iPhone 6 papieren template

iPhone 6 of iPhone 6 Plus: welke schermgrootte past bij jou?

We zetten de schermen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus tegenover elkaar. Welk scherm is handiger voor jou in dagelijks gebruik?

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iPhone 6 Plus en iPhone 6Het is de grote vraag voor iedereen die een iPhone 6 wil kopen: ga je voor de ‘gewone’ iPhone 6, of de iPhone 6 Plus? De twee iPhones hebben andere schermformaten, maar ook een aantal technische verschillen. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus op een rij, om je te helpen bij deze moeilijke keuze.


Het voornaamste verschil tussen beide iPhones zit in het scherm. De iPhone 6 heeft een 4,7-inch-scherm, terwijl je in de iPhone 6 Plus een 5,5-inch-scherm vindt. Dit betekent dat de iPhone 6 Plus fors groter is, wat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Hieronder een greep uit de meest voorkomende punten met een groter scherm.

Tip: onze ervaringen over de iPhone 6 en iPhone 6 Plus lees je later deze week in onze uitgebreide reviews van beide toestellen.

iPhone 6 in je broekzak

iPhone 6 papieren template

De eerste vraag die je moet stellen is: past de iPhone 6 Plus in je broekzak? Een grotere iPhone is leuk, maar je moet hem natuurlijk wel als vertrouwd met je mee kunnen dragen. Een strakke broek met kleine zakken heeft mogelijk te weinig plek voor de iPhone 6 Plus, waardoor je compromissen moet sluiten om de forse iPhone met je mee te dragen. Je kunt het beste zelf testen hoe goed de iPhone 6 Plus met zijn grote scherm in je leven past. Dat doe je bijvoorbeeld door hem vanaf 26 september in de winkel te bekijken, maar er is gelukkig ook een eenvoudiger oplossing. We hebben namelijk een papieren template (pdf) gemaakt, die je kunt downloaden om een goed beeld van de grootte te krijgen. De downloadlink vind je hieronder. Bedenk bij het afdrukken wel: je moet hem in zijn originele verhoudingen printen. Kies in je printprogramma daarom voor een zoom van 100 procent.

Downloaden: iPhone 6 en iPhone 6 Plus op papier (PDF)

Onze ervaringen

Bas over iPhone 6: “Ik draag over het algemeen vrij standaard spijkerbroeken en daar heb ik geen problemen mee ondervonden met de iPhone 6. Hij zit gewoon volledig in de broekzak, zonder dat hij een stukje naar buiten steekt. Dat is op zich ook wel te verwachten: de iPhone 6 is een kleine slag groter dan de iPhone 5s en deze zat in eerdere broeken ook niet strak tegen m’n been aangeduwd.”

Gonny over iPhone 6 Plus: “Ik heb nu een aantal dagen met de iPhone 6 Plus rondgelopen en wat mij opvalt is dat hij nog wel in mijn broekzakken past, maar er wel een flink stuk uit steekt. Op straat is dat te diefstalgevoelig. Bij mannen heb ik wel gezien dat broekzakken aan de voorkant groot genoeg zijn, maar dan heb je weer een ander probleem: niet gaan zitten.”

Schermresolutie van iPhone 6

De iPhone 6 heeft een resolutie van 1134 bij 750 pixels. De iPhone 6 Plus heeft op zijn beurt een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Deze resoluties brengen een hoop verbeteringen met zich mee als het gaat om scherpte van apps, tekst, foto’s en video’s, die door PaintCode uitgebreid zijn uitgelegd. In de praktijk komt het vooral op één ding neer: de iPhone 6 heeft met zijn schermresolutie een pixeldichtheid van 326 pixels per inch, terwijl de iPhone 6 Plus een pixeldichtheid van 401 pixels per inch heeft. De iPhone 6 Plus heeft daarom een iets scherper scherm. In hoeverre je dat gaat merken is echter de vraag: de iPhone 6 heeft nog steeds een Retina-resolutie, wat betekent dat je bij gewoon gebruik geen pixels met het blote oog kunt onderscheiden.

Onze ervaringen

Bas over iPhone 6: “Hoewel de pixeldichtheid van de 6 Plus hoger ligt, ben ik alsnog best onder de indruk van het iPhone 6-scherm. Geen wonder: dit scherm is even scherp als dat in de iPhone 5s en daar was ik al tijden dik tevreden mee. Hoewel apps nog aangepast moeten worden voor het iPhone 6-scherm, is dit voor nu niet heel storend.”

Gonny over iPhone 6 Plus: “Alles is op het scherm van de 6 Plus is superscherp en er past verbazingwekkend veel informatie op. Alleen jammer dat veel apps nog niet zijn aangepast, waardoor je naar apps met koeienletters zit te kijken. Dat heb ik bijvoorbeeld bij mijn meestgebruikte app, rss-lezer Reeder. Maar dat lost zich vanzelf wel op. Websites lezen is nu al een stuk prettiger, omdat er veel meer info in beeld past.”

Productievere apps: meer in beeld

landscape iphone 6Apps op de 5,5-inch iPhone 6 Plus hebben veel gemeen met iPad-applicaties. Als je de iPhone kantelt zie je aan de linker- en rechterzijde verschillende interface-elementen. Heb je bijvoorbeeld je adresboek open, dan staat links een lijst van contacten en rechts de geselecteerde persoon. Hierdoor zijn apps overzichtelijker en doe je makkelijker twee dingen tegelijk. Daar komt bij dat de iPhone 6 Plus een kantelbaar beginscherm heeft, waardoor je ook door apps kunt navigeren in landschapsmodus.

iPhone 6 Plus apps

Onze ervaringen

Bas over iPhone 6: “Apps op de ‘gewone’ iPhone 6 hebben geen speciale modus voor het grote scherm, waardoor mijn gebruik ook onveranderd is gebleven. Aangepaste apps tonen soms wel meer informatie op het scherm, omdat er meer ruimte is, maar verder kon ik deze ruimte niet op een efficiëntere wijze gebruiken. Hierdoor is de manier waarop ik mijn iDevices gebruik ook onveranderd: de iPhone 6 wordt erbij gepakt voor het lezen van mails, Twitter en andere informatie, terwijl ik op de iPad het zwaardere werk doe. De iPhone 6 voelt daarom ook ideaal voor mij als fervent iPad-gebruiker. De 6 Plus lijkt meer een apparaat voor iedereen die geen iPad wil meeslepen.”

Gonny over iPhone 6 Plus: “Ik vind de kantelmodus bij de Instellingen-app vooral verwarrend. Bij andere apps is het zeker handig, omdat je minder hoeft te scrollen. Maar het is momenteel nog een beetje hit or miss welke apps het ondersteunen, zelfs bij Apple’s eigen apps.”

Duim en eenheidsbediening

iphone-6-reachabilityHet was volgens velen de reden waarom Apple lange tijd geen groot scherm introduceerde: je kunt niet makkelijk de linker- of rechterbovenhoek met je duim bereiken. Op het 4,7-inch-scherm valt dat gelukkig nog mee; het merendeel van het iPhone-scherm is nog gewoon met één duim te bedienen, al moet je soms je iPhone anders vasthouden dan je gewend bent. Bij de iPhone 6 Plus is dat alleen wel anders: het scherm is te groot om met je duim te bedienen. Daar heeft Apple wel een oplossing voor gevonden. Tap je namelijk tweemaal op de homeknop, dan wordt de bovenste helft van het scherm naar beneden gebracht. Deze functie heet Reachability. Omdat de bovenste helft onderaan het scherm staat, kun je makkelijk de bovenaan getoonde knoppen bedienen. Daar staat wel tegenover dat je een extra handeling moet uitvoeren, terwijl je op de iPhone 6 ‘gewoon’ je duim manoeuvreert.

