Apple patenteert eigen dating-dienst voor de iPhone

Aan het einde van 2009 diende Apple een patentaanvraag in voor een locatiegebaseerd sociaal medium waarop je mensen kan vinden die dezelfde interesses hebben als jij. De details zijn nu bekend gemaakt.

Patent voor gelijke interesses zoekenMet Foursquare inchecken om te delen waar je bent? Met Dropp een sms’je naar een locatie versturen? Binnenkort denken we: ‘Ah ja, die goede oude tijd, waarin de locatiefunctie van de telefoon nog schattig en onschuldig was’. Er is een nieuw patent van Apple gepubliceerd dat veel verder strekt dan de mogelijkheden van contacten zoeken op Facebook, LinkedIn of Hyves. De octrooiaanvraag wijst op een sociaal netwerk waarin de iPhone mensen aanwijst die je wel eens erg interessant kan vinden.

Dat meldt MacRumors. De iPhone-applicatie laat personen met jouw interesses zien als ze in de buurt zijn. De afstand tot die persoon wordt samen weergegeven met een profielfoto en verschillende opties tot toenadering zoals bijvoorbeeld chatten. Een match-meter in beeld laat in procenten zien hoeveel de volgende zakenpartner, vriend of zelfs date bij je past. Apple beschrijft de aanleiding voor de mogelijkheid in haar patentaanvraag als volgt:

Sociale netwerken zijn een bekend fenomeen en we kennen verschillende elektronische systemen die dat ondersteunen. Om een sociaal netwerk te laten groeien, moet een persoon vaak compatibele, gelijkgeïnteresseerde en gelijkdenkende personen om zich heen hebben. Het identificeren van mensen die hetzelfde denken vereist echter een grote hoeveelheid tijd omdat personen met overeenkomende interesses die dat niet van elkaar weten, niet zomaar vrienden worden. Bijvoorbeeld: als twee vreemden elkaar ontmoeten, kan er een lang en stroef gesprek aan vooraf gaan voordat gelijke interesses of ervaringen bekend worden.

De match-meter berekeningen worden gemaakt aan de hand van gegevens die je zelf invult, of die van je iPhone te halen zijn. Dat kan er als volgt uitzien. Als je beide de tweede album van MUSE én de soundtrack van Lola Rennt op de iPod hebt staan, reken dan maar dat de meter behoorlijk omhoog schiet. En als je beiden om één uur ‘s nachts in bed de iPhone er nog even bij pakt om de laatste tweet het wereldwijde web op te slingeren, dan wordt ook dat meegenomen: jullie zijn beide avondmensen. In het telefoonboek op de iPhone kan gevonden worden hoeveel dezelfde nummers in jullie toestellen staan en ook locaties waar jij en de ander zijn geweest kunnen in overweging worden genomen. Zelfs als jullie een handvol dezelfde games op het apparaat spelen, zal dat terug te zien zijn in de match-meter. Apple suggereert in het patent zelfs dat gezichtsherkenning gebruikt kan worden om gangbare contacten te identificeren.

Patent voor gelijke interesses zoeken

Voordat je nu hard ‘privacy, privacy!’ roept, is het handig om te weten dat Apple gigantisch veel patenten registreert. Die worden lang niet allemaal toegepast in de praktijk. Daarbij is het patent weliswaar vandaag vrijgegeven; het is al ingediend in december 2009. Dat is terug te zien in de optie om een ander persoon te benaderen via Ping, Apple’s (mislukte) poging om via gekochte iTunes-muziek een sociaal netwerk op te zetten.

Alle ins en outs over het patent zijn te lezen op de website van het US Patent & Trademark Office.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2011, 13:55
Categorie Diensten
Onderwerpen daten, dating, octrooi, patenten, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.