Review: De 15 beste Twitter-applicaties voor de iPhone en iPod touch

Vergelijkende megatest van 15 Twitter apps voor iPhone en iPod touch door iPhoneclub.nl. Wat is de beste Twitter app voor iPhone en iPod touch? Getest op 4 kenmerken: opties, foto/video, gebruiksgemak en features.
Leon Verhelst - · Laatst bijgewerkt:

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Review Twitter iOS apps

Deze lijst van Twitter-apps is verouderd. Je vindt hier een nieuwere lijst van de beste Twitter-apps voor iPhone en iPad:

Wie een zoekopdracht in de App Store doet naar ‘Twitter’, krijgt een enorm lange lijst van apps te zien die ook maar iets met Twitter te maken hebben. Hier op iPhoneclub besteden we vaak aandacht aan ‘echte’ Twitter-applicaties, zoals onlangs aan Tweetbot en Tweetdeck. Daarbij wordt er vaak naar de op zichzelf staande applicatie gekeken, maar in mindere mate naar de ‘concurrentie’. Vandaag komt daar verandering in: we vergelijken 15 populaire of bekende Twitter-apps voor de iPhone en iPod touch en geven aan welke applicatie zich (al dan niet tijdelijk) naar onze mening de beste Twitter-app voor de iPhone en iPod touch mag noemen.

Na uitgebreid testen met diverse vooraf opgestelde criteria is er één winnaar duidelijk geworden. De applicatie met de meeste punten was de vrij onbekende applicatie Tweetlogix for Twitter (€1,59). Deze app blonk uit op het onderdeel Opties en scoorde ook een degelijk cijfer voor gebruiksgemak. We hebben ook gekeken naar een aantal gratis apps; in die categorie was Twitter for iPhone (€0,00) de winnaar. Ben je in heel andere punten geïnteresseerd? Dan kun je hieronder per tabblad bekijken welke app op welke onderdelen het beste scoorde. Bij het tabblad Conclusie kun je de uiteindelijke uitslag met onderbouwing vinden.

#1-gratis-twitter-iphoneclub

#1-betaald-twitter-iphoneclub

In verband met de complexiteit van dit artikel, is het aanbevolen de review via een desktop-browser te lezen.

We zullen de iOS Twitter apps op basis van vooraf bepaalde criteria beoordelen. Hieronder zie je de voornaamste criteria die we onder de loep zullen nemen, maar daarnaast noemen we per toepassing ook nog wat voor- en nadelen op die ons zijn opgevallen tijdens het testen van de iOS Twitter-apps.

 • Opties
 • Ondersteunde foto/videodiensten
 • Gebruiksgemak/snelheid
 • Mogelijkheden

Voor deze uitgebreide review zijn de volgende iOS Twitter apps onder de loep genomen:

Alle prijzen gelden op het moment van publicatie.

Omdat sommige criteria mogelijk extra vragen kunnen oproepen, willen we deze graag kort extra toelichten.

 • Opties: met opties bedoelen we de mogelijkheden om verschillende thema’s en dergelijke in te stellen.
 • Ondersteunde foto-/videodiensten: welke fotodiensten ondersteunt de applicatie allemaal: alleen TwitPic of ook MobyPicture en anderen?
 • Gebruiksgemak/snelheid: hierbij kijken we hoe intuïtief en snel een app te bedienen is. Het gebruiksgemak is een puur persoonlijke mening en zal dan ook minder zwaar meetellen in de uiteindelijke beoordeling.
 • Mogelijkheden: hiermee bedoelen we de speciale mogelijkheden die sommige apps hebben, zoals het automatisch aanvullen van een hashtag die je al eens eerder gebruikt hebt of naamaanvulling. Kortom: alle zaken die een Twitter-app voor iPhone net even iets handiger maken.

Ook hebben we besloten om een weging te geven aan de individuele criteria. Zo tellen de mogelijkheden die een app heeft bijvoorbeeld iets zwaarder dan gebruiksgemak, omdat laatstgenoemde voornamelijk een persoonlijke mening is en daardoor per persoon erg verschillend beoordeeld kan worden.

Tot slot hebben we onderscheid gemaakt tussen gratis en betaald, want van een dure app mag je tenslotte ook meer verwachten. De betaalde apps zullen een puntreductie krijgen per App Store-prijsstaffel. De reducties zijn als volgt:

 • Apps van €0,79 krijgen een reductie van 0,5 punt
 • Apps van €1,59 krijgen een reductie van 1,0 punt
 • Apps van €2,39 krijgen een reductie van 1,5 punt
 • Apps van €2,99 krijgen een reductie van 2,0 punten
 • Apps van €3,99 krijgen een reductie van 2,5 punt

Deze reducties zullen in de uiteindelijke scorelijst worden doorgevoerd, dus niet in de individuele score per criteria.

Omdat de betaalde apps een puntenreductie zullen krijgen, hebben we ervoor gekozen om een winnaar bij de betaalde apps en een winnaar bij de gratis apps te kiezen.

Opties om de layout en thema’s van een Twitter-app te kunnen wijzigen zijn voor veel mensen belangrijk. Dat is wel bewezen door Twittelator Pro, waarin je werkelijk alles in de app kan aanpassen. Omdat we opties zoals lettergrootte en naamweergave als standaard verwachten, krijgt dit criterium een weging van 0,8.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Het toewijzen van punten was in deze categorie iets moeilijker, omdat vrijwel alle Twitter apps voor iPhone hetzelfde kunnen; wijzigen van de lettergrootte en de manier waarom namen worden weergegeven. Dat zijn dus redelijk standaardopties en zodoende krijgen alle applicaties die beide mogelijkheden bieden 1 punt. Verder kunnen de 15 geteste Twitter apps voor iPhone nog een punt verdienen als de app ook instelbare thema’s heeft. Hierbij zijn wel wat uitzonderingen gemaakt: sommige apps hebben namelijk wel die mogelijkheid, maar hebben uiteindelijk maar twee keuzemogelijkheden. Een bonuspunt kan worden verdiend als de Twitter apps ook de mogelijkheid hebben om de layout van de app te veranderen en – iets specifieker – de knoppen.

In deze categorie is de ultieme winnaar Twittelator Pro, gezien je hier zelfs je eigen thema kunt instellen, deze thema’s kunt delen en je thema’s van andere gebruikers kunt downloaden. Hieronder een overzicht waarop je kunt zien welke Twitter-apps welke opties hebben.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Niet alle tweeps vinden het volgende punt even belangrijk, maar de wat meer doorgewinterde twitteraars hebben een uitgesproken mening welke foto- en/of videoservice zij willen gebruiken om hun foto’s te delen. Er is namelijk best veel keuze: ga je voor Twitpic, Mobypicture, yFrog, Lockerz (Plixi) of een heel andere dienst? De keuze is reuze en voor de doorgewinterde gebruiker is het toch een redelijk belangrijk punt. Daarom krijgt dit criterium een weging van 1,2.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Omdat veel apps veel verschillende diensten ondersteunen, hebben we gekozen voor een aantal diensten die zij minimaal moeten ondersteunen. Ondersteunen ze niet alle, maar wel minimaal 2 van deze diensten, dan krijgen ze 1 punt. Ondersteunen ze alle diensten, dan krijgen ze er 2. Er is ook nog een bonuspunt te verdienen als een Twitter-app een bijzondere dienst ondersteunt waarvoor in andere apps geen ondersteuning is voorzien.

