iPad Air 2022 kleuren

Review iPad Air (najaar 2013)

Een evolutionaire verbetering

Review van de iPad Air, de nieuwste tablet van Apple. Deze superlichte tablet is de opvolger van de iPad 4. Hoe zit het met prestaties? Wat zijn onze eerste ervaringen en voor wie is de iPad Air bedoeld? Dat lees je hier!

iPad Air review Prijs (vanaf €789,-)

iPad Air review (najaar 2013)

De iPad Air is de eerste iPad waar we sinds lange tijd echt naar hebben uitgekeken. De iPad 4 was in feite een licht bijgewerkte versie van de iPad 3, maar dan met Lightning-connector. Hij werd qua media-aandacht overschaduwd door de kleinere iPad mini, die in dezelfde periode op de markt kwam. Er zijn geruchten dat Apple de iPad Air eigenlijk vorig jaar al had willen introduceren, maar er niet in slaagde om alle technische beperkingen tijdig te overwinnen. Vandaar dat de iPad 4 als tussentijdse zoethouder werd uitgebracht. Mensen die een paar maanden eerder een iPad 3 hadden gekocht, hadden eigenlijk geen reden om te upgraden.


ipadair-liggend

Bij de iPad Air zijn voor het eerst weer vernieuwingen te zien: een nieuw ontworpen behuizing, die er toch vertrouwd uitziet. En interne vernieuwingen zoals een A7-processor en M7-chip. Zelfs de naam is nieuw: geen iPad 5 zoals iedereen had verwacht, maar iPad Air, om aan te geven hoe vederlicht de nieuwe iPad is geworden. Nou ja, vederlicht… de tablet heeft ondanks een fikse afslankkuur nog steeds een behoorlijk gewicht als je de iPad mini gewend bent. Maar het moet gezegd; ondanks de lichtere behuizing ga je er qua prestaties nog op vooruit ook. Je krijgt een volwaardige 9,7-inch iPad, maar dan eentje die lichter, compacter en krachtiger is. Kortom: op het eerste gezicht louter voordelen.

In deze review kijken we naar de eigenschappen en prestaties van de iPad Air en proberen we een aantal vragen te beantwoorden: Is de iPad Air z’n geld waard? Voor wie is deze nieuwe iPad bedoeld? En is het de moeite om te upgraden? Natuurlijk komen batterijduur, apps, draadloze functies, design en alle andere gebruikelijke onderwerpen ook aan de orde. Wij testten een 128GB iPad Air met 4G-functie in spacegrijs, voorzien van een knalgele Smart Cover.

Reviewer: Gonny van der Zwaag

ipad air verpakking doos

Verpakking iPad Air

De verpakking van de iPad Air is ongewijzigd gebleven ten opzichte van eerdere modellen. Binnenin vind je de iPad, een usb-stroomadapter voor opladen via het stopcontact, een Lightning-kabel en wat dunne instructieboekjes. Oordopjes zijn niet aanwezig. De verpakking van de iPad Air is iets smaller dan voorheen en is te herkennen aan de opdruk ‘iPad Air’. Voorheen stond er kortweg ‘iPad’ op de doos. Het is een mogelijke aanwijzing dat de naam iPad Air nog wel een tijdje in gebruik zal blijven.

Design van de iPad Air

Wat het uiterlijk van de iPad Air betreft kunnen we kort zijn: deze iPad ziet eruit als de iPad mini, maar dan groter. De fysieke verschillen zijn eigenlijk relatief klein. De plaatsing van de camera aan de achterkant, de dikte gezien vanaf de onderkant, de plaatsing van de volumeknoppen, de rondingen op de hoekpunten: alles is vrijwel hetzelfde. Het enige opvallende verschil is te zien aan de onderkant: in plaats van 28 speakergaatjes (iPad mini) zie je bij de iPad Air 40 gaatjes. Een ander klein verschil is het langwerpige gaatje aan de achterkant, zo’n 10 centimeter boven het Apple-logo. Dit is de extra microfoon voor onderdrukking van ruis en echo tijdens FaceTime-gesprekken. Aan de bovenkant vind je de aan/uitknop en headset-aansluiting, aan de onderkant de Lightning-aansluiting en microfoon en aan de zijkant de muteknop en volumeknoppen. Tot zover is alles volgens verwachting. Het simkaartslot op de modellen met mobiele dataconnectie (3G/4G) is ten opzichte van oudere modellen verplaatst naar bijna onderaan de behuizing, aan de kant waar ook de volumeknoppen zitten. Net als voorheen is de iPad met 3G/4G te herkennen aan een plastic (antenne)strip langs de bovenrand, die op de zilverkleurige iPad iets meer uit de toon valt dan op de spacegrijze.

ipad-air-review-12

Het is opvallend dat de fysieke verschillen tussen de iPad Air en de iPad mini eigenlijk maar zo klein zijn. Gebruikte je al een ouder 9,7-inch iPad, dan vallen de verschillen wat meer in het oog. De iPad Air is veel lichter en compacter. En terwijl de hoeken bij de iPad 2, iPad 3 en iPad 4 wat puntiger waren, zijn ze bij de iPad Air weer wat boller. Op onderstaande foto is dat goed te zien.

ipad-air-review-2

Het resultaat is dat de achterkant van de iPad Air vrijwel vlak is, terwijl er bij de eerdere iPads sprake was van een wat meer bollend effect. Door het lagere gewicht is de iPad Air goed draagbaar, maar toch ook weer niet lichtgewicht genoeg om langdurig vast te houden tijdens het video kijken of het lezen van een boek. Bediening met één hand is nog steeds niet mogelijk. Wel is het makkelijker geworden om met twee duimen te typen op het schermtoetsenbord.

Scherm van de iPad Air

Al sinds de eerste generatie iPad heeft Apple gekozen voor een 9,7-inch scherm, die sinds de iPad 3 een Retina-resolutie heeft. Veel verandering is er op dit vlak niet te melden. De iPad Air heeft een Retina-scherm met een resolutie van 2048 x 1536 ppi en een pixeldichtheid van 264 ppi. Dat is lager dan bij de iPad mini Retina, die nu ook de sprong naar Retina heeft gemaakt. Desondanks zien foto’s en video’s er in HD-formaat prachtig uit op het scherm van de iPad Air, ook onder een hoek. Het lezen van boeken of stripboeken op de iPad Air is ook een genot. Het enige wat je na verloop van tijd gaat tegenstaan is het gewicht, want ondanks de afslankbeurt die de iPad Air kreeg is het niet echt comfortabel om de iPad Air langere tijd vast te houden. Heb je nog geen MacBook met Retina-scherm, dan gaat het lezen van teksten lekkerder op de iPad Air dan op de desktop.

ipad-air-review-10

Technisch gezien is er niet veel veranderd aan het scherm van de iPad Air. Voorgaande iPads hebben misschien een iets andere kleurafstelling, maar dat kan erg afhankelijk zijn van de fabrikant. Apple laat de schermen door meerdere fabrikanten maken en dat levert niet altijd exact dezelfde kleuren op. Het betekent niet meteen dat er iets met jouw scherm aan de hand is.

iPad Air en accessoires

Door het gewijzigde design zullen de meeste iPad-beschermhoezen helaas niet meer passen. Het probleem zijn niet zozeer de hoekpunten, die anders zijn afgerond, maar de smallere behuizing. Qua lengte is de iPad Air hetzelfde gebleven, maar de behuizing is veel dunner. Hardcases en siliconencases zijn veel te ruim en zelfs bij een hoes van textiel zul je merken dat de hoes opeens teveel ruimte vrij heeft. Bij rugzakken en tassen met iPad-vak is er eigenlijk niets aan de hand, want daarin zal de iPad Air nog steeds prima passen zonder te verschuiven. Maar alle andere cases kun je aan de kant zetten. Apple heeft zelf ook nieuwe versies uitgebracht van de Smart Cover en Smart Case, die per direct verkrijgbaar zijn. Voor accessoires van andere fabrikanten zul je nog wat geduld moeten hebben. In onze iCulture Shop is het aanbod van geschikte cases nog beperkt, maar je kunt al wel hardcases van Belkin en Kensington kopen of een extreem beschermende case van Griffin.

