Publieksfavoriet Trein stopt op iPhone

De Nederlandse iPhone-app Trein met treintijden, storingen en routeplanner krijgt nog één update en dan valt het doek. Een interview met de maker.

Trein iPhone-app voorlaatste updateDe voormalige publieksfavoriet onder de trein-apps voor iPhone krijgt nog één update en dan valt het doek. Daarna wordt Trein niet langer bijgewerkt. Dat maakt Dennis Stevense bekend aan iPhoneclub. Zijn applicatie combineerde in 2008 al treintijden, storingen en de routeplanner voor treinritten zo simpel mogelijk en kreeg daarmee de handen op elkaar van veel van onze lezers. “Ik realiseer me dat ik fans hiermee teleurstel, maar ik ben niet meer in een positie om Trein de juiste aandacht te geven“, aldus de ontwikkelaar die de app nog één keer in de spotlight wil zetten.


Dennis Stevense ontwikkelaar TreinDe laatste update van Trein verwacht Stevense volgende week. Daarbij wordt het app-icoontje aangepast voor iOS 7 en zoekt de app integratie met Apple’s Kaarten-app op. Dat betekent dat je vanaf de update je openbaar vervoer-traject in Kaarten kan laten uitstippelen door Trein. Ook is de applicatie vanaf nu gratis te downloaden – al kan het wel even duren voordat de wijziging zichtbaar is. De maker, die inmiddels een baan in Californië heeft, ziet er van af om de complete app te herontwerpen voor iOS 7:

Ik had wel de intentie om de UI volledig te updaten voor iOS 7, maar ik ben daar na korte tijd mee gestopt omdat het zo enorm veel werk was. De code loopt te ver achter en iOS 7 verandert niet alleen het uiterlijk maar ook de manier waarop de UI in elkaar steekt. In verband met de semi-transparantie bijvoorbeeld. In feite moet ik zowat de hele app herschrijven om hem een iOS 7-look te geven en daar heb ik geen tijd voor.

Trein vertrektijden iPhone-app Trein iPhone-app vertrektijden

Maar heeft Dennis er dan niet over nagedacht om de applicatie door te geven aan een andere ontwikkelaar?

Ik heb overwogen om de code van Trein over te dragen aan iemand anders en ik heb zelfs overwogen om de code open source te maken. De meeste code stamt nog uit het iPhone OS 2.0-tijdperk en sindsdien zijn de APIs sterk veranderd, en met iOS 7 natuurlijk ook de user interface. Daarnaast haalt de app zijn gegevens nog steeds op door de mobiele NS site te raadplegen en dat is nu al lang niet meer de beste oplossing. Ik ben tot de conclusie gekomen dat app het beste van voor naar achter herschreven kan worden. Daarom zie ik geen waarde in het overdragen van de code. Ik weet zeker dat er gepassioneerde ontwikkelaars zijn met oog voor detail. Er staat die ontwikkelaars helemaal niets in de weg om een Trein 2.0 in de App Store te publiceren, geïnspireerd door Trein, maar die Trein overtreft. Ik hoop dat dat gebeurt!

Stevense lijkt zo op te gaan in zijn baan in Californië, dat hij geen andere verkrijgbare app als huidige opvolger van Trein durft aan te wijzen. De ontwikkelaar laat bijvoorbeeld de namen SnelTrein, Trein – 100% Snelste en RailPlanner niet vallen; apps die per stuk minstens 4 sterren scoren in de App Store:

Ik ben niet heel bekend met alle nieuwe treinapps, maar heb er een aantal bekeken. Ik kan niet zeggen dat er ééntje bij zit waar ik echt enthousiast van word. Het ontwerpen van een gebruikersvriendelijke app voor reisinformatie is dan ook een enorm uitdaging, omdat er zoveel informatie valt te communiceren. Behalve Trein, lijkt de NS Reisplanner Xtra het fijnste te werken. Er is nog veel ruimte voor innovatie en ik geloof dat je met de juiste intenties en een goede uitvoering altijd boven de massa kunt uitsteken.

Trein route plannen iOS Trein route met overstappen

Trein was er als de kippen bij in de App Store met zijn release in november 2008. De applicatie kostte tot mei 2010 €2,39 (in het huidige prijspeil zou dat €2,69 zijn), maar dat hield de app niet tegen een groot succes te worden. De applicatie werd geroemd om zijn snelheid en overzichtelijkheid en was daarmee een betere optie dan de mobiele website of de eerste app-vingeroefeningen van de NS zelf. De app werd de meest gewaardeerde Nederlandse iPhone-app van 2009 genoemd door Marketingsfacts, won een OMT Award in 2010 en eveneens verkozen lezers van MobileCowboys de app tot meest nuttige Nederlandse iPhone-app van 2009.

Downloaden: Trein (gratis vanaf nu, was €0,89, iPhone, iOS 4.3+)

Het kan even duren voordat de applicatie ook gratis in jouw App Store staat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.