FIFA 13 uitgekomen voor iPhone en iPad met online multiplayer

FIFA 13 is uitgekomen voor de iPhone, iPod touch en iPad en heeft voor het eerst een uitgebreide online multiplayer. Daarin kan je wedstrijden tegen vrienden en anderen spelen, en zie je ook hoe die vrienden presteren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

FIFA 13 iPhone iPod touch headerUitgever EA Sports heeft de meest actuele versie van haar jaarlijkse voetbalgame vanochtend uitgebracht voor de iPhone, iPod touch en iPad. FIFA 13 is zelfs al geoptimaliseerd voor de schermbreedte van de iPhone 5 en is voor het eerst volledig in het Nederlands uitgevoerd, met uitzondering van het commentaar. Dat sluit mooi aan op de Nederlandse Eredivisie waarmee je ook dit jaar weer kan voetballen in het spel. Dankzij de EA Sports Football Club kan je eindelijk online spelen en kan je de prestaties en wedstrijden van je vrienden in de game op de voet volgen.

FIFA 13 niveau tegenstandersEr is dus eindelijk gehoor gegeven aan de massale oproep van spelers voor een online modus in de touchscreen-versie van het spel. Die is meteen leuk aangepakt: behalve dat je spelers kan volgen via het Origin-online netwerk waarvoor je je aanmeld in de app, krijg je uitdagingen voorgeschoteld om af te werken die in de pas lopen met echte voetbalevenementen. Wordt de El Classico, Real Madrid tegen Barcelona, gespeeld in Spanje? Het kan maar zo zijn dat het wordt vertaald naar een online potje tegen een onbekende. Door te spelen en vooral te winnen vergaar je ervaringspunten waarmee je hoger op de online ladder klimt. Daarmee kan je natuurlijk pochen tegen je vrienden. Dat kan ook met herhalingen van mooie momenten in het spel, die je meteen online kan delen.

De besturing die eerder is ingezet door FIFA op de iPhone, is dit jaar verder uitgewerkt. Je hebt nog steeds links in beeld een virtuele stick om de loop- en schietrichting mee aan te geven, maar het arsenaal actieknoppen aan de rechterzijde is uitgebreid. Behalve een knop om mee te schieten, passen en sprinten, tref je daar nu de Skillmove-knop mee in de hoek. Die geeft toegang tot veegbewegingen die je op het scherm kan uitvoeren. Daarnaast zijn er nieuwe mogelijkheden om knoppen te combineren. Schuif je vinger van de pass-knop naar de sprintknop en je aan te spelen man, spurt meteen vooruit.

FIFA 13 Feyenoord Twente screenshotDe cijfers in FIFA 13 zijn weer indrukwekkend. In het spel kan je aan de gang met 30 competities, 500 teams en meer dan 15.000 spelers waarvoor allemaal licenties zijn aangegaan. Je kan een potje ballen in 32 verschillende stadia stadions en er zijn twee nieuwe speltypes. Naast de online multiplayer heb je een nieuwe Toernooi-modus waar je mee aan de slag kunt. Een ander indrukwekkend cijfer is de omvang die FIFA inneemt op je iPhone: zonder extra onderdelen te installeren, neemt het spel al 1,35GB in van je telefoon. Ook doet het een beroep op je iCloud-opslag: als je FIFA 13 op meerdere apparaten hebt geïnstalleerd, kan je via iCloud de Manager-modus en het Toernooi overal verder spelen. Het is daarnaast nog steeds mogelijk de iPhone als controller voor de game op de iPad te gebruiken. Daar heb je geen aparte app meer voor nodig.

FIFA 13 is visueel geen grote sprong voorwaarts ten opzichte van FIFA 12, maar ziet er zeker vanaf de iPhone 4S strak uit. Het zijn vooral de besturing en de mogelijkheden waar sprongen op zijn gemaakt, met natuurlijk de online multiplayer als grootste toevoeging.

FIFA 13 werkt op de iPhone 3GS en nieuwer, iPod touch 3de generatie en nieuwer en alle iPads. Het is geoptimaliseerd voor de iPhone 4S, iPad 2, nieuwe iPad en iPhone 5.

Downloaden: FIFA 13 (€5,49, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 september 2012, 18:22
Categorie Games
Onderwerpen FIFA, multiplayer, sportgame, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.