Waarom er nog geen Flash op de iPhone zit: een technische analyse

Waarom is er nog steeds geen Flash op de iPhone beschikbaar? Aan de processor en het scherm zal het niet liggen, maar wel aan de hoeveelheid RAM-geheugen. Met wat goede wil is Flash wel te realiseren, maar misschien wil Apple gewoon niet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Adobe Flash voor iPhoneEr zijn heel wat mobiele apparaten die Flash of Flash Lite ondersteunen. Waarom de iPhone dan niet? Technisch gezien zou de iPhone het wel aankunnen, zo betoogt de website EmbeddedFlash.com, die een analyse heeft gemaakt van de hard- en softwarematige obstakels. Daarbij werden ze dwarsgezeten door het probleem dat Apple eigenlijk heel weinig informatie over de gebruikte hardware loslaat.


Wat de processor betreft is Apple altijd heel geheimzinnig geweest. Het blijkt om een 620MHz ARM11-processor te gaan en vanuit het perspectief van Flash heb je minimaal een 200MHz ARM9-processor nodig om Flash te laten werken – bijvoorbeeld bij eenvoudige telefoons waarbij de gebruikersinterface in Flash is gemaakt. Pas bij 600MHz is de performance echt goed, dus wat CPU betreft is er niets aan de hand.

De hoeveelheid RAM zou wel eens een struikelblok kunnen zijn: de iPhone heeft 128MB RAM terwijl een Flash-player steeds ongeveer 16 tot 32MB RAM nodig heeft. Da’s ruim voldoende zou je denken, maar Apple propt het besturingssysteem, de telefoonsoftware, de muziekspeler en alle andere functionaliteit in RAM, waardoor er weinig overblijft. YouTube-filmpjes in Flash kijken is dan niet haalbaar.

Het scherm is niet meteen een beperkende factor, maar gezien het feit dat de iPhone een groter scherm heeft dan de meeste andere telefoons, is meer RAM nodig. EmbeddedFlash.com vermoedt een kleurendiepte van minimaal 64.000 (16-bit). We weten niet hoe hardwareversnelling is geregeld: voor een H.264-video wordt gezegd dat maximaal 30 fps haalbaar is. OpenGL en hardware-ondersteunde MPEG-decodering worden mogelijk ook ondersteund. Flash Lite kan profiteren van de hardwareversnelling, maar het kost wel tijd en moeite.

Een Flash Lite-player kan verschillende vormen aannemen: een stel API’s, een uitvoerbaar bestand of een browser-plugin. De Safari-browser voor de iPhone gebruikt WebKit voor het renderen van pagina’s. Flash Lite moet daarvoor aangepast worden en dat is niet zo eenvoudig. EmbeddedFlash.com concludeert dat er met goede wil wel Flash op de iPhone te realiseren is. Maar misschien levert het niet genoeg op of ontwikkelt Apple liever een eigen techologie.

Via: EmbeddedFlash.com

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 april 2010 om 20:56
Categorie
Diensten

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.