Apps voor iPad mini: verwen je iPad mini met deze app-lijst

De iPad mini is op verschillende vlakken in het geschikter dan de iPad: lezen, navigeren en de camera gebruiken. Deze apps kan je daarvoor gebruiken.

iPad mini apps iPadclub.nlHeb je wel eens geprobeerd om lang een boek te lezen op de iPad, in bed? Dat valt nog niet mee. iPadclub.nl zet zes categorieën apps op een rij waarvan we verwachten dat je ze op de iPad mini nog eerder gebruikt dan op de iPad: snel op de hoogte zijn, navigeren, lekker lang lezen, sociale media, de tv-gids en de camera gebruiken. Bij elke categorie raden we meteen drie iPad mini-apps aan.

Snel op de hoogte

The devil is in the details: de ‘grote’ iPad is misschien net te groot om er even snel tussendoor bij te pakken om op de hoogte te blijven – die neem je niet zo snel mee naar het toilet bijvoorbeeld. Met zijn lichte gewicht en compactere formaat is de iPad mini bij uitstek geschikt om steeds even snel de hoogte te blijven van het laatste nieuws, als je daar niet al je iPhone of iPod touch voor gebruikt natuurlijk …

iPad mini NU.nlNU.nl – De NU.nl-app is helemaal vernieuwd en is een perfecte en snelle applicatie om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. In het menu kan je je eigen favoriete nieuwsrubrieken zetten en je kan op de hoogte blijven van nieuwsonderwerpen door er pushmeldingen op te activeren. Daarnaast biedt NU.nl een prima televisiegids, met de functie om tien minuten voor een programma een herinnering te krijgen voor het kijken. Helaas alleen in landschapsweergave te bekijken en dat is op de iPad mini wellicht niet even logisch. Lees ook onze bevindingen van de nieuwe NU.nl-app!
Downloaden: NU.nl (gratis)

iPad mini FlipboardFlipboard – Ook – of juist – op de iPad mini ziet de nieuws-app Flipboard er prachtig uit. Als een moderne krant die je om kan slaan voor het laatste nieuws over je eigen favoriete onderwerpen. De applicatie voegt meer en meer interessante tekst- en videokanalen toe die je vanuit de app kan volgen, en je kan ook zelf je eigen nieuwsbronnen aandragen.
Downloaden: Flipboard (gratis)

iPad mini Uitzending GemistUitzending Gemist – Even dat spraakmakende opstootje uit de laatste Pauw en Witteman opzoeken, het laatste journaal bekijken of gewoon de gemiste aflevering van Boer Zoekt Vrouw achterhalen. Uitzending Gemist van de Nederlandse publieke omroep biedt een handig overzicht van alle eigen programma’s die je kan terugkijken in hoge beeldkwaliteit.
Downloaden: Uitzending Gemist (gratis)

Navigeren

Raak de iPad maar eens ergens kwijt op of om het dashboard van je auto als je onderweg bent en begeleid wil worden onderweg. Dat is wat lastig. Het formaat van de iPad mini maakt het mogelijk dat je de iPad misschien net wèl voor de middenconsole kan neerzetten, of op je bekerhouder kan laten rusten. Naast de standaard Apple Maps-app, waar veel kritiek op is vanwege onvolledigheid en onjuistheid, raden we drie navigatie-apps in het bijzonder aan. Let op: ‘echte’ gps is alleen aanwezig in de iPad mini met 3G/4G.

iPad mini TomTom navigatieTomTom – De gevestigde naam in het navigatielandschap heeft prima universele apps voor Europa, met uitgebreide kaarten vol points of interest om naartoe te navigeren, dagelijks gratis kaartupdates met de nieuwste bijwerkingen en volgens TomTom de ‘bewezen snelste route door het verkeer’ dankzij TomTom HD Traffic. Zorg wel voor genoeg vrije ruimte op de iPad mini: zo neemt TomTom Europa tijdens de installatie meer dan 4 Gigabyte in beslag!
Downloaden: TomTom Benelux (€39,99)
Downloaden: TomTom West-Europa (€54,99)
Downloaden: TomTom Europa (€74,99)

iPad mini GPS Navigatie 2 by SkobblerGPS Navigatie 2 by Skobbler – Een geroemde en goedkope navigatie-app met een duidelijke kaart, Engelstalige stem die straatnamen ook kan opnoemen en downloadbare kaarten voor in het buitenland. Ga je naar Frankrijk, dan kan je voor minder dan 3 euro exclusief voor dat land een kaart installeren. Dat bespaart ook ruimte op je iPad mini.
Downloaden: GPS Navigatie 2 by Skobbler (€1,79)

iPad mini Waze navigatieWaze – Voor gratis navigeren ben je niet perse aangewezen op Apple Maps: er is ook Waze. Met een te installeren Nederlandse navigatiestem, duidelijke en snelle kaarten en de mogelijkheid om Facebook-vrienden te zien rijden, zodat je afspraken kan maken om te carpoolen. Het bestand van flitsers wordt door gebruikers bijgewerkt en de app toont brandstofprijzen in Nederland en België. Maakt wel altijd gebruik van internet, dus uitzetten in het buitenland.
Downloaden: Waze (gratis)

