Golala iPhone kaarten

Golala: Nederlands spelletje is pesten met stijl

Een stijlvol spelletje kaarten op iPhone van Nederlandse makelij. Eigenlijk is het jammer dat Tim van Elsloo voor pesten koos.

Golala iPhone kaartenNee, pesten is niet het meest diepgaande, strategische of spannende kaartspel dat je ooit hebt gespeeld. En toch is het een aanstekelijk spelletje, met zijn combinatie van snelheid en geluk. De licentie-variant UNO krijgt nog altijd vele handen op elkaar in de App Store bijvoorbeeld. Het Nederlandse Golala is pesten in een nieuw, stijlvol jasje. Tegen de computer of maximaal drie spelers online.

Golala is een spelletje van Tim van Elsloo, die drie jaar geleden op zijn zestiende al de ambitie had Hyves en Facebook te verslaan met Blytes. Later nam hij wat behapbaardere projecten op zich, zoals de iPhone-apps Examengids en onlangs nog de offline bruikbare openbaar vervoer-app Teova. Golala is misschien wel het simpelste product van allemaal. De app is letterlijk een spelletje pesten met iets afwijkende kaarten.

Golala pesten potjes Golala kaartje leggen vier spelers

Riep er iemand UNO?

Je kan met twee tot vier spelers online een kaartje leggen in Golala. Je nodigt vrienden van Facebook uit, willekeurige tegenstanders of neemt het op tegen de computer. Je eigen hand met kaarten staat altijd onderin beeld. Groot, dus lekker leesbaar, en strak. Met een veegbeweging leg je de volgende kaart op de stapel. Je kan uit als je een gelijke kleur of hetzelfde cijfer speelt. Zoniet, dan pak je een kaart en vergaat je beurt. Met een kleurenkaart verander je de kleur kaarten, je kan de richting veranderen en er is een aparte kaart waarmee je de tegenstander op kan leggen twee kaarten te pakken. Wat natuurlijk oploopt als de volgende speler ook zo’n kaart speelt. Riep er iemand UNO? Dat is ironisch: dat is het enige wat niét hoeft in Golala.

Golala end turn iPhone Golala opties iPhone

Stijlvolle uitwerking

Maar de uitwerking maakt veel goed. Golala voert strak wit, rood en blauw als hoofdkleuren. De vergelijking met combineerspelletje Dots en het woordspel Letterpress zijn onvermijdelijk, zeker omdat Van Elsloo eveneens veel moeite stak in de animaties. Een kaart naar de stapel vegen voelt goed, een kaart pakken door de stapel naar onderen te vegen eveneens – al is de plek van die handeling wat raar. De app scrollt soepel, de lettertypes zijn smaakvol en hoe menu’s en tekst in beeld stuiteren: het ziet er allemaal gelikt uit.

Op naar de volgende stap

Na een in-app aankoop van 89 cent kan je een onbeperkt aantal potjes online spelen, verdwijnen de wachttijden en hoef je geen reclame te verwachten in de app. Die is er nu overigens ook niet. Golala doet niks fout en werkt als een trein. Nu is het hopen dat Van Elsloo dezelfde liefde in een wat spannender kaartspelletje stopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2014, 11:00
Categorie Games
Onderwerp kaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.