Review: Twittelator Pro, uitgebreide Twitter-client voor de iPhone

Review van Twittelator Pro, een betaalde Twitter-applicatie voor de iPhone. Kan Twittelator Pro de huidige favoriet Tweetie verslaan?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

twittelator proTwittelator Pro beweert de meest krachtige Twitter-client voor de iPhone te zijn. De applicatie kost geld (€3,99), maar er zitten wel een gigantische hoeveelheid instellingen in. Zo kun je aangeven of je bij het retweeten de oude schrijfwijze RT @ wilt gebruiken, of dat je liever kiest voor de schrijfwijze (via @). Je kunt uit vijf verschillende linkverkorters en uit vier verschillende foto-uploaddiensten kiezen en je kunt profielfoto’s van vrienden schermvullend zien.


Verder kun je zowel locaties als foto’s (in hoge resolutie) uploaden, trends bekijken en berichten omzetten naar een mailje. Er is een koppeling met Instapaper, een ingebouwde browser om webpagina’s te kijken en de mogelijkheid om tekst te kopiëren en te plakken. Klinkt alsof je met deze applicatie in één keer alles in huis hebt. Maar is Twittelator Pro net zo handig in het gebruik als Tweetie, de huidige favoriet als het om betaalde Twitter-applicaties voor de iPhone gaat?

Twittelator Pro heeft een blauw gespikkeld ei als icoon en als herkenningsteken gekozen. Bij het opstarten van de applicatie zie je de bekende drie opties onderin het scherm, die je bij elke Twitter-applicatie ziet: de timeline van vrienden, @-reacties en DM’s. Twittelator Pro kan bij elk onderdeel maximaal 200 berichten tonen. Schakel je de automatische verversfunctie aan, dan krijg je met een minimale frequentie van twee minuten nieuwe berichten voorgeschoteld. Eventueel kun je ook met het icoontje linksboven een handmatige refresh doorvoeren. Een nieuw bericht start je door op het potloodicoontje rechtsboven te klikken.

Bij Twittelator Pro hoef je niet te wachten tot een bericht verzonden is. Er wordt een queue (wachtrij) opgebouwd, die wordt verstuurd zodra je weer een internetverbinding hebt. Ook kun je tijdens het schrijven van een bericht tussentijds van account wisselen. Ook handig is dat je DM-berichten met privéfoto’s kunt sturen. Bij Tweetie komt je foto alsnog op TwitPic, Moby (etc.) te staan wanneer je de foto in een privéberichtje stuurt. De mogelijkheden zijn dus heel uitgebreid. Ik zou eindeloos door kunnen gaan, over het feit dat je losse tweets kunt opslaan, kunt kijken met welke Twitter-client iemand een berichtje heeft gepost en bladeren door vrienden-van-vrienden. Bij één ding wil ik toch even stilstaan: het kopiëren van linkjes vanuit Safari.

Kopiëren van linkjes vanuit Safari

Twittelator Pro beschikt over een bookmarklet, waarmee je linkjes vanuit Safari kunt overnemen. Ik gebruik vaak de mobiele versie van Newsgator (m.newsgator.com) om RSS-feeds te lezen. Je komt dan regelmatig leuke of interessante dingen tegen die de moeite waard zijn om te posten (bijvoorbeeld een iPhone-nieuwtje dat best aardig is, maar niet de moeite waard om er een heel artikel over te schreven). In dat geval haal je de bookmarklijst tevoorschijn, je klikt op Twittelator en wordt meteen doorgestuurd naar de Twitter-applicatie. Daar staat de link alvast ingevuld in beeld.

Een paar dingen vallen me daarbij tegen: de link is niet standaard met de URL-shortening service ingekort. Dat zul je nog handmatig moeten doen. Alleen de URL is aanwezig, niet de titel van het artikel, dus je zult goed moeten onthouden waar het artikel ook alweer over ging. De URL-shortener doet er trouwens best lang over: je drukt op het inkort-symbooltje, linksonder in het editorvak, daarna lijkt er een seconde of 10 niets te gebeuren en opeens is je linkje ingekort. Dat zou mooier kunnen, bijvoorbeeld met een voortgangssymbooltje.

Ook onhandig is dat je cursor standaard áchter de URL komt te staan, zodat je de cursor handmatig moet verplaatsen. Bij iPhone OS 3.0 is dat onhandig, want voor je het weet verschijnt de selecteer/kopieer/plak-dialoog in beeld.

Vergelijking met Tweetie

Tweetie is al een paar weken mijn favoriete Twitter-client. Twittelator Pro heeft daar eigenlijk niets aan veranderd. Tweetie is makkelijk in gebruik: de applicatie bevat alles wat je onderweg nodig hebt en het is makkelijk om op berichtjes te reageren of iemand een DM te sturen. Juist het reageren op berichtjes viel me bij Twittelator Pro heel erg tegen: ik ben er nog steeds niet achter waar je precies moet drukken om een reply te sturen, dus ik tap meestal maar wat op de tweet totdat het reply-scherm verschijn. Als proef op de som heb ik de applicatie dit weekend aan @marcosnels (DJ Destiny op het forum) laten zien, met de vraag hoe je op een bericht moet reageren. Voor hem was het ook niet meteen duidelijk. Op zo’n intuïtief apparaat als de iPhone zou je willen dat de software ook intuïtief is.

Wat me ook tegenviel (maar dat is geen hoofdzaak) is dat er bij Twittelator Pro maar 3 thema’s worden meegeleverd: Gradient, Dove en Raven. Dat houdt in dat de achtergrond lichtgrijs, donkergrijs of zwart gekleurd is. Niet echt spectaculair en minder leuk dan de praatballonnetjes van Tweetie. Een pluspuntje is er gelukkig ook nog: Twittelator toont een preview van meegestuurde foto’s. Dat scheelt weer klikken en wachten op een Mobypicture-link als je bij voorbaat al kan zien dat er op de foto toch alleen maar een wolkenlucht of etensbord staat. Verder pluspunten: de mogelijkheid om smiley’s te gebruiken, het makkelijk wisselen tussen accounts en offline tweeten. Dat heeft Tweetie niet, maar de vraag is of je dat onderweg ook allemaal nodig hebt.

Conclusie

Ik kan begrijpen dat mensen Twittelator Pro helemaal het einde vinden. Je kunt werkelijk alles instellen, de applicatie heeft heel veel mogelijkheden en biedt zeker waar voor z’n geld. Toch kun je je vanuit gebruikersperspectief afvragen of een iPhone-client zo uitgebreid moet zijn. Als je onderweg bent wil je eigenlijk gewoon een berichtje kunnen plaatsen en op tweets van anderen reageren. Juist dat laatste, het reageren op berichtjes, vind ik te lastig gaan. Ik heb gemerkt dat ik Twittelator Pro eigenlijk alleen gebruik als ik iets wil posten vanuit Safari. De rest doe ik wel via Tweetie.

Info: Twittelator Pro

Lees ook onze eerdere Twitter-reviews:

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.