shutterstock_171883982

Beste apps voor verkeersdrukte, verkeersregels en flitsers

iCulture zet handige iPhone-apps voor rijden in het buitenland op rij. Blijf op de hoogte van files, flitsers, verkeersborden en tolwegen.

shutterstock_171883982

Als je de Randstad al druk vindt, moet je niet schrikken als je op zwarte zaterdag opeens een hele dag vast komt te staan op een Franse snelweg. Wie in het buitenland op de snelweg rijdt, kan maar beter goed voorbereid zijn op drukte en werkzaamheden. Vergeet ook niet dat in veel Europese landen toch net even andere verkeersregels gelden. Met een beetje voorkennis voorkom je dus vervelende boetes. En let op: in veel Europese landen zijn apps die waarschuwen voor flitsers verboden. Informeer je goed over wat wel en niet is toegestaan in het betreffende land. In dit artikel komen allerlei handige iOS-apps aan bod die je als automobilist veiliger, sneller en goedkoper op de plaats van bestemming brengen. Geen navigatie-apps dus, maar apps voor Europese tolwegen, files, flitsers, verkeersborden en regels.

Let op: voor sommige iPhone-apps in dit overzicht heb je mobiel internet in het buitenland nodig.

iCulture adviseert: Michelin Navigation Traffic

michelin-navigation-traffic-iphoneIn Nederland en België gebruik je misschien Flitsmeister, maar die app is in de rest van Europa niet te gebruiken. Ga je op reis naar West- of Midden-Europa? Neem dan Michelin Navigation Traffic. De Engelstalige app schotelt je een grote kaart voor van Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. De belangrijke wegen zijn aangegeven op de kaart en aan de kleur zie je meteen hoe druk het is. De gegevens worden geladen via mobiel internet, maar Michelin Traffic is wel zuinig: de kaarten zijn lichtgewicht. Je kan van alle landen geprepareerde kaarten selecteren met doorgaans drukke knooppunten en kan zelf ook een ingezoomd segment van de kaart opslaan. Ingezoomd worden tankstations en parkeerplekken en tankstations geladen en je kan ook je locatie volgen. De eenvoud van de app maakt van deze Michelin-app een aanrader.

INRIX Traffic

inrix-traffic-iphoneINRIX Traffic kan net als Michelin Navigation Traffic de verkeersdrukte laten zien op basis van huidige drukte, maar óók prognoses maken op basis van normaal verkeersgedrag. Ook hier zie je grote wegen op de kaart aangegeven in een kleur die de drukte symboliseert. Je kan daarnaast een vertrektijd invoeren om een prognose te zien van een drukte en je kan pushmeldingen ontvangen voor vertrekwaarschuwingen op basis van je route. Als je een Premium-abonnement neemt (€21,99 per jaar), kan je een onbeperkt aantal bestemmingen en plaatsen invoeren die je in de gaten wilt houden. Daarbij kan je ook tankstations en camera’s bekijken. Bovendien delen ingelogde gebruikers al tijden fanatiek politiecontroles, ongelukken, gevaren, gebeurtenissen en wegwerkzaamheden. INRIX Traffic is omvangrijk en handig, maar geen blinde aanrader. De app lijkt doet veel beroep op mobiel internet en is misschien wel te ingewikkeld voor een vakantierit.

iCoyote Europe

icoyote-iphone-appIn Nederland hebben we Flitsmeister om op de hoogte te blijven van flitsers. In het buitenland is er iCoyote Europe: een gigantisch netwerk van rijders die aan elkaar doorgeven waar flitspalen, mobiele flitsers, radarcontroles en gevaarlijke wegsituaties te vinden zijn. Tijdens het rijden word je op een overzichtpagina of op een kaart op de hoogte gehouden van gedane meldingen en zie je ook meteen je eigen snelheid om te controleren of je niet te hard rijdt. Je kan per soort flitser aangeven op welke afstand je een melding wilt horen en kiest daarbij uit een stem of bliepgeluid. Handig, maar de interface van de app is wel wat lastig onder de knie te krijgen. De app loopt soms vast, maar start gelukkig snel weer op. Een maandabonnement op de dienst kost 11,99 euro, maar na installatie van iCoyote Europe krijg je de eerste 30 dagen gratis. Dat helpt je waarschijnlijk net mooi de vakantie door.