ipad-smart-coverDe Smart Cover (€39) is een aanrader voor mensen die alleen de voorkant van de iPad Air willen beschermen. Wil je volledige bescherming rondom, dan is de Smart Case een betere optie, maar ook een flink stuk duurder (€79). Wat kabels en speakers betreft zal alles met een Lightning-aansluiting gewoon passen. Nauwsluitende batterijcases voor de iPad zijn er naar ons weten niet en losse reservebatterijen werken als voorheen. Dat geldt ook voor allerlei officiële accessoires die Apple uitbracht, zoals HDMI- en VGA-adapters, de SD-kaartlezer en dergelijke. Fabrikanten hebben inmiddels meer dan een jaar de tijd gehad om nieuwe accessoires voor de Lightning-connector te ontwikkelen, maar slechts weinig daarvan zijn goedgekeurde MFi-producten. Door de strenge productie-eisen, afdracht van licentiekosten en langere ontwikkeltrajecten voor nieuwe producten zien we vooral accessoires van grote merken. Kleine ondernemers die via Kickstarter een accessoire op de markt willen brengen, worden afgeschrikt door Apple’s maatregelen. Speakerfabrikanten kiezen er tegenwoordig steeds meer voor om AirPlay, of nog veelzijdiger, gewoon Bluetooth te ondersteunen. In dat laatste geval kunnen ze ook meteen de markt voor Android-toestellen bedienen en hebben ze geen gezeur met Apple.

Op het volgende tabblad lees je meer over de hardware van de iPad Air.

A7-processor van iPad Air

Apple heeft er nooit een gewoonte van gemaakt om veel nadruk te leggen op technische specificaties van nieuwe iPads. We kregen tijdens aankondigingen te horen dat er een A4-, A5- of A5X-processor in zat, maar dat was het meestal. Bij de iPhone 5s veranderde dat: Apple benadrukte dat de in de iPhone 5s gebruikte A7-processor de eerste 64-bits processor in een smartphone was. In de iPad Air en iPad mini Retina zien we deze A7-cpu ook terug. In het iPad-evenement gebruikte Apple wel weer “menselijker” taal om de specs te omschrijven: 8 keer sneller en 72 keer betere grafische prestaties dan de eerste generatie iPad. De echte details ontdekten we pas later: de dual-core A7-processor van de iPad Air heeft een kloksnelheid van 1,4 GHz, terwijl ‘ie bij de iPad mini Retina en bij de iPhone 5s is afgesteld op 1,3 GHz. Dat blijkt ook uit metingen met Geekbench 3, de alom gebruikte benchmarktool om prestaties van iOS-apparaten onderling te vergelijken.

geekbench3_ipad_air

Deze meting komt overeen met wat andere mensen hebben getest:

ipad_air_benchmark_vergelijking

Al met al is de iPad Air het snelste iOS-apparaat dat je momenteel kunt kopen. Veel verschil maakt het overigens niet in het gebruik: de iPad Air scoort qua punten 5% hoger dan de iPhone 5s, maar moet ook viermaal zoveel pixels aansturen. Bij het spelen van een grafisch zware game kan dat op de iPad meer haperingen veroorzaken dan op de iPhone. Beide apparaten zijn voorzien van 1GB RAM, dus eigenlijk zijn de enige twee prestatiebepalende verschillen de kloksnelheid en de schermgrootte. Vergelijk je de iPad Air met zijn voorganger de iPad 4, dan is het verschil veel groter: de score schiet omhoog van 772 naar 1470, ongeveer een verdubbeling. Het ligt er dus maar net aan wat je gewend bent of je de prestatieverbetering opvalt. iPhone 5s-gebruikers zullen weinig prestatieverschil merken als ze de iPad Air ter hand nemen, terwijl bezitters van een iPad 2 zullen merken dat alles enorm veel soepeler reageert.

ios-apparaten-benchmarks

De doorsnee gebruiker die de iPad wil gebruiken voor tekstverwerking en internetten zal dat allemaal worst wezen: de iPad 2 is snel genoeg om dat allemaal aan te kunnen. Maar wie graag foto’s schermvullend doorbladert, foto’s bewerkt en grafisch zware games speelt, neemt bij voorkeur de iPad Air. Dat is vooral een keuze voor de toekomst, want er zijn momenteel nog weinig apps die de kracht van de A7-chip benutten. Het komt toch vaak weer neer op een – overigens prachtige – game als Infinity Blade III. Bij het werken met foto’s en video’s is het verschil wel meteen merkbaar: het importeren van foto’s gaat sneller en het renderen (presentatieklaar maken) van een video ook. Hiervoor hoef je niet op geschikte apps te wachten, want de benodigde iPhoto- en iMovie-apps geeft Apple gratis weg als je een iPad Air koopt.

