macOS Mojave voorbereiden

macOS Mojave FAQ: antwoord op al je veelgestelde vragen!

macOS Mojave 10.14 komt eraan en dat roept heel wat vragen op. Wat moet je allemaal weten over Mojave? Wat zijn de grootste vernieuwingen? Je leest antwoord op al je veelgestelde vragen in deze Mojave FAQ!

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Mojave FAQ: al je veelgestelde vragen

Op de iCulture-redactie krijgen we dagelijks heel wat vragen binnen, ook over macOS Mojave. In plaats van iedereen persoonlijk te beantwoorden is het natuurlijk veel handiger om alle vragen en antwoorden meteen beschikbaar te stellen aan iedereen.


macos Mojave FAQ

Wanneer komt macOS Mojave?
Op 24 september zal macOS Mojave beschikbaar komen voor iedereen met een geschikte Mac. Meestal verschijnt de update vlak na 19:00 uur, dus mocht je meteen willen installeren dan moet je zorgen dat je op dat moment op een rustig plekje klaar zit. Misschien nog wel belangrijker: op een plek met snelle Wi-Fi.

Zal ik meteen updaten?
Het is niet zo verstandig om meteen dezelfde avond al te updaten naar macOS Mojave. Omdat tientallen miljoenen mensen wereldwijd allemaal tegelijk gaan downloaden, kunnen de downloadtijden enorm oplopen. Je zit je dan vooral te ergeren.

Wanneer dan wel?
Een paar uur later is het al een stuk rustiger. Je zou bijvoorbeeld de update kunnen starten vlak voordat je gaat slapen, zodat je Mac de volgende ochtend is bijgewerkt. Eén waarschuwing nog wel: als je de volgende ochtend een belangrijke presentatie hebt of al vroeg op het vliegtuig stapt voor een vakantie of zakelijke afspraak, is het beter om nog even te wachten. Als er iets mis gaat, wil je niet een onbruikbaar geworden laptop rondzeulen of gedwongen zijn je belangrijke presentatie op een iPhone voor te bereiden.

Typen op MacBook Pro 2018 met Mojave.

Op welke Macs kan ik Mojave installeren?
Dit is het officiële lijstje van Apple:

Voor de Mac Pro’s uit 2010/2012 geldt dat er een aanbevolen grafische processor in moet zitten die Metal ondersteunt, zoals een MSI Gaming Radeon RX 560 of Sapphire Radeon PULSE RX 580. Verder heb je 2GB RAM en minimaal 10GB vrije opslagruimte nodig. Meer is beter; met 4GB RAM en 20GB opslag zit je goed.

Hoe kan ik me voorbereiden?
We hebben een uitgebreide gids geschreven waarin je leest hoe je je in 10 stappen kunt voorbereiden op Mojave:

Bekijk ook

Zo kun je je Mac voorbereiden op macOS Mojave

Apple heeft macOS Mojave uitgebracht, met een flink aantal verbeteringen. Ga nu alvast je Mac of MacBook voorbereiden op macOS Mojave, zodat je niet tegen problemen en vervelende verrassingen aan loopt. Met deze tips ben je helemaal klaar voor macOS Mojave!

Zijn alle apps aangepast voor Mojave?
De standaardapps van Apple zijn uiteraard aangepast voor Mojave, maar dat geldt niet voor apps van derden. Sommige apps zullen nog niet zijn bijgewerkt. Populaire en veelgebruikte apps die goed worden onderhouden door de ontwikkelaar zullen vaak wel zijn bijgewerkt. Gebruik je specialistische software waar je echt niet zonder kunt, dan zul je even moeten checken bij de ontwikkelaar of bij de IT-beheerder van jouw organisatie. Het kan nodig zijn om een paar weken te wachten met de Mojave-update.

Kan ik nog 32-bit apps blijven gebruiken?
Mojave is de laatste macOS-versie die nog ondersteuning voor 32-bit apps biedt. Maar dit zal wel de laatste keer zijn. Vanaf 2019 zullen alle apps de overstap naar 64-bit moeten maken.

Mojave 32-bit

Je kunt daarom nu alvast op zoek gaan naar een alternatieve 64-bit Mac-app, als jouw favoriete app niet wordt bijgewerkt. Lees ook onze tip Help, mijn favoriete 32-bit app gaat verdwijnen, wat kan ik doen?

Bekijk ook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple ondersteunt sinds macOS Catalina 10.15 geen 32-bit apps op de Mac. Je kunt zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet zullen werken. Een update van de app is dan vereist.

Waarom werken sommige Safari-extensies niet meer?
In Safari 12 (onderdeel van macOS Mojave) heeft Apple de ondersteuning voor externe Safari-extensies weggehaald. Je kunt alleen nog extensies gebruiken die in de officiële Safari Extension Gallery te vinden zijn. Zo krijg je ze weer werkend, maar dit is uiteraard wel op eigen risico. Want ze worden niet voor niets als onveilig gemarkeerd.

Safari extensies onveilig

Wat is de grootse vernieuwing in Mojave?
Voor veel mensen zal de grootste nieuwigheid de dark mode in Mojave zijn. Daarnaast zitten er andere verbeteringen in, zoals een vernieuwde Mac App Store, nieuwe Finder-functies en een dynamisch bureaublad. Voor Apple lag de aandacht bij deze update echter vooral op prestaties, privacy en stabiliteit. Een typisch tussenjaar dus. In 2019 zullen er waarschijnlijk meer grote vernieuwingen in macOS zitten.

