mail osx logo

Zo werkt Mail op de Mac

Met het programma Mail in OS X zie je meteen of je nog post hebt zodra je de Mac opstart. iCulture legt uit hoe jij je post kunt lezen en beantwoorden.

mail osx logoApple heeft al jaren een handig programma voor het beheren van je digitale post: Mail. Het is gratis en je hoeft niet meer naar een website om je e-mail te kunnen lezen. Ook zie je meteen zodra je computer is opgestart, of je nog nieuwe berichten hebt. In deze gids gaan we laten zien hoe je Mail op een Mac met OS X Yosemite instelt en laten we globaal de mogelijkheden van het programma zien.

Mail voor de eerste keer instellen

Je kunt vrijwel ieder e-mailadres toevoegen aan Mail. Als je het programma voor de eerste keer opstart, verschijnt meteen een venster waarmee je direct een e-mailadres aan het programma kunt koppelen. Als je een dienst gebruikt zoals Google, Exchange, iCloud of Yahoo, dan hoef je meestal niet meer dan een naam, je e-mailadres en je wachtwoord in te vullen. Gebruik je een e-mailadres van je internetprovider of heb je een eigen e-mailserver? Vul dan je e-mailadres, het wachtwoord en de aanvullende informatie die je hierover hebt stap-voor-stap in. Zodra je daarmee klaar bent, verschijnen al je berichten meteen in het programma.

Mail account toevoegen

Verschijnt het venster niet waarmee je een mail-account kunt toevoegen? Of wil je misschien later nog een account toevoegen aan Mail? Ga in de menubalk bovenaan naar Mail > Voeg account toe.

E-mail lezen

Als je wilt weten of je nog nieuwe e-mail hebt ontvangen, dan druk je in de Mail-app linksbovenaan op het brievenbus-icoontje. Dat is handig als je staat te springen om een berichtje, maar voor de rest niet echt niet nodig: Mail kijkt automatisch of je nieuwe berichten hebt.

Mail lezen

Klik op een bericht om hem aan de rechterkant van het Mail-venster te kunnen lezen. Mail heeft de prettige eigenschap dat het programma bijzondere opmaak met plaatjes begrijpt. Dit voorkomt dat je berichten moet lezen waaarin ellenlange codes staan en tien afbeeldingen als attachment.

Mail-conversaties zonder belasting

Een andere nuttige eigenschap van Mail is dat een Mail-conversatie in de lijst met berichten als één geheel wordt getoond en je in het gedeelte waarin je het bericht leest de complete conversatie kunt terugvinden.

Nieuwe berichten met Mail schrijven

Als je wilt reageren op een e-mail, kun je in een bericht klikken op een van de icoontjes ‘antwoord’, ‘antwoord op iedereen’ of ‘stuur door’. Maar je kunt ook tikken op het antwoord-icoontje naast de brievenbus in de knoppenbalk bovenaan, om een nieuwe e-mail te tikken.

Mail reageren

Het aardige van Mail is, dat je bijvoorbeeld een pdf-attachment meteen van commentaar kunt voorzien als reactie op de e-mail. Tik hiervoor op de pijl naast pdf en kies de optie ‘Markering’. Nu verschijnen er allemaal gereedschappen waarmee je direct commentaar kunt toevoegen. Ook kun je een handtekening zettten onder documenten waarbij dat nodig is.

mail markeringen

Postbussen gebruiken

mail postbussenAls je in Mail op ‘Postbussen’ drukt, schuift een nieuwe balk open waarin je de verschillen mappen ziet van iedere e-mailaccount. Hier kun je nieuwe mappen (of ‘postbussen’) toevoegen door op een willekeurige map in je postbus te ctrl-klikken en op de optie ‘Nieuw postbus’ te selecteren. Je kunt zelf bepalen waar de nieuwe postbus moet komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen e-mail, os x