Duimreikwijdte iPhone

Onze ervaringen

Bas over iPhone 6: “Ik heb vrij grote handen en bereik daarmee net de linkerbovenhoek van het iPhone 6-scherm. Heel handig voelt dat alleen niet. Hierbij maneuvreer ik mijn hand namelijk in zo’n positie, dat ik de iPhone 6 niet heel stevig vasthoud. Daarom gebruik ik vooral vegen aan de zijkant van het scherm om terug te gaan in apps, mits apps dit ondersteunen. Reachability heb ik na een paar dagen gelijk uitgezet: deze functie voelde wat onwennig en werd meerdere malen per ongeluk geactiveerd.”

Gonny over iPhone 6 Plus: “De Reachability-functie went snel, die heb ik al helemaal in de vingers. Maar ik vind het wel een compromis. Het is geen schoolvoorbeeld van een elegante oplossing zoals we bij Apple gewend zijn. Eenhandsbediening is mogelijk, maar ik zou op straat of in de auto niet met één hand durven te bedienen, uit angst dat de iPhone uit mijn hand valt. Vooral bij kleine handen kun je bij eenhandsbediening alleen het onderste deel van het toestel ondersteunen, waardoor je constant moet oppassen dat de iPhone 6 Plus niet per ongeluk achterover kantelt.”

Wat de iPhone 6 Plus extra heeft

Dit heeft strikt gezien niet met de schermgrootte van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus te maken, maar is wel belangrijk bij je keuze: de iPhone 6 Plus is op het gebied van hardware iets beter dan de gewone iPhone 6. Beide iPhones gebruiken een A8-chip en bevatten dezelfde sensoren, maar in het Plus-model vind je ook de volgende twee verbeteringen:

  • Optische beeldstabilisator – Video’s gemaakt op de iPhone 6 Plus bevatten minder trillingen. In de Plus zit namelijk een optische beeldstabilisator, die zorgt dat de iPhone 6-lens stabiel blijft bewegen tijdens het filmen. Hiervoor wordt een apart onderdeel in de iPhone 6 Plus gebruikt. De iPhone 6 kent alleen digitale beeldstabilisatie; een functie die we al kennen sinds de iPhone 4S.
  • Sterkere accu – Een krachtiger accu zorgt ervoor dat de iPhone 6 Plus het langer volhoudt dan de iPhone 6. Apple heeft de exacte capaciteit van de batterij niet bekendgemaakt, maar eerder kwamen foto’s van een 2915mAh-accu naar buiten. In de praktijk moet de iPhone 6 het volgens Apple een paar uur langer volhouden. Onderstaande afbeeldingen laat de verbeterde batterijtijden zien.

iPhone 6 batterij

Lees ook: iCulture vergelijkt: technische specificaties iPhone 6, iPhone 6 Plus en eerdere iPhones.

Onze ervaringen

Bas over iPhone 6: “Ik maak maar een paar filmpjes per jaar op mijn iPhone en omdat ik veel op kantoor zit is een lege accu gedurende de dag eigenlijk zelden een issue. De extra functies op de iPhone 6 Plus zijn daarom een luxe die ik niet echt nodig heb. Daarnaast gebruik ik meerdere malen per dag mijn iPad mini Retina voor langer lezen of zwaardere klussen. Een iPhone 6 Plus voelt daarom wat onnodig voor mij: ik heb er geen problemen mee om de iPad iedere dag met me mee te dragen, dus de meerwaarde van een grotere iPhone ontbreekt voor mij.”

Gonny over iPhone 6 Plus: “Bij de iPhone 6 Plus zou ik goed nadenken of je ‘m wel nodig hebt. Voor de meeste mensen zal de kleine iPhone 6 het beste toestel zijn. Alleen als je veel buitenshuis bent, veel fotografeert of veel schermoppervlak nodig hebt om bijvoorbeeld spreadsheets te raadplegen, raad ik het aan. Ben je gewend om altijd de grootste en duurste iPhone te kopen ‘omdat het kan’, dan raad ik toch aan om nog even goed na te denken. Hij is echt groter dan verwacht en voor alledaagse handelingen met eenhandsbediening ligt de 6 Plus gewoon onhandig in de hand – tenzij je kolenschoppen hebt.”

Overtuigd dat de iPhone 6 jouw ideale toestel is? Of zie je veel meer in de iPhone 6 Plus? Hier kun je terecht voor je aanschaf.