Avertinoo

avertinoo-iphone-appIn Frankrijk zijn flitspaal-apps zoals Flitsmeister officieel verboden. Maar de Belgische makers van Avertinoo (‘meerkat’) denken toch een maas in de wetgeving te hebben ontdekt: ze claimen een legaal radar-waarschuwingsprogramma te hebben gemaakt. De app bevat een databestand met meer dan 27.000 vaste en mobiele radars in Europa, die door gebruikers zijn gemeld. Ook voorwerpen op de weg en ongevallen kun je terugvinden in deze app. iCulture-tipgever Jvandebilt zegt, dat de app voornamelijk goed werkt in Frankrijk. Hij maakt er al twee jaar succesvol gebruik van, op weg naar de Middellandse Zee. Je krijgt in het Nederlands te horen als je in de buurt van een radar komt of als je gemiddelde snelheid te hoog is. De app geeft ook zones aan waar regelmatig geflitst wordt. Wel kan de interface nog iets duidelijker. Er hoort een Apple Watch-app bij, die overzichtelijker is dan Flitsmeister. Voor een eenmalige aanschafprijs kun je dit onbeperkt gebruiken. Je hebt onderweg wel mobiel internet nodig om nieuwe meldingen binnen te kunnen halen. Het werkt onder andere in: Nederland, België, Frankrijk, Groot Brittannië, Spanje, Portugal en Zweden.

Even tanken

Verkeer-apps iPhone Even tankenHet is in elk land weer een gok: weten bij welke pomp je moet tanken voor de juiste brandstof. In verschillende landen binnen Europa heten Euro 95, Super en diesel steeds net anders. Even tanken is een offline te gebruiken app, die ervoor zorgt dat je de juiste brandstofslang pakt. In een handig rolmenu geef je je brandstof en het land aan en zie je meteen hoe de juiste slang heet. Er is ook een kaart die garages en tankstations aangeeft, maar let op dat die alleen online werkt. Klanten van Centraal Beheer Achmea kunnen bellen als je auto toch onverhoopt aan de verkeerde slang heeft gelurkt.
Lees meer over Even tanken op iCulture.

Tolgelden

Verkeer-apps iPhone buitenland TolgeldenVoor welke landen heb je speciale tol-/wegenvignetten nodig om er doorheen te rijden en waar kun je tolwegen verwachten? De iPhone-app Tolgelden laat het zien. Mooi is hij niet en de prijzen zijn nog gebaseerd op 2012, maar de applicatie biedt wel een goede indicatie van de richtprijzen en wegen. Zo is het een aardige app voor het last-minute moment, als je van tevoren vergeten bent je goed in te lezen. Om je nog van extra waarde te zijn lees je verkeerswetten per vakantieland in de applicatie en dat is in Rusland bijvoorbeeld wel handig om te doen. Je betaalt 89 cent voor de app, maar met de gewonnen informatie kan je misschien wel weer anderzijds dure tolwegen omzeilen.

Andere verkeersapps op vakantie

  • Péago (gratis, iPhone + IAP, iOS 9.0+) - Bespaar geld op Franse tolwegen, door op een slimme manier de juiste afslag te nemen. Lees ook ons artikel over Péago.
  • Reclamerijk alternatief voor INRIX Traffic, met ook indicaties van drukte, verkeersproblemen en druktevoorspelling. De kaarten zijn online.
  • Italiaanse app toont werkzaamheden en verkeersopstoppingen in het land.
  • Toont maximumsnelheid, benodigde veiligheidsvoorwerpen en betaalde wegen van Europese landen op (helaas) onooglijke manier.
  • Moeite met verkeersborden in het buitenland? Deze app legt uit wat ze betekenen.
  • Op vakantie in eigen land? Zie files, werkzaamheden, prijzen van tankstations en waar je goedkoop kan parkeren.
Let op: flitsmeld-apps zijn strafbaar in België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. ANWB raadt je zelfs aan software die meldingen bevat te verwijderen. Gebruik is op eigen risico.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Foto: SP-Photo via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2015
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, auto, flitspalen, vakantie, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS