WWDC 2012: OS X Mountain Lion volgende maand beschikbaar

Apple heeft tijdens WWDC aangekondigd dat OS X Mountain Lion in juli 2012 beschikbaar zal zijn. Ook werden er acht nieuwe functies van het Mac OS gedemonstreerd.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

OS X Mountain LionApple heeft tijdens WWDC bekendgemaakt dat OS X Mountain Lion in juli uitkomt. Daarnaast zijn er acht hoofdfuncties van Mountain Lion gedemonstreerd. OS X Mountain Lion is de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Mac. Deze nieuwe versie is OS X nauw geïntegreerd met de iPhone en iPad, omdat onder andere Herinneringen en Notities op iOS nu ook op de Mac te bekijken zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om de berichtendienst iMessage op de Mac te gebruiken.

OS X Mountain Lion zal als upgrade voor OS X te koop zijn via de Mac App Store voor $19,99. Heb je een nieuwe Mac (gekocht vanaf datum keynote), dan is de update gratis.

Documents in the Cloud

Documents in the CloudIn OS X Mountain Lion wordt het makkelijker om documenten in de cloud te synchroniseren. Documents in the Cloud zorgt ervoor dat je direct je bestanden in iCloud te zien krijgt wanneer je een programma zoals Pages opent. Eerder was het al mogelijk om documenten via iCloud te synchroniseren, maar was hier geen eenvoudige interface voor binnen OS X. Ontwikkelaars kunnen met een SDK ondersteuning voor Documents in the Cloud toevoegen aan applicaties.

Messages

MessagesHet programma Messages vervangt iChat in OS X en maakt het mogelijk om via iMessage te chatten met andere Apple ID-gebruikers. Je berichten worden niet alleen ontvangen in Messages op andere Macs, maar ook in de Berichten-app voor de iPhone en iPad als iMessage. Er was al langer een bèta-versie van Messages beschikbaar voor OS X Lion, maar deze uiteindelijke versie is alleen te gebruiken onder OS X Mountain Lion.

Berichtencentrum

Notification CenterApple introduceert in OS X Mountain Lion Berichtencentrum, waarmee je notificaties krijgt in de rechter bovenzijde van het scherm. Open je het Berichtencentrum, dan verschijnt er een lijst met gemiste berichten – net als in iOS. De Mac-applicatie Growl bood eerder al een alternatief voor notificaties op de Mac. Het zal vanuit het Berichtencentrum ook mogelijk zijn om een aantal simpele dingen te doen, zoals het versturen van een tweet.

Dicteerfunctie

DictationHet zal in OS X Mountain Lion ook mogelijk zijn om berichten te dicteren. Door op de dicteer-knop te drukken kun je via een microfoon met je computer spreken, waarna de tekst door stemherkenningssoftware wordt herkend en overgezet naar woorden. De dicteerfunctie gebruikt vermoedelijk dezelfde technologie die achter Siri schuilt: deze maakte het eerder dit jaar ook al mogelijk om op de nieuwe iPad te dicteren.

Delen

SharingEen nieuwe share-knop in OS X Mountain Lion laat je content in bepaalde applicaties delen met anderen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld in een fotoprogramma snel een foto delen met vrienden via iMessage of e-mail. Ontwikkelaars kunnen deze knop in hun eigen apps implementeren.

iCloud tabs

iCloud tabsTabbladen in Safari synchroniseren voortaan via iCloud. Hierdoor kun je een webpagina die openstond op je iPad makkelijk openen in Safari op OS X Mountain Lion. Deze tabbladen bekijk je onder de nieuwe iCloud-knop, waar een dropdown verschijnt met alle tabbladen die je open hebt op andere apparaten. Een nieuwe tabview laat je door verschillende tabbladen bladeren, zoals je dit ook doet in Safari op de iPhone.

Power Nap

Power NapDe nieuwe functie Power Nap zorgt ervoor dat de Mac up-to-date blijft terwijl hij op standby staat. Hierdoor maakt hij bijvoorbeeld backups terwijl je hem niet gebruikt. Deze functie werkt met de nieuwe MacBook Pro’s en MacBook Air. Dit zou er op kunnen wijzen dat de backups alleen gemaakt kunnen worden via flashgeheugen, gezien al deze MacBooks nu SSD-opslag gebruiken.

Airplay Mirroring

Airplay MirroringBezitters van een Apple TV kunnen vanaf OS X Mountain Lion gebruikmaken van Airplay Mirroring om de televisie draadloos als tweede scherm te gebruiken. Apple demonstreerde tijdens WWDC hoe je deze functie kunt gebruiken om bijvoorbeeld een game op je Mac af te spelen op je televisie.

Game Center

Game CenterGame Center maakt het mogelijk om samen met vrienden te Mac-spelletjes te spelen en prestaties te behalen. Volgens Apple zal het via Game Center onder andere mogelijk zijn om online asynchroon met elkaar te spelen, of in real-time. Omdat Game Center ook voor iOS beschikbaar is, zal het mogelijk zijn om een spel op OS X bijvoorbeeld tegen spelers met een iPhone of iPad te spelen.

Apple kondigde tijdens WWDC ook een reeks nieuwe MacBooks aan, waaronder een nieuwe MacBook Pro. Deze MacBook is dunner dan de gewone MacBook Pro en heeft onder andere een Retinascherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2012, 22:02
Categorie Diensten
Onderwerpen mac os x, mountain lion, wwdc 2012

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.