MailTime e-mail als WhatsApp

MailTime: wat als je mailapp meer zoals WhatsApp was?

Wat als je mailbox net zo makkelijk is als een chatapp? MailTime voor de iPhone geeft e-mail een WhatsApp-sausje.

MailTime e-mail als WhatsAppIs e-mail aan vervanging toe? Is e-mail vergane glorie? MailTime reikt een manier aan om e-mail anders te benaderen. De applicatie die eerder dit jaar nog meedeed aan de startupcompetitie TechCrunch Disrupt, maakt van je e-mail een chatapp. Elk mailtje dat je over en weer verstuurt met een ander, ziet eruit als een WhatsApp-bericht. Is dat de toekomst van e-mail?

De mailapp als chatapp

MailTime werkt voorlopig alleen met Gmail. Dat kan ermee te maken hebben dat Google altijd al een gespreksweergave bij e-mails had. Als iemand je iets terugstuurt, komt dat onder je eigen e-mail te staan. Dat idee is in MailTime behouden, maar volledig gestript van opsmuk. Mailtjes zijn enkel nog tekstballonnen die uit een chatapp afkomstig lijken. Heb je het gevoel dat je daardoor informatie of beeldmateriaal mist, dan kan je met één tik op de ballon alsnog de originele mail bekijken.

MailTime hoofdmenu MailTime iPhone slim antwoorden

Je mailbox als chatapp is een visie die op meer punten is doorgevoerd. Zo werkt MailTime met een schuifmenu waarin de meest recente mails onder elkaar staan en krijg je de mail daarna in het overliggende scherm te zien. De uitgebreide mappenstructuur van je account raadplegen, is er niet bij. Zo heb je geen toegang tot je aparte spamfolder, uitgaande e-mails of submappen. Mails staan onder elkaar weergegeven, sorteerbaar op recent en all mails. Bij recent staan je conversaties, bij de laatste staan ook mails waar je nog geen gehoor aan hebt gegeven.

Toffe toefjes

Zoals het nieuwe apps in een overvol genre betaamt, heeft ook MailTime een klein foefje dat we nog niet eerder zagen in apps. Het is er een die best eens in je workflow zou kunnen passen, als voor jou belangrijke mensen de app ook gebruiken. Met de @-knop boven je toetsenbord kan je iemand uit de mailwisseling mentionen (aanspreken) midden in een tekst. Alles wat er tussen die naam staat en de eerstvolgende punt, wordt uitgeschreven als een taak in het schuifmenu aan de rechterkant van de app. In de welkomstmail staat in mijn geval ‘For example, @Bart reply to this email if you have any questions’. Rechts zie ik de zinsnede na mijn naam terug als taak. Zo zie je alle opdrachten uit verschillende mails onder elkaar.

MailTime conversatieweergave MailTime taak maken

Ook aardig is dat je Dropbox kan linken aan MailTime om zo documenten met je e-mails mee te sturen, net als in bijvoorbeeld Mailbox. Een optie om recent ontvangen bijlagen door te sturen zoals in Acompli, ontbreekt wel. Pushberichten zijn ook van de partij, je handtekening wijzigen vanuit de app kan ook. Nog een slimmigheidje: als je een nieuwe e-mail schrijft, zie je alle contacten uit je adresboek in een lijst en kan je per persoon aantikken of diegene een directe geadresseerde is, een cc of een bcc. Het zijn dan wel kleine knopjes: slim is het wel.

Nog net niet

Dat gevoel overheerst een beetje bij MailTime. Het is erg goed bedacht, maar het is het toch net niet. Dat je niet je hele mappenstructuur kan benaderen is bezwaarlijk, maar ook qua looks kan het een tandje verfijnder. Zwart als achtergrondkleur maakt rommelig, de twee minuscule zinnetjes die elk mailtje aankondigen ook. MailTime mist in details juist nog de gebruiksvriendelijkheid van een chatapp als WhatsApp. Het doel is nog niet bereikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2014, 9:28
Categorie Productiviteit
Onderwerp e-mail

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.