M7-coprocessor in de iPad Air

De M7-coprocessor is net als in de iPhone 5s en iPad mini Retina ook aanwezig in de iPad Air. Niet als hulpje bij het hardlopen, maar voor allerlei andere toepassingen waar beweging aan te pas komt, zoals navigatie. De M7 meet de data van de accelerometer, het kompas en de gyroscoop uit, zodat je minder energieverbruik hebt bij apps die locatiegegevens nodig hebben. Apple gebruikte zelf tijdens een demonstratie de dagboekapp Day One om te laten zien hoe de M7-chip van pas kan komen. Deze app vult automatisch je dagboek met locaties waar je bent geweest en telt ook je dagelijkse stappen. Eigenlijk is dat wat onzin, want niemand loopt de hele dag met een iPad onder de arm geklemd. Je meet dus vooral het aantal stappen dat je met de iPad in de hand hebt gemaakt en niet het werkelijke aantal stappen.

Draadloze 4G-functies

Met de iPad Air brengt Apple een iPad uit die voor alle 4G-netwerken wereldwijd geschikt is. Je moet dan uiteraard wel de ‘cellular‘-versie van de iPad Air aanschaffen, die te herkennen is aan het hogere prijskaartje en de plastic strip aan de achterkant van de tablet. Handig is dat de iPad Air nu geschikt is voor alle Nederlandse netwerken, inclusief die van KPN. Voor Amerikaanse gebruikers was het nogal een gedoe om rekening te houden met LTE, HSPA+, CDMA EV-DO en dergelijke, als ze op vakantie een lokaal simkaartje wilden gebruiken. Nu heb je daar geen omkijken meer naar: alles werkt gewoon en zonder dat er een simlock op zit. Wissel je van provider, dan moet je wel zorgen voor een nano-simkaart. Dat lijkt een simpele opgave vandaag de dag, maar er zijn nog steeds providers (zoals Ben) die geen nano-simkaart kunnen (willen) leveren.
Snelheden die je via 4G haalt zijn afhankelijk van de provider en het type abonnement. In Nederland is 50 Mbps bij de duurste abonnementen het hoogst haalbare, maar er zijn ook abonnementen waarbij je een snelheid van 25 Mbps krijgt. Voor mobiel gebruik is dat prima.

Heb je een iPad zonder mobiele datafunctie gekocht, dan kun je tegenwoordig makkelijk de dataverbinding van je iPhone delen. Bijna alle providers ondersteunen tegenwoordig de persoonlijke hotspotfunctie op de iPhone. Dat is een uitkomst voor mensen die incidenteel even met hun iPad willen internetten en niet altijd toegang hebben tot Wi-Fi. Eventueel kun je in ons artikel over iPad kopen lezen welke 3G- en 4G-databundels er zijn.

Speakers en microfoon

In de eerste vier iPad-generaties was maar één driver voor de speaker aanwezig. Bij de iPad Air zijn er voor het eerst twee. Luister je naar de speakergaatjes aan de linker- en rechterkant van de Lightning-aansluiting, dan is duidelijk te horen dat het geluid verschillend is. In de iPad mini Retina zit trouwens ook een dubbele speaker, waarvan het effect verloren gaat als je de iPad in landschapweergave zet om bijvoorbeeld een video te kijken. In dat geval is het beter om oordopjes in te doen, als je toch het stereo-effect wilt hebben.

ipad-air-review-11

Op papier heeft het voordelen om twee aparte speakers te hebben (altijd handig als er eentje kapot gaat), maar in de praktijk betekent het niet dat de geluidskwaliteit zelf veel beter is geworden of dat het geluid hoorbaar luider is. Het piekvolume is bij de iPad Air vergelijkbaar met de iPad 4. Sommige eerdere iPads hadden een speaker aan de achterkant, waarbij je het geluid tegen een achterwand kon laten weerkaatsen. Dat gaat bij de speaker aan de onderkant van de Air wat lastiger.

De iPad Air heeft ook twee microfoons gekregen. In plaats van één microfoon aan de bovenkant zitten er nu twee in: verborgen achter een langgerekt gaatje bovenop en een paar centimeter lager nog eentje. Bij mijn 4G-iPad zit het tweede gaatje verwerkt in de plastic antennestrip. De geluidskwaliteit is goed merkbaar bij het voeren van FaceTime-gesprekken: de ontvangers hoorden een duidelijk verschil in vergelijking met de iPad 4. Er was minder storing door echo’s. Heb je een beschermhoes die de tweede microfoon afdekt, dan kan de geluidskwaliteit wel iets minder zijn. Bij het gebruik van Siri en bij het dicteren van teksten merkten we verder geen verschil tussen één of twee microfoons.

Headset-aansluiting

Wil je genieten van stereogeluid, dan kun je zoals gezegd het beste gebruik maken van oordopjes of een headset. De geluidskwaliteit verschilt niet hoorbaar van die van de iPad 4. Ongetwijfeld zullen echte audiofreaks met honderden euro’s kostende oordoppen duidelijk verschil horen, maar voor mij als gewone gebruiker was dat niet waarneembaar. Eventueel kun je de iPad via een kabeltje aansluiten op je stereosysteem of via de Lightning-poort aansluiten op een speakersysteem met Lightning-dock.

Op het volgende tabblad lees je meer over de software op de iPad Air.

iPad Air en iOS 7

De iPad Air wordt natuurlijk geleverd met iOS 7. Niet met versie iOS 7.1, zoals we aanvankelijk hadden gedacht. Het leek logisch dat Apple bij de introductie van iOS 7 en de iPhone 5s nog wat functies achter de hand hield voor de nieuwe iPads, die immers een paar maanden later in de winkel zouden verschijnen, maar dat is niet zo. Over iOS 7 is inmiddels genoeg gezegd. Ben je absolute fan van iOS 6 en eerdere versies en ben je niet van plan om iOS 7 te gebruiken, dan is de iPad Air een no-go. Je kunt niet downgraden. En terwijl we bij de iPhone 5s over sommige onderdelen dachten: ‘dat wordt nog wel aangepast’, weten we bij de iPad Air inmiddels: ‘hier moeten we maar aan wennen’. Denk bijvoorbeeld aan de houten boekenkast van iBooks: die komt nooit weer terug en als je wel een houtstructuur rondom je boekencollectie wilt, moet je maar een app van derden opzoeken.

ipad-air-ios-7

De iPad Air biedt wat apps betreft geen verrassingen. Er wordt nu standaard een klokapp meegeleverd in iOS 7, maar de weer- en aandelenapp ontbreken, net als het kompas en de rekenmachine. Wel krijg je op de iPad Air een Photo Booth-app meegeleverd, waarmee je grappige zelfportretten kunt maken. We kennen dit al van de Mac. Deze was ook al aanwezig op de iPad 4. Het verschil is dat de app nu is bijgewerkt voor iOS 7, met een nieuw icoontje en wat aangepaste interfaceknoppen maar de functies zijn nog steeds hetzelfde.

Opvallend is dat Safari op de iPad niet het handige tabbladersysteem heeft gekregen, zoals op de iPhone. Wil je een extra tabblad openen, dan kom je op het standaardscherm met 4 x 7 icoontjes van favorieten terecht. Het resultaat lijkt meer op Safari op de desktop. Bij multitasking is op de iPad wel de iOS 7-weergave met kaarten aanwezig.

iPad Air en apps

De iPad heeft altijd een beetje achtergelopen in softwareontwikkelingen. Apps werden eerst op de iPhone en daarna pas op de iPad uitgebracht. Dat is een vrij traditionele werkwijze geworden, die je nog steeds veel ziet toegepast. Maar de afgelopen tijd lijkt er toch een kentering gaande: ontwikkelaars die hun apps opnieuw ontwerpen voor iOS 7 pakken meteen de iPad mee. En bij nieuwe apps zien we steeds vaker dat ze meteen al universeel zijn, dus geoptimaliseerd voor iPhone, iPod touch én iPad. Momenteel zijn er 450.000 apps die zijn geoptimaliseerd voor de iPad. En omdat iPhone-apps op de iPhone tegenwoordig in HD-versie worden getoond, zien ook apps die alleen voor de iPhone zijn geoptimaliseerd er beter uit dan voorheen.

ipad-air-navigatie

Het mooie van de iPad Air is dat opnieuw een groep mensen het plan heeft opgevat om de laptop aan de kant te zetten. Dat gebeurde eigenlijk al bij de eerste generatie iPad (mensen die nauwelijks een computer gebruikten hadden dankzij de iPad geen behoefte meer aan een desktopcomputer). Bij de iPad Air wordt het aantrekkelijk om zelfs de MacBook Air thuis te laten. Als je alleen maar wat wilt twitteren, internetten en facebooken, is een iPad Air voldoende. Een iPad Air voldoet bovendien beter dan de kleine netbooks, die inmiddels alweer grotendeels in onbruik zijn geraakt. Je wil geen traag reagerende Eee PC met crappy toetsenbordje als je ook een iPad kunt meenemen. En qua prijs is de iPad Air (vanaf €479) aantrekkelijker dan een extra laptop. iCloud, Dropbox, SkyDrive en Google Drive zorgen ervoor dat je nauwelijks meer lokale opslagruimte nodig hebt. Vroeger werd daarover nogal gewichtig gedaan met termen als ‘de netwerkcomputer’ en ’thin clients’; tegenwoordig zijn we eraan gewend en kun je prima via iWork voor Cloud samenwerken met collega’s aan een document, terwijl je aan de andere kant van de wereld zit. Door de iLife-apps iPhoto en iMovie gratis te maken voor nieuwe kopers wordt de iPad Air zelfs een logisch apparaat om foto’s en video’s te bewerken. Nog niet iedereen durft eraan, maar af en toe zie je fotoseries en muziekvideo’s langskomen die helemaal op iOS-apparaten zijn gemaakt en bewerkt (en vaak ook nog eens fantastisch zijn).

Op het volgende tabblad lees je meer over de camera van de iPad Air.

Camera van de iPad Air

Fotograferen is nooit het sterkste punt van de iPads geweest. Je kunt prima foto’s maken, maar alleen bij voldoende daglicht. Onderstaande foto met planten ziet er prima uit, maar bij de foto die binnenshuis is gemaakt weet je eigenlijk al dat het niet gaat werken. Er zit geen flitser op de iPad, maar zelfs een flitser lost niet het probleem van te weinig belichting op (en het levert vaak lelijke foto’s op). Foto’s maken kun je dus beter bewaren voor overdag als het licht goed is. Wij adviseren liever een iPhone of “echte” camera voor het maken van foto’s dan iPad-fotografie.

foto-planten-ipad-air

foto-krukje-ipad-air

Hieronder een serie foto’s die we maakten met de iSight-camera aan de achterzijde van de iPad Air:

iPad Air Camera

iSight-camera op iPad Air

De iPad Air-camera heeft een resolutie van 5-megapixel, net als de iPad 3 en iPad 4. Je kunt er 1080p-video’s mee schieten en blijkbaar vindt Apple dat wel voldoende. De camera heeft geen update gekregen en Apple heeft ook geen moeite gedaan om de camera qua specs gelijk te trekken met de huidige iPhones. Wat dat betreft kun je beter een iPhone 4s pakken, want die levert betere kwaliteit foto’s. Misschien heeft dat ermee te maken dat de meeste mensen de iPad Air toch nauwelijks als camera gaan gebruiken. Het is handig om een camerafunctie achter de hand te hebben als er iets leuks of opvallends gebruikt, maar het is geen hoofdfunctie van de iPad. Je hebt de keuze uit een normale foto, vierkante foto, video of HDR-foto. Panorama’s maken is er niet bij, de nieuwe burst mode (van de iPhone 5s) en slow motion-video’s zul je ook niet aantreffen. Er zitten zelfs geen realtime fotofilters op (je kunt ze alleen achteraf toepassen). Bij daglicht en goede belichting levert het best aardige foto’s en video’s op, die prima geschikt zijn om op Facebook en andere websites te delen. Maar je gaat hier niet je huwelijksvideo mee maken.

FaceTime HD-camera van iPad Air

De FaceTime-camera aan de voorzijde van de iPad Air kreeg dit jaar wel een update. Wat megapixels betreft is er niet veel veranderd: nog steeds 1,2-megapixels en 720p video’s, maar met een paar technische verbeteringen. De pixelgrootte steeg van 1,75 micron naar 1,9 micron, wat een betere beeldkwaliteit van de foto’s oplevert. Ook koos Apple voor een back illuminated sensor (BSI) voor betere belichting bij schemerdonker. Handig als je ’s avonds gaat facetimen, hoewel je beter kunt zorgen voor goede lichtomstandigheden.

Op het volgende tabblad lees je meer over het gebruik van de iPad Air.

Batterijduur iPad Air

Apple heeft bij de iPad Air gekozen voor een batterij met een lagere capaciteit. Dat is een opmerkelijke keuze. Bij de iPad 2 was nog sprake van een batterij met een capaciteit van 6930 mAh. Daarna kregen de derde en vierde generatie iPad een batterijcapaciteit van 11.560 mAh, maar dat is bij de iPad Air weer teruggebracht naar ca. 8820 mAh. We baseren deze getallen op waarnemingen van bedrijven als iFixit, die producten uit elkaar halen en analyseren. Opmerkelijk genoeg heeft de lagere accucapaciteit geen grote impact gehad op de totale batterijduur. De iPad Air is voorzien van een krachtiger 64-bits A7-processor, maar die is tegelijkertijd een stuk energiezuiniger. De componenten van de iPad Air verbruiken minder energie dan die van de vorige iPads. Daardoor lukte het om een kleinere batterij te gebruiken en dus ook de behuizing kleiner te maken. Tegelijk is de beloofde batterijduur van 10 uur hetzelfde gebleven.

Klopt die belofte ook? We testten het uit door de iPad Air te gebruiken voor webbrowsen met de schermhelderheid op 50%. Dit leverde 10,5 uur gebruiksduur op, meer dan de 10 uur die Apple belooft. Als je gebruik maakt van het 3G/4G-netwerk, dan is de gebruiksduur 9 uur. Ook daar overtrof onze iPad Air de verwachtingen, met een gebruiksduur van 10 uur. Het betekent overigens niet dat de prestaties altijd zo blijven, want na verloop van tijd zal de batterij minder goed gaan presteren, zoals bij alle apparaten die met een oplaadbare batterij werken. We testten ook uit hoe lang je video’s kunt kijken, door een HD-film continu te laten afspelen. Dit hield de iPad Air 14 uur vol, meer dan de 10 uur die Apple belooft. Zit je in een vliegtuig en wil je films kijken, dan kun je het beste alle draadloze voorzieningen uitzetten om nog een paar uur langer te kunnen videokijken. Overigens beweert Apple ook dat bij muziek luisteren de batterij 10 uur meegaat, maar die belofte zal de iPad Air ruimschoots overtreffen omdat het relatief weinig batterijduur kost.

Snellere Wi-Fi

speedtest-ipad-airDe iPad Air ondersteunt MIMO (multiple input, multiple output) voor Wi-Fi-netwerken. Het houdt in dat er twee antennes aanwezig zijn die ervoor zorgen dat je veel stabieler en sneller via Wi-Fi kunt internetten. We namen de proef op de som door de Speedtest-app te gebruiken op de iPad Air en een iPad die nog niet MIMO ondersteunt. Het resultaat is wel merkbaar, maar ook niet wereldschokkend. Zonder MIMO haalden we op een iPad 4 een downloadsnelheid van 61,3 Mbps, op de iPad Air lag dat iets hoger met 78,55 Mbps. Maar bij dergelijke hoge snelheden merk je eigenlijk het verschil niet meer – tenzij je een film aan het downloaden bent.

Op het volgende tabblad zie je een vergelijking van iPad Air en iPad 4.

Vergelijking iPad Air en iPad 4

Om te laten zien hoeveel verschillen er zijn tussen de iPad Air en de voorgaande modellen (iPad 2/3/4) hebben we hieronder de iPad Air steeds in combinatie met de iPad 4 gefotografeerd. Omdat de iPad 2, iPad 3 en iPad 4 qua afmetingen vrijwel hetzelfde zijn, geeft dat een goed beeld van de veranderingen in design. De zilverkleurige tablet is steeds de iPad 4, de spacegrijze tablet is de iPad Air.

ipad-air-review-1

Als je de iPads zo op elkaar legt, zie je eigenlijk niet dat de iPad Air veel kleiner is.

ipad-air-review-3

De iPad Air heeft speakergaatjes aan de onderkant, de iPad 4 had slechts één speaker die gedeeltelijk aan de achterkant zat.

ipad-air-review-4

De volumeknoppen zijn nu meer los van elkaar getrokken.

ipad-air-review-5

Hier is goed te zien dat de hoekpunten van de iPad 4 veel langgerekter en spitser zijn, terwijl ze bij de iPad Air wat bolronder zijn. De headsetaansluiting zit nog steeds op dezelfde plaats.

ipad-air-review-7

Hier is duidelijker het verschil in grootte te zien. Aan beide zijkanten steekt de iPad 4 een kleine centimeter uit.

Op het volgende tabblad lees je onze conclusies over de iPad Air.

Conclusie

De iPad Air is op een aantal punten vooruitgegaan, vooral wat gewicht en prestaties betreft. Bij de oude iPads had je nog wel eens moeite om de tablet langere tijd vast te houden tijdens het lezen. Bij de iPad Air is dat grotendeels opgelost. Het gewicht van nog geen halve kilo is ook bij langer gebruik best vol te houden, al zal een compleet boek lezen nog wel een opgave blijven. De batterijduur is mede dankzij de energiezuiniger 64-bits A7-processor niet ten koste gegaan van de kleinere behuizing. Het 9,7-inch scherm is ideaal voor games en grafische toepassingen. En ben je van plan om de iPad Air zakelijk te gebruiken: ook dat kan. Apple maakt met het gratis meeleveren van iWork (Pages, Numbers, Keynote) en iLife (iMovie en iPhoto) duidelijk dat de iPad Air prima geschikt is voor gangbare kantoortaken en foto- en videobewerking. Vergeleken met de concurrentie is de iPad Air nog steeds een uitblinker: de keuze in opslagcapaciteiten is behoorlijk, je kunt kiezen uit twee kleuren, krijgt er allerlei gratis apps bij en er zijn meer voor de iPad geoptimaliseerde apps dan voor elk ander type tablet. De prijs is in vergelijking met de concurrentie wat aan de hoge kant, maar daar staat tegenover dat de iPad veel waardevaster is. Voor fotograferen is de iPad Air nog niet de beste keuze. De camera in deze iPad is minder goed dan die in de iPhone 5s en iPhone 5c. Je mist ook de innovatieve Touch ID-sensor die wel al op de iPhone 5s aanwezig is, maar die heeft de concurrentie ook niet.

Al met al is de iPad Air weer een evolutionaire verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de iPad 4. Alles is net iets beter, net is sneller en lichter. Spectaculaire nieuwe functies zoals ingebouwde hartslagmeters hoef je niet in deze nieuwe iPad te verwachten. Wat je wel krijgt is gewoon een betrouwbare iPad waarmee je weer vele jaren vooruit kan. Of die je over een jaar weer voor een flinke restwaarde kunt doorverkopen voor de volgende iPad.

Kopen of niet?

Apple zegt het bij elke nieuwe iPad: dit is de beste iPad die Apple gemaakt heeft. Misschien denken we er volgend jaar anders over, maar de iPad Air is inderdaad een erg goede iPad. Net als bij de iPhones is elke generatie weer nét beter en sneller. Tegelijk is het ook zo, dat bezitters van een iPad 3 en 4 voorlopig nog wel even vooruit kunnen. Heb je een iPad 2, dan zou je deze nieuwe iPad vooral moeten kopen vanwege het Retina-scherm en het lagere gewicht. Voor bezitters van een iPad 1 is het onderhand wel eens tijd om te upgraden. De eerste generatie krijgt geen software-updates meer, je grijpt steeds vaker mis bij leuke apps die niet zijn aangepast voor de iPad 1 en na drieënhalf jaar is het misschien wel eens tijd voor een nieuwe. Je oude iPad kun je altijd nog verkopen of inzetten voor minder intensieve klussen, bijvoorbeeld als digitaal kookboek in de keuken.

Als je nu pas met een tablet begint, is de afweging moeilijker dan ooit. Wordt het de iPad mini Retina, die dankzij z’n lichte gewicht overal mee naartoe te nemen is, of wordt het de iPad Air, met het grotere scherm. Technisch gezien doen de beide iPads nauwelijks meer voor elkaar onder, het gaat vooral om de toepassingen en het budget. De iPad Air is vanaf €479 te koop, de iPad mini Retina vanaf €389. Scheelt toch weer bijna honderd euro.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2017
Onderwerp
,