Nano-simkaart zelf knippen (handleiding)

Handleiding voor het knippen van een nano-simkaart. Met een bestaande micro-simkaart, een schaar en schuurpapier kun je zelf een nano-simkaart knippen.

nano simkaart hand knippenToen Apple de micro-simkaart op de markt bracht, bleek het heel gemakkelijk om een bestaande simkaart zelf te knippen. Daardoor is het niet zo gek te denken, dat je de nano-simkaart ook zelf kunt knippen.
Benodigdheden:

 • Schaar
 • Schuifmaat
 • Schuurpapier
 • Veel geduld


Ook heb je voorlopig nog een portie durf nodig, want zolang de iPhone 5 nog niet volop verkrijgbaar is, kan er ook nog niet volop getest worden of het met simkaarten van alle providers werkt. Bovendien heeft het zin om met je huidige, werkende simkaart nog even te wachten. Straks heb je zelf een nano-simkaart geknipt, maar nog geen iPhone 5 in handen, waardoor je tot 28 september onbereikbaar bent.

schuifmaat nano simkaart

De afmetingen zijn na het bijknippen vrijwel vergelijkbaar met een officiële nano-simkaart. Volgens de Europese organisatie ETSI moet de nano-simkaart terugwaarts compatibel zijn met de bestaande simkaarten. De simkaart heeft nog minder plastic rondom de chip, maar de rangschikking van de contactpunten is wel hetzelfde gebleven (check ook dit schema in PDF-formaat).

Realiseer je echter goed: je doet dit op eigen risico, dus probeer eerst wat te oefenen met een oude micro-simkaart die je nog hebt liggen. Je krijgt dan al wat handigheid bij het knippen en weet waarop je moet letten. Mocht het helemaal mislukken, dan kun je in het ergste geval meteen naar de winkel gaan om een nieuwe simkaart te halen. En een nog makkelijker oplossing is natuurlijk om gewoon bij je eigen provider een nano-simkaart aan te vragen. Alle grote providers gaan ze binnenkort leveren.

simkaart micro nano

De exacte afmetingen van de nano-simkaart zijn ook te vinden op de website van ETSI:

 • Lengte: 12,3 mm
 • Breedte: 8,8 mm
 • Dikte: 0,67 mm

Een micro-sim heeft ongeveer de volgende afmetingen (afhankelijk van aanbieder):

 • Lengte: 14,99 mm
 • Breedte: 12,03 mm
 • Dikte: 0,81 mm

Je weet nu ook hoeveel je van de simkaart af moet knippen. Je ziet nu ook meteen de reden waarom je schuurpapier nodig hebt: de simkaart moet iets dunner gemaakt worden en dat lukt niet met een kaasschaaf. Met heel fijn schuurpapier kun je wel een fractie van de dikte afschuren. Je doet dit uiteraard aan de plastic kant, niet aan de kant waar de chip zichtbaar is. De lengte en breedte kun je met een schaar bijknippen en daarna gebruik je opnieuw fijn schuurpapier om er nog een paar micrometers af te schuren en de randjes glad te maken.

Omdat het qua afmetingen nogal nauw komt, heb je aan een meetlint of liniaal niet genoeg. Vandaar dat er een schuifmaat nodig is.

Zo ga je te werk:

 1. Meet de afmetingen van je huidige microsimkaart met een schuifmaat.
 2. Bepaal hoeveel millimeter je aan alle kanten eraf moet halen.
 3. Knip aan de zijkanten voorzichtig met een schaar een klein stukje eraf zonder de goudkleurige chip te raken (knip liever te weinig dan teveel). Bepaal met de schuifmaat of je goed zit. Gebruik daarna schuurpapier om bij te schaven.
 4. Gebruik schuurpapier aan de plastic kant om de simkaart iets dunner te maken.
 5. Test de nieuwe simkaart in een iPhone 5.

Voor veel mensen zal stap 5 pas vanaf de 21e september mogelijk zijn, als ze de iPhone 5 in Duitsland, Frankrijk of andere landen gaan halen. In Nederland kun je vanaf 28 september de iPhone 5 aanschaffen.

Afbeeldingen via: idownloadblog

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.