Lekker lang lezen

Wel eens een boek gelezen op de iPad? Op schoot is er niks aan de hand, maar in bed is het apparaat zwaar genoeg om je na een tijdje een lamme arm te bezorgen. De iPad mini is dankzij het gereduceerde gewicht uiterst geschikt om te lezen, waar je ook bent. Drie apps die je aan het lezen zetten op de iPad mini op een rij:

iPad mini iBooksiBooks – De standaard boekenkast van Apple mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje, met een mogelijkheid zowel boeken uit de winkel van Apple te kopen, als het importen van digitale boeken via e-mail of vanuit Dropbox. Je kan de achtergrondkleur en lettergrootte ter plekke aanpassen en de app synchroniseert met andere iOS-apparaten waar je bent gebleven in een boek. Winnie de Pooh krijg je gratis.
Downloaden: iBooks (gratis)

iPad mini PocketLees-later apps Er zijn drie iPad-apps waarin je vanuit allerlei andere apps en vanuit je internetbrowser op de computer artikelen kan klaarzetten om ze later in de app zonder internetverbinding terug te lezen. Instapaper biedt het grootste assortiment aan lettertypes en heeft een ingebouwde sectie met artikelen die vrienden lezen en de meest gelezen verhalen in de app, Readability is een fijn gratis alternatief en het wat hipper ogende Pocket geeft de mogelijkheid ook foto’s en video’s klaar te zetten om later te bekijken. Alledrie de diensten worden door de populaire Twitter-app Tweetbot ondersteunt. Twitter for iOS ondersteunt alleen Instapaper en Pocket.
Downloaden: Instapaper (€3,59)
Downloaden: Readability (gratis)
Downloaden: Pocket (gratis)

iPad mini Lees Dit BoekLees dit boek – Een leuke app waarin je doorlopend previews kan lezen van de nieuwste Nederlandse boeken, en die vervolgens met korting kan bestellen via de app. Over de grootte van de fragmenten die je mag proeven, doet Lees dit boek niet zo moeilijk. Zo kan je via deze app een boek veel beter beoordelen dan via de flap of een snelle passage in de boekenwinkel.
Downloaden: Lees dit boek (gratis)

Tv-gids

De iPad wordt het meest gebruikt in de avond, tijdens het televisiekijken. Het leidt dus geen twijfel dat televiegids-apps belangrijk zijn op de iPad mini. Onze favorieten, naast de al eerder genoemde functie binnen de NU.nl-app:

iPad mini iFanzy tv-gidsiFanzy – Stijlvol uitgevoerde app die net zo leest als een papieren gids: de zenders staan naast elkaar met de programmering eronder. Je kan tot zeven dagen vooruit kijken en kan een herinnering instellen voor al je favoriete programma’s. Daarnaast kan je in het beginscherm je favoriete zenders zetten en zie je meteen wat daar op dit moment op is. Ook kan je vanuit de app ‘tweede scherm’ toepassingen meedoen, waar televisieprogramma’s steeds vaker gebruik van maken.
Downloaden: iFanzy (gratis)

iPad mini TVGiDS.tvTVGiDS.tv – Wat kan je de programma’s, series, films en documentaires op televisie in deze app op veel verschillende manieren in een overzicht zien. Het nu-bezig menu is prominent aanwezig als apart tabblad en een ander tabblad zet de aanraders van de dag bij elkaar, inclusief filmwaarderingen van de grote database IMDb.com. Ook hier kan je een week vooruit kijken en meldingen instellen.
Downloaden: TVGiDS.tv (gratis)

iPad mini Veronica Magazine tv-gidsVeronica Magazine TV App HD – Veronica Magazine kan putten uit 30.000 filmrecensies en dat doet het dan ook in de app, die programma’s zowel per zenderoverzicht als soort programma kan filteren. De app barst van het beeldmateriaal en omschrijvingen bij programma’s en laat in een apart tabblad zien wat sociale media en je vrienden bezig houdt. De app laat je drie dagen vooruit kijken en je kan zelf de zendervolgorde aanpassen.
Downloaden: Veronica Magazine TV App HD (gratis)