De keuze is hierbij gevallen op de volgende services:

 • Mobypicture
 • yFrog
 • Twitpic
 • Lockerz (voorheen Plixi)
 • Twitvid

Echofon, Twitbird Pro, Twitter for iPhone en Twittelator Pro hebben een bonuspunt gekregen, omdat zij bijvoorbeeld een custom dienst, Facebook of Flickr ondersteunen. In het geval van Echofon zorgt dat ervoor dat zij nu 2 punten krijgen. De uiteindelijke winnaar in deze categorie is Twitter for iPhone, die 10 (!) foto- en videodiensten ondersteunt. Hoewel Twittelator Pro er evenveel ondersteunt, geeft het feit dat je met Twitter for iPhone ook je eigen fotodienst kan instellen de doorslag.

Wil je zien welke app welke foto- en videodiensten ondersteunt, klik dan op de afbeelding hieronder.

Twitter apps - foto en video

Gebruiksgemak van een iPhone app is enorm belangrijk. Juist het gebruiksgemak zorgt er vaak voor dat een app lange tijd op je iPhone blijft staan of na een paar dagen weer van je homescherm verdwijnt. Helaas is het vaak pas na aanschaf mogelijk om te kijken of een app gebruiksvriendelijk is of niet. Hoewel we zeer ons best hebben gedaan dit punt zo objectief mogelijk te beoordelen, is gebruiksgemak sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur; wat de ene persoon handig vindt, is voor de ander misschien wel dé reden om de applicatie weer te verwijderen. We kiezen voor dit criterium om die reden voor een lichtere weging van 0,7.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Omdat het vergelijken van een gebruikservaring tussen (veel) verschillende apps lastig is, hebben we voornamelijk per app gekeken hoe makkelijk het is om bijvoorbeeld instellingen te veranderen of hoe makkelijk en intuïtief het is om op een tweet te reageren. Ook hebben we gekeken naar de snelheid van de applicatie. Is het laden van nieuwe tweets bijvoorbeeld tergend traag? Hoe snel kun je een nieuwe tweet plaatsen, kun je snel reageren op een tweet? Bij dit onderdeel scoren de apps overigens een cijfer tussen de 1 en 10. En nogmaals; dit is een puur persoonlijke mening. Mijn persoonlijke winnaar is Tweetlogix. Tweetlogix heeft een duidelijke interface, veel instellingen en één van mijn persoonlijke voorkeuren: weblinks en namen die je vanuit je tijdlijn meteen kunt openen.

Welke mogelijkheden een iPhone app biedt, speelt een belangrijke rol in de keuze voor een Twitter-app voor je iPhone of iPod touch. Sommige apps spelen in op de eigenschappen van Twitter zelf, bijvoorbeeld de lists. Daarnaast zijn er ook apps die zoveel mogelijk features in één app proberen te proppen om zo gebruikers voor zich te winnen die op zoek zijn naar nét die ene mogelijkheid. Omdat een (breed) scala aan mogelijkheden een belangrijk orientatiëpunt is, krijgt dit criterium een weging van 1,5.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Tweetlogix claimt dat hun app meer dan 200 (!) features bevat, maar ze zijn zeker niet de enige ontwikkelaar die meent op die manier een enorme waslijst aan mogelijkheden te kunnen presenteren. Een aanzienlijk deel van de genoemde features betreft standaardfuncties die je minimaal in een Twitter app voor iPhone of iPod touch mag verwachten: tweets plaatsen, lijsten beheren en je directe berichten (DM’s) bekijken. Voor de echte tweep zijn dit echter mogelijkheden waar je niet over na zou moeten denken. Zij zien wellicht liever opties als meerdere accounts beheren of (vervelende of erg aanwezige) gebruikers of hashtags tijdelijk uit de tijdlijn te halen. Daarom hebben we een klein lijstje samengesteld met functies die apps in onze ogen minimaal moeten hebben en daarnaast een lijst met bijzondere of wat minder vaak voorkomende mogelijkheden.
Belangrijke functies waren dan ook:

