Vijf iOS autonavigatie-apps voor iPhone en iPad 2013

Autonavigatie op reis werkt goed met de iPhone. We bespreken in dit artikel autoritten plannen met TomTom, Navigon, Waze, Sygic en Skobbler GPS Navigatie 2.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Snelweg

De iPhone en navigatie-apps zijn altijd al perfecte reisgenoten. Veel mensen gebruiken gratis apps als Google Maps en Apple Kaarten om op hun bestemming te komen, maar ga je naar het buitenland dan is gespecialiseerde navigatiesoftware vaak comfortabeler om met de auto van A naar B te komen. De volledigheid van de route-informatie, de extra data over verkeer, het gebruiksgemak en de prijs zijn daarbij belangrijke factoren. We behandelen de vijf belangrijkste en beste iPhone-navigatieapps voor autoreizen. Een vlotte beschrijving, en dan snel naar de plus- en minpunten per app.

Update: er is inmiddels een nieuwere versie van ons navigatie-overzicht.

In het artikel ‘Haal alles uit Google Maps en Apple Kaarten’ leggen we het gebruik van Apple Kaarten en Google Maps op reis uit. Daarom zijn ze hier nog niet aan bod gekomen.

iCulture adviseert: Sygic GPS-navigatie

Navigatie-apps Sygic iPhoneSygic is verkrijgbaar in twee smaken: als gratis app waarin je Europa koopt, of als betaalde navigatie-app voor Europa voor hetzelfde geld. De apps doen hetzelfde.

Sterke punten

Sygic maakt gebruik van TomTom-kaarten, maar is goedkoper. Betrouwbare routeplanning voor minder geld dus. Je kan van tevoren zelf aangeven welke kaarten je wilt downloaden. Dat kost wat tijd, maar bespaart wel ruimte op de iPhone. De instellingen overtuigen: wil je tolwegen vermijden, moeten wegnummers worden opgelezen, moet er een meter in het scherm staan die bijhoudt of je zuinig rijdt? Moeten toeristische foto’s op de kaart tonen? Kan allemaal. De Nederlandse navigatiestem is helder en de app heeft een 3D-weergave waarin je gebouwen handig gevisualiseerd ziet. Ook kan je een lijst opvragen met points of interests, zoals alle tankstations op de route. Ook imposant: je kan de route naar eigen wens verslepen voordat je onderweg gaat.

Minder sterk

Anders dan tijdens het navigeren zelf, is Sygic klungelig in menu’s en bediening. Daarnaast reageert de app te snel op kleine aanrakingen bij bijvoorbeeld het scrollen en vergt zoeken op points of interest anders dan tankstations, wat omslachtige stappen. Voor een indicatie van verkeersdrukte betaal je 2,69 euro voor een maand bij.

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 18 juni 2013.

Dekking

Dezelfde als TomTom Europe.

Downloaden

TomTom

TomTom is de bekendste naam en dat is niet voor niets. Al jaren levert het Nederlandse bedrijf goede navigatie-apparatuur en sinds 2008 is er ook een iPhone-app.

Sterke punten

Gebruik je eenmaal een navigatie-app van TomTom, dan is het moeilijk om van aanbieder te veranderen. Het bedrijf geeft je Lifetime Maps, zoals ze het zelf noemen en dat betekent dat je elk jaar zo’n vier keer gratis de nieuwste kaarten mag downloaden. Kleinere kaartcorrecties worden automatisch doorgevoerd. De functionaliteit is behoorlijk volledig, zonder dat het een rotzooi wordt in de interface: bereken bijvoorbeeld de snelste route of de meeste betrouwbare route. De navigatie werkt gewoon door terwijl je de telefoon beantwoordt. TomTom verkocht ook een carkit voor de iPhone 4/4S, maar heeft deze nog steeds niet uitgebracht met een Lightning-connector voor de iPhone 5. Net als Navigon is er een 3D- en 2D-weergave en kun je duidelijk de juiste rijstrook zien. Na de laatste update kun je de app verwijderen en opnieuw installeren zonder verlies van de instellingen, die netjes via iCloud een backup krijgen. Met de geavanceerde routeplanings-update kun je onderdelen van de route veranderen zonder opnieuw te beginnen en kijken welke gevolgen dit voor de route heeft.

Minder sterk

Net als zijn concurrenten is het een beetje wrang dat je ondanks de hoge aanschafprijs van een TomTom-app nog steeds voor extra functionaliteit moet bijbetalen. Uitgebreide informatie over het verkeer en flitsinformatie moeten bijvoorbeeld via een in-app aankoop worden aangeschaft. Veel gebruikers klagen ook over het feit dat de apps veel ruimte innemen op de iPhone en je geen losse kaarten kunt downloaden zoals in Navigon.

Navigatie-apps TomTom op de route Navigatie-apps iPhone TomTom splitsing kiezen

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 29 april 2013 (TomTom Europe)

Dekking

  • TomTom Europa: Andorra, Oostenrijk, België, Zwitserland, Tjsechië, Duitsland, Denemarken, Estland, Spanje, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, IC, Ierland, Italië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Zweden, Slovenië, Slowakije, San Marino, Vaticaan, Rusland (42%), Letland (63%), Bulgarije (53%), Kroatië (60%).
  • TomTom West-Europa: Andorra, Oostenrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Malta, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, San Marