GO Keyboard review iPhone iOS 8

GO Keyboard: maakt Nederlandse woordvoorspelling schrijven handiger?

Apple doet het niet in Nederland, dus laat dat woorden voorspellen boven je toetsenbord maar aan andere ontwikkelaars over. Hoe goed is Go Keyboard?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GO Keyboard review iPhone iOS 8Apple onthoudt ons haar eigen woordvoorspelling vanaf iOS 8. Als je toetsenbord is ingesteld op Engels, zie je boven het toetsenbord suggesties voor de woorden die je wilt of kunt schrijven, maar in het Nederlands is die QuickType-functionaliteit niet aanwezig. Gelukkig zijn er andere apps die op dat gebrek inspringen. In deze GO Keyboard review kijken we of zo’n alternatief de moeite waard is.

GO Keyboard instellen

Voordat je het GO Keyboard toetsenbord installeert in iOS 8, dien je in de applicatie bij het toetsenbord de Nederlandse taal te downloaden. Zodra die kleine download binnen is, wordt Nederlands meteen geactiveerd als taal waarin je wilt typen. Je hoeft dan alleen nog maar naar de Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden installeren -> GO Keyboard te drukken. Oh ja, en daarna het schuifje voor volledige toegang inschakelen als je GO Keyboard daarna hebt geïnstalleerd.

GO Keyboard review taal instellen GO Keyboard review

Dat knopje bij een toetsenbord is gevaarlijk voor je privacy. Je geeft GO Keyboard toestemming om verbinding te leggen met internet en in principe kan alles wat je typt in het GO Keyboard, zo worden opgeslagen en doorgestuurd naar de servers van de app. Ontwikkelaar Guangzhou Jiubang Digital Technolgy – wat een mond vol! – belooft dat niet te doen. Maar het blijft een vertrouwenskwestie.

Eigen foto op de achtergrond

Als je toch aan de gang bent met het GO Keyboard, is het aardig om ook nog even een blik te werpen op de verschillende thema’s. Je hebt standaard keuze uit een lichtgrijs en donker toetsenbord, maar er is ook een transparant thema en de mogelijkheid om zelf je foto op de achtergrond zetten. Met twee schuivers voor transparantie en blur bepaal je hoe duidelijk de toetsen afsteken van je eigen achtergrond. Je zelfgemaakte thema’s worden meteen presets die je de volgende keer weer kan gebruiken. Aardig.

GO Keyboard review thema kiezen GO Keyboard review passage

Hoekige toetsen

Maar de toetsen van GO Keyboard zelf ogen niet heel erg fijn. Ze zijn hoekig en wat compacter dan de standaardtoetsen. Onderin wordt de spatie centraal omgeven door een komma links en een punt rechts. Met een lange druk op de spatie selecteren we de Nederlandse taal vanaf de standaardinstelling Engels. Meerdere talen installeren is dus geen probleem.

We zien boven het toetsenbord tijdens het schrijven meteen woorden worden gevormd die de woordvoorspelling van GO Keyboard aanraadt. Het centrale woord is de eerste suggestie van de app en komt automatisch in beeld te staan als je aan het volgende woord begint, er omheen staan twee alternatieven.

De fouten van GO Keyboard

GO Keyboard review vergelijkDe woordvoorspelling is wellicht een goede toevoeging als je niet zo’n snelle of behendige touchscreentyper bent, maar in de praktijk merken we dat Apple’s autocorrectie van woorden achteraf beter werkt dan de voorspelling en correcties van GO Keyboard. Het toetsenbord ziet spaties over het hoofd en ook de ‘d’ en ‘n’ krijgen we niet altijd ingedrukt als we lekker snel willen schrijven. Het gevolg is dat twee woorden aan elkaar staan en dat de app op zoek gaat naar enigszins logische lange woorden die nog in het woordenboek voorkomen. Begrijpelijk, maar het levert niet het resultaat dat we hopen.

We schrijven verschillende passages tekst in de heerlijke notitie-app Drafts en schrijven met het standaard toetsenbord niet alleen zo snel als met het alternatieve toetsenbord, maar ook veel foutlozer. Bekijk de screenshots maar eens: elke relatief foutloze passage komt ongecorrigeerd van het standaard iOS-toetsenbord. De onbegrijpelijke stukken zijn op flinke snelheid gemaakt met GO Keyboard.

GO Keyboard WhatsApp keyboard oeps

En dan is er nog een groot probleem aan GO Keyboard. De app schaalt nog niet goed mee op apps die nog niet geoptimaliseerd zijn voor het grotere scherm van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Concreet: op dit moment valt een deel van het toetsenbord uit beeld als je op die toestellen wilt schrijven in WhatsApp. Of je dat nou in de liggende of staande houding van de iPhone wilt doen.

Lees ook: Beste iOS 8-toetsenborden voor iPhone en iPad

Conclusie GO Keyboard review

Er zijn dus een hoop als’en verbonden aan het gebruiken van GO Keyboard op de iPhone. Als je zelf niet snel met het normale toetsenbord typt, als je geen WhatsApp of andere ‘opgeblazen’ iPhone 6-apps gebruikt én als je niet bang bent voor eventuele privacykwesties, dán is GO Keyboard een prima alternatief toetsenbord voor jou. Hallo, is daar nog iemand?

Pluspunten

  • Nederlandse woordvoorspelling

Minpunten

  • Werkt niet sneller en beter dan standaard toetsenbord
  • Wisselvallig met toetsregistraties
  • Niet geoptimaliseerd voor apps die nog niet klaar zijn voor de iPhone 6 (Plus)

Met dank aan Albert voor de tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.