Adobe Shape CC review iPhone icon

Adobe Shape CC: maak je tekeningen digitaal op iPhone

Je papieren tekeningen inscannen en ze digitaal als vector-bestand gebruiken. In onze Adobe Shape CC review zien we dat het goed werkt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Adobe Shape CC review iPhone iconEen van de meest opvallende nieuwkomers in de grote groep nieuwe apps van Adobe op iOS, is Adobe Shape CC. Met de kleine applicatie voor de iPhone en iPad kan je vormen die je op papier zet eenvoudig digitaliseren. Zo heb je jouw tekening meteen digitaal voorhanden in Vector-formaat, te gebruiken in Photoshop, Adobe Illustrator of andere apps.

Adobe Shape CC doet denken aan het indrukwekkende Post-it Plus waar we eind september een review over schreven. De applicatie vereist dat je je aanmeldt voor een gratis Adobe Cloud-account, of laat je inloggen met het account dat je al gebruikt voor de nieuwste versie van Adobe Photoshop, Illustrator of Premiere. Daarna kan je direct beginnen met waar de app voor bedoeld is, én waar de app goed in is.

Adobe Shape CC review zebra tekening Adobe Shape CC review digitaal

Camera richten…

Je richt je fotocamera van de iPhone of iPad op je tekening of een andere vorm om je heen. Adobe Shape CC herkent de lijnen die je camera vangt en maakt die groen. Met een slider rechts onderin beeld bepaal je hoeveel detail de camera vangt. Dat werkt behoorlijk goed. In onze test leggen we een bierviltje op een bruine houten tafel en de app pakt de nerven in de tafel pas als we de slider naar rechts open zetten. De lijnen in het logo worden ook nog opgepakt als de slider meer naar links wordt bewogen.

… en tekening inscannen met Adobe Shape CC

Als de hoeveelheid details je bevalt, druk je op de sluiterknop en kom je in de bewerkingsstand. Een kind kan de was doen. Door te vegen over het scherm, maak je herkende lijnen wit om ze weg te gooien. Zet een knopje rechtsonder om en je maakt lijnen juist weer groen. De app voelt bij het bierviltje in onze test keurig aan welke details we willen kleuren en als je je tekening op een witte ondergrond hebt getekend, gaat dat nog beter.

Adobe Shape CC Adobe Shape CC review lijnen kiezen

Bij het inladen van een nachtfoto vanaf de camerarol gaat het helaas minder goed. De lijnen zijn over het algemeen donker en de app heeft meer moeite met ze onderscheiden. Het wisselen tussen wit en groen wordt een beetje vermoeiend als de app opeens teveel lijnen meepakt. Eigenlijk is het wel een beetje valsspelen: Adobe Shape CC is gemaakt voor tekeningen. Voor doodles – en daarop doet de app het prima. Tevreden met de vorm? Dan sla je hem op.

Conclusie Adobe Shape CC review

De mogelijkheden die Adobe Shape CC daarna biedt, houden helaas niet over. Daar kan je echt merken dat de applicatie puur het Adobe Creative Cloud-abonnement bedient. Je kan de gedigitaliseerde tekeningen gebruiken in Adobe Illustrator, Photoshop en de nieuwe iPad-app Adobe Illustrator Draw, waarin je ze als vector-bestand inlaadt en dus oneindig kan inzoomen om tot in de puntjes te bewerken. Exporteren naar andere apps op de iPhone en iPas is helaas niet mogelijk. Adobe Shape CC is vooral een goed visitekaartje voor Adobes eigen softwarepakket.

Pluspunten

  • Gaaf instrument om tekeningen te digitaliseren
  • Vector-bestand, dus goed bruikbaar op pc en Mac

Minpunten

  • Werkt niet goed bij foto's of weinig contrast
  • Opgedrongen Adobe-keurslijf

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:35
Categorie Productiviteit
Onderwerpen adobe, tekenen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.