aangifte ipad breed

Aangifte 2014: belastingaangifte doen op iPhone en iPad

Met Aangifte 2014 kun je Belastingaangifte doen op iPhone en iPad. De app is alleen geschikt voor mensen met standaard omstandigheden en je kan niets wijzigen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

aangifte 2014 ipad breedVorig jaar was het nog een proef, maar vanaf dit jaar kan iedereen met een iPhone, iPad of Android-toestel mobiel aangifte doen. Tenminste, als je voldoet aan de voorwaarden van de nieuwe app Aangifte 2014. De app is na een week al gestegen naar de top van de ranglijsten. Toch is nog niet alles hosanna met deze app.

Belastingaangifte doen met Aangifte 2014

Belangrijk om te weten, is dat de app niet voor iedereen geschikt is. In de App Store-omschrijving staat een lange lijst van uitzonderingen. Had je niet het hele jaar dezelfde fiscale partner, heb je een woning gekocht of verkocht, had je een onderneming, woonde je in het buitenland of wil je aftrekposten opgeven, zoals giften, studiekosten en zorgkosten, dan is de app niet geschikt. Je kunt Aangifte 2014 ook niet gebruiken als je te maken hebt met andere woon- of leefomstandigheden.

aangifte 2014 openingsscherm aangifte 2014 bankrekening

Aangifte 2014: ook bij koopwoning

Maar ben je iemand die elk jaar vrijwel hetzelfde moet invullen, dan is Aangifte 2014 alles wat je nodig hebt. Na het invullen van je DigiD haalt de app alle gegevens op. Je controleert de gegevens en alles klopt, kun je de aangifte meteen ondertekenen en verzenden. Cruciaal puntje: je kunt in de app geen gegevens wijzigen. Je moet dus goed controleren of de standaard ingevoerde waarden (die op basis van je eerdere aangiften zijn samengesteld) nog wel kloppen. Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk om de app te gebruiken als je een eigen woning hebt. Je moet dan wel gedurende het hele jaar 2014 in dezelfde koopwoning hebben gewoond en je moet dat jaar niet zijn verhuisd. Heb je vermogen waardoor je belasting moet betalen in box 3, dan is de app niet te gebruiken. Het klinkt heel beperkt, maar er zullen genoeg mensen zijn die jarenlang met dezelfde partner in hetzelfde huis blijven wonen en dus niet zoveel moeite hoeven te steken in de aangifte. Om te voorkomen dat anderen door jouw aangifte kunnen bladeren, moet je een pincode kiezen voor de app.

Toch wat irritatie

Het is natuurlijk mooi dat je tegenwoordig met de iPad op schoot je belastingaangifte kunt doen. Maar de eerste geluiden van gebruikers maken duidelijk dat de app nog niet helemaal goed werkt. Dit weekend waren de servers van de Belastingdienst overbelast, waardoor de app niet goed werkte. Ook zijn er mensen die problemen hebben, terwijl ze al meerdere jaren dezelfde fiscale partner hebben. De app accepteert de aangifte echter niet. Het inloggen met DigiD wordt als gebruiksonvriendelijk ervaren, omdat het kader op de inlogpagina te klein is. Jammer natuurlijk, want het leidt in de App Store al snel tot boze reacties dat de ‘boeven’ van de Belastingdienst onze centen wel eens beter hadden kunnen besteden – aan een goed werkende app.

aangifte 2014 overzicht aangifte 2014 werkgever

Zo werkt het

Als je belastingaangifte wilt doen en aan alle voorwaarden voldoet om de app te gebruiken, moet je zorgen dat je je DigiD en de financiële administratie van vorig jaar bij de hand hebt. Daarna werkt het als volgt:

  1. Installeer de app en tik op ‘Aangifte starten’.
  2. Kies een 5-cijferige pincode om de aangifte te beveiligen.
  3. Haal de gegevens op, op basis van de DigiD.
  4. Je doorloopt enkele stappen, waarbij je alleen gegevens hoeft te controleren. Heb je de aangifte van 2013 en andere belangrijke documenten bij de hand, zoals gegevens over de hypotheek en spaargeld, dan kun je daarmee controleren of alles klopt.
  5. Is alles akkoord, dan kun je een digitale handtekening plaatsen.
  6. Als alles goed verloopt en de app verbinding kan maken met de servers, ben je binnen 5 minuten klaar.

Conclusie Aangifte 2014

Het is eigenlijk vreemd dat de Belastingdienst zeven jaar nadat de App Store van start ging pas in staat is om een app uit te brengen. Ze hadden de smartphone- en tabletrevolutie toch kunnen zien aankomen en een app waarmee je alleen een voorgebakken aangifte hoeft te controleren, was ook al vijf jaar geleden mogelijk geweest. Qua mogelijkheden bevat de app nog erg veel beperkingen en dat is jammer, vooral wat de iPad betreft. Want als mensen iPads al kunnen gebruiken om hun volledige boekhouding te doen, moet het ook mogelijk zijn om de volledige aangifte daarop in te vullen. Wat ons betreft had de Belastingdienst wel wat ambitieuzer kunnen zijn, zeker omdat het publiek vaak vrij kritisch is over organisaties die ‘alleen maar geld kosten’ zoals politie, leger en Belastingdienst. Budget was vast niet het grootste obstakel 🙂

Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijke app, gemakkelijk te begrijpen.
  • Nu ook geschikt voor mensen met koophuis.

Minpunten

  • Alleen geschikt voor standaardsituaties.
  • App heeft wel wat technische problemen, waaronder serverproblemen en te klein inlogvakje.

Aangifte 2014 downloaden

Aangifte 2014 is te installeren op iPhone en iPad. Je hebt dit jaar tot 1 mei 2015 de tijd om de aangifte in te dienen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2015, 10:04
Categorieën Financiën, Nederlandse apps
Onderwerp belasting
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.