun je dus foto’s bewerken. Daarnaast richt één app zich ook op het maken van tekeningen met je vinger.

  • Teken-app die in functionaliteit doet denken aan de tekenopties in Photoshop. Stond al in de App Store, maar heeft in een nieuwe update extra kwasten gekregen. Daarnaast kun je kwasten opgeslagen in Creative Cloud gebruiken.
  • Adobe’s iOS-alternatief voor Photoshop staat al langer in de App Store en heeft een update gekregen. Hiermee werkt de app nu ook op de iPhone en kun je snel voorwerpen uit foto’s knippen.
  • Het iOS-alternatief voor Lightroom op de Desktop. Met de update verandert deze app meer in een sociaal netwerk: vrienden en familie kunnen reacties achterlaten, die ook in de app te lezen zijn.

Adobe Photoshop Mix
Adobe Photoshop Mix

Video

Onder video valt op het moment een enkele applicatie: Premiere Clip.

  • Een compleet nieuwe videobewerker voor de iPhone en iPad, gebaseerd op Premiere voor de desktop. Met Premiere Clip kun je snel video’s aan elkaar monteren en geluidsniveaus op elkaar afstemmen. Kan bestanden uitwisselen met Adobe Premiere Pro via de Adobe Creative Cloud.

Premiere Clip
Adobe Premiere Clip

Capture

De categorie Capture van Adobe is een wat bijzondere: dit zijn apps waarmee je iets heel specifieks kunt vastleggen, wat je weer in andere Adobe-apps hierboven beschreven kunt gebruiken.

  • Maak op je iPhone een kwast. Deze zelfde kwast kun je vervolgens via Creative Cloud synchroniseren met bijvoorbeeld Illustrator.
  • Maak van bijvoorbeeld foto’s speciale vormen, die worden omgezet naar vectorafbeeldingen die je in andere Adobe-apps kunt gebruiken.
  • Deze app heeft de minst extreme transformatie gekregen. Hij is enkel van naam veranderd: Color stond eerder ook wel bekend als Adobe Kuler.

Adobe Shape
Adobe Shape

Creative Cloud

Bovenstaande Adobe-apps zijn gratis, maar voor alle functies moet je soms een in-app aankoop maken. Daarnaast zijn de apps met de updates nog afhankelijker van Adobe’s Creative Cloud-dienst. Hiermee kun je bestanden tussen Adobe’s programma’s synchroniseren. En daar zit gelijk ook het belangrijkste verdienmodel voor de apps in: voor €1,79 per maand kun je namelijk 20 gigabyte extra opslag aanschaffen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2014, 15:51
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, photoshop

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.