iPad helpt magazines op weg, kranten veel minder

Magazines en kranten hebben baat bij digitale verspreiding. PwC voorspelt een flinke toename in inkomsten voor uitgevers, maar met print in beschouwing, worden kranten er niet populairder op.

Kranten-en-magazines-op-de-iPad-in-de-liftZowel de dagbladen als magazines kunnen in 2015 rekenen op meer inkomsten door digitale verspreiding van hun media op bijvoorbeeld de iPad. Maar terwijl de afnemende belangstelling in tijdschriften wellicht gekeerd kan worden door tablets, blijven de kranten het moeilijk houden. Dat wijst een nieuwe studie van onderzoeksinstantie PricewaterhouseCoopers uit.


Het onderzoek laat zien dat er flink wat te winnen valt als uitgevers inzetten op de nieuwe manieren om een tijdschrift of krant te lezen. Volgens Forbes, die het onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) verslaat, zullen de inkomsten van digitale magazines van 2,83 miljoen euro in 2010, naar 433 miljoen euro in 2015 gaan. Een gigantische toename, waarbij overigens geen rekening wordt gehouden met de papieren edities.

Ook de kranten doen een sprong vooruit als je puur kijkt naar de inkomsten voor digitale verspreiding. Volgens PricewaterhouseCoopers verdienen kranten in 2015 235 miljoen euro met hun uitlatingen op bijvoorbeeld de iPad, ten opzichte van 106 miljoen euro in 2010. De toename in inkomsten staat niet in de weg dat de krantenindustrie het alsnog zwaar te verduren krijgt.

Kranten en magazines op papier krijgen het moeilijk

Volgens het onderzoek vallen de inkomsten van de print-edities van dagbladen in 2015 gezamenlijk terug naar 6,72 miljard euro. In 2010 verdiende de krantenindustrie nog 7,23 miljard euro. Magazines daarentegen zijn in 2015 ten opzichte van 2010, 315 miljoen euro inkomsten uit print kwijtgeraakt. Dat gat wordt dus behoorlijk opgevangen door de toegenomen inkomsten uit digitale verspreiding. Sterker nog: volgens dit onderzoek van PwC nemen de inkomsten van tijdschriften juist toe door apparaten als de iPad.

Via Forbes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.