Sociale media

Ja, natuurlijk! Even een snel berichtje op Facebook of Twitter op de bank, zonder dat je de iPad anders op schoot moet leggen omdat je beide handen vrij moeten zijn voor het typen. Met de iPad mini kan het simpel(er) en daarom: drie “verplichte” sociale media-apps op de iPad mini.

iPad mini FacebookFacebook – Alom bekritiseerd om zijn traagheid af en toe, is Facebook op de iPad verder gewoon een erg prettige applicatie waarin je uren kwijt kan zijn met het bekijken van andermans berichten, reageren, berichten schrijven, foto’s bekijken en foto’s uploaden. We zijn wel benieuwd of er een update komt voor de iPad mini waarmee de permanente chatbalk uit beeld wordt gehaald.
Downloaden: Facebook (gratis)

iPad mini TwitterTwitter – De officiële Twitter-app op de iPad heeft vier kleine knoppen links en benut de rest van het scherm voor de berichten die anderen schrijven en de foto’s en links die ze in artikelen zetten. De applicatie heeft alle functies aan boord: meldingen voor reacties, privéberichten, retweets en nieuwe volgers.
Downloaden: Twitter (gratis)

iPad mini TweetbotTweetbot for Twitter – De Twitter-app voor zware gebruikers van het sociale netwerk heeft de geweldige toevoeging dat hij automatisch nieuwe berichten in de timeline laadt. De applicatie werkt sneller dan de officiële app, heeft dezelfde mogelijkheid voor pushberichten, bewaart zoekresultaten en geeft je de mogelijkheid om de reacties op andere gebruikers te bekijken. Wordt daarnaast ook nog eens veel actiever ontwikkeld.
Downloaden: Tweetbot for Twitter (€2,69)

De camera gebruiken

Het kán, maar als je het hebt gezien, weet je hoe knullig het eruit ziet: een foto maken met de iPad. Met de iPad mini maak je foto’s en filmpjes een stuk minder opzichtig, en bovendien kan het ook prima met de 5 megapixel-camera die zelfs video kan opnemen in 1080p. Goede apps op dit gebied zijn:

iPad mini Camera+ for iPadCamera+ – Camera+ is een bejubelde camera-app voor de iPad en iPhone, omdat je onder andere de belichting (exposure) onafhankelijk van de scherpte kan instellen. Vervolgens kan je aan de slag met een groot aantal bewerkingsopties, waarvan de meest bijzondere is dat je de foto kan bijdraaien zodat de horizon er recht op staat. Ook zijn er kleurenfilters, randen, helderheid- en contrastopties. De Clarity-functie kan elke donkere foto weer licht(er) maken. Bovendien synchroniseert de ‘doka’ in de app live met de iPhone-app via iCloud. Zo komen je iPhone-foto’s via Wi-Fi meteen binnen op de iPad mini, of andersom.
Downloaden: Camera+ for iPad (€2,69)

iPad mini Camera AwesomeCamera Awesome – Een andere uitgebreide en pas uitgebrachte camera-app voor de iPad, met vooral handige opties voor tijdens het foto’s schieten. Je kan allerlei rasters en zelfs een waterpas op het beeld projecteren om te zien of je horizon recht is en de compositie klopt. Een ongelooflijk aantal aan (vaak betaalde) krachtige kleurenfilters, de Awesomize-functie die foto’s helderder maakt en uitgebreide deelopties maken deze gratis app.
Downloaden: Camera Awesome (gratis)

iPad mini Pinnacle StudioPinnacle Studio – Tuurlijk, het is geen softwarepakket van 1000 euro, maar ook op de iPad mini kan je serieus videobewerken met Pinnacle Studio. Voeg foto’s en video’s toe, maak transities, voeg audiosporen en muziek toe of spreek een nieuwe in met de voice over-functie. Foto’s kunnen bewogen (gepand) en gezoomd worden en je hebt alle ruimte voor het toevoegen van tekst en sjablonen. En: het resultaat lever je af in 1080p. Alternatief is Apple’s eigen iMovie (€4,49).
Downloaden: Pinnacle Studio (€8,99)

Disclaimer: wij hebben de besproken apps nog niet daadwerkelijk op de iPad mini kunnen testen, maar zijn ervan overtuigd dat deze apps juist op de iPad mini perfect tot hun recht komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.