 • Mogelijkheid om meerdere accounts te gebruiken;
 • Push notificaties vanuit de app zelf, zonder ‘hulp’ van gespecialiseerde applicaties als Boxcar;
 • Mogelijkheid om gedeelde weblinks in tweets later te lezen door middel van Instapaper of Read It Later;
 • Mogelijkheid om tweets te vertalen (handig voor mensen die graag hun favoriete buitenlandse artiest willen volgen, maar niet zo goed zijn in Engels);
 • Mogelijkheid om gebruikers of tweets waarin bepaalde woorden staan tijdelijk uit je Twitter-timeline te filteren;
 • Mogelijkheid om muziek uit je muziekbibliotheek of het liedje dat op dat moment speelt te tweeten.

Omdat veel Twitter apps een grote hoeveelheid features bieden, zijn de punten hier op een andere manier ingedeeld dan bij de onderwerpen die eerder aan bod kwamen. In dit geval hebben de apps voor elke belangrijke mogelijkheid een punt gekregen. Verder is er een bonuspunt vergeven als ze een bijzondere of unieke feature hadden, zoals de Follow Friday-optie die Osfoora heeft.

In deze categorie is SimplyTweet 3 de duidelijke winnaar met 6 punten. De nummer twee en drie met ieder 5 punten zijn Tweetlogix en Hootsuite.

Hieronder vind je een overzicht waarin je kunt aflezen welke Twitter apps voor iPhone welke belangrijke mogelijkheden ondersteunen. Ook de (weinige) speciale mogelijkheden staan hierin genoemd.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Het welbekende spreekwoord “Zoveel mensen, zoveel wensen” gaat hier – heel voorspelbaar – ook op. Uiteraard is er ook een winnaar: een Twitter app die zich – al dan niet tijdelijk – vanuit iPhoneclub de beste op iOS-gebied mag noemen.

De (verrassende) winnaar van de betaalde apps is: Tweetlogix for Twitter (€1,59). Een goede tweede is SimplyTweet 3 (€3,99) en nummer drie is Twittelator Pro (€3,99) geworden.

Bij de gratis apps is Twitter for iPhone de gedoodverfde winnaar, met een gigantisch verschil van bijna 2,5 punten. Op nummer twee komt Twitterrific en de nummer drie is Hootsuite for Twitter.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Omdat niet alles te vergelijken valt, volgen hier nog wat voor- en nadelen van elke app, die tijdens het testen van de Twitter apps zijn opgevallen.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

iPhoneclub op Twitter

De updates van iPhoneclub.nl en iPadclub.nl zijn te volgen via @iCulture.

Een groot deel van de iCulture redactie is ook actief op Twitter. In volgorde van aantal artikelen:

Op zoek naar andere Twitteraars met dezelfde interesse? Kijk dan eens op Twittergids.nl.

Screenshots

Tweetlist voor iPhone

[flickr]set:72157626617125199[/flickr]

Twitterific voor iPhone

[flickr]set:72157626741499844[/flickr]

Übersocial voor Twitter

[flickr]set:72157626741495854[/flickr]

Seesmic

[flickr]set:72157626741752862[/flickr]

Tweetbot

[flickr]set:72157626741741964[/flickr]

Osfoora

[flickr]set:72157626741756498[/flickr]

SimplyTweet

[flickr]set:72157626741747224[/flickr]

HootSuite

[flickr]set:72157626741759200[/flickr]

Echofon Pro

[flickr]set:72157626617162625[/flickr]

Twitbird Premium

[flickr]set:72157626617109551[/flickr]

Twitter for iPhone

[flickr]set:72157626616899147[/flickr]

Tweetlogix

[flickr]set:72157626741721698[/flickr]

Twittelator Pro

[flickr]set:72157626741805224[/flickr]

Tweetcaster

[flickr]set:72157626617137703[/flickr]

Tweetdeck

[flickr]set:72157626617129053[/flickr]

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2012, 0:40
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.