Hoe verbetert Mojave mijn privacy?
Je zult in macOS Mojave vaker toestemming moeten geven aan apps of websites. Dat doet wel een beetje denken aan de reclamespot die Apple ooit over Windows Vista maakte, waarbij je ook voor elke handeling apart toestemming moest geven. Bij Mojave gaat het daar wel een beetje op lijken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In macOS 10.14 zul je vaker toestemming moeten geven aan apps of websites, als ze data of functies van de Mac willen gebruiken. Het gaat hierbij om je locatie, toegang tot de microfoon en camera en toegang tot de historie van e-mail, berichten en dergelijke. Dat kan vervelend zijn, maar het is goed dat je er nu wat bewuster over gaat nadenken of bijvoorbeeld een agenda-app echt toegang tot je microfoon nodig heeft. Waarschijnlijk niet.

Wat doet Mojave nog meer voor mijn privacy?
Tracking op internet is een groot probleem. Like- en Share-knoppen van Facebook vind je op bijna elke website en dat geeft Facebook je de mogelijkheid om je overal te volgen, zelfs als je geen Facebook-account hebt. Daar gaat Apple in macOS 10.14 iets aan doen. Het wordt moeilijker om je op basis van unieke eigenschappen te volgen. Apple gaat zorgen dat jouw Mac naar de buitenwereld toe dezelfde eigenschappen heeft als miljoenen andere Macs. Daardoor kunnen adverteerders en databedrijven niet meer je gedrag in de gaten houden.

Kan ik eindelijk overstappen naar het APFS bestandssysteem?
In macOS High Sierra stapte Apple op de Mac voor het eerst over naar het nieuwe Apple File System (APFS), maar het werkte nog niet met Fusion Drives. Bij Mojave wordt alles op één lijn getrokken en kun je zowel je harddisks als Fusion Drives overzetten naar APFS.

Bekijk ook

Wat is Apple File System (APFS), het nieuwe bestandssysteem van Apple?

Apple File System (APFS) is het nieuwe bestandssysteem in iOS en macOS. Wat is het precies en wat heeft het voor gevolgen voor jou als iPhone-, iPad- of Mac-gebruiker?

Zitten er nieuwe apps in Mojave?
Ja! In macOS Mojave vind je vier nieuwe apps, waarvan je drie in Nederland en België kunt gebruiken:

  • Dictafoon
  • Aandelen
  • Woning

Daarnaast komt de Apple News-app beschikbaar op de Mac in landen waar deze app al beschikbaar is. De genoemde apps lijken sterk op hun tegenhanger op de iPad en dat is niet toevallig, want het zijn de eerste ‘universele’ apps die Apple uitbrengt.

Hoe zit het met universele apps voor iOS en Mac?
Eerder kon je al lezen dat Apple iOS en Mac dichter bij elkaar wil brengen, door de apps uitwisselbaar te maken. Het wordt gemakkelijk om een iOS-app om te bouwen tot een macOS-app. Om te demonstreren hoe dit werkt heeft Apple de vier hierboven genoemde apps al overgezet. In 2019 kunnen we ook universele apps van externe ontwikkelaars verwachten. Meer details krijgen we waarschijnlijk te horen tijdens WWDC 2019 in juni.

macOS Mojave Woning-app voor HomeKit

Wat is de meest interessante nieuwe app?
Wij vinden de komst van de nieuwe Woning-app voor HomeKit het meest interessant. Daarmee is het namelijk mogelijk om je slimme apparaten in huis aan te sturen met HomeKit en Siri. Dat werd tijd ook, want het was eigenlijk vreemd dat Siri op de Mac veel minder mogelijkheden had. Even tegen je Mac zeggen: “Doe de lampen aan” was niet mogelijk. Vanaf Mojave krijg je wel de beschikking over de Woning-app, die eruit ziet zoals je op de iPad gewend bent. De Mac-app is dan ook daarvan afgeleid.

macOS update installeren

Het installeren van macOS-update werkt vanaf nu anders?
Ja, je moet hiervoor niet meer in de Mac App Store zijn, maar in Systeemvoorkeuren. Voor de installatie van Mojave zelf zul je nog wel in de Mac App Store moeten zijn, maar daarna komen toekomstige updates beschikbaar via Systeemvoorkeuren.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS Ventura-update installeren (en eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS Ventura beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor eerdere macOS-versies.

Kan ik gratis updaten naar macOS Mojave?
Ja, Apple is een aantal jaren geleden ermee gestopt om geld te vragen voor updates. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte Mac en daar verdient Apple natuurlijk veel meer aan: als jij de nieuwste functies wilt hebben zul je moeten zorgen dat je een relatief recente Mac hebt. Aan het begin van deze FAQ lees je welke Macs geschikt zijn.

macOS Mojave voorbereiden

Ik heb weinig tijd, maar wil er wel over meepraten – wat is nieuw in Mojave?
Er zitten allerlei vernieuwingen in macOS Mojave, maar dit zijn de belangrijkste:

En daarnaast…

  • Nieuwe privacy-functies, zoals hierboven besproken
  • Universele apps voor Woning, Aandelen, Dictafoon en Apple News
  • Nieuwe Finder-functies zoals snelle taken (Quick Actions)
  • Continuity Camera om foto’s te maken met je iPhone
  • APFS voor Fusion Drives

Heb je aanvullingen en of brandende vragen die niet in deze Mojave FAQ genoemd worden? Stuur ons een berichtje via onderstaande link!

Bekijk ook

macOS Mojave 10.14: alles over functies, vernieuwingen en installeren

macOS 10.14 Mojave is de 2018-update voor de Mac en verscheen in september 2018. De belangrijkste functies zijn een donkere modus en nieuwe apps zoals Woning en Aandelen. Lees hier alles over macOS Mojave installeren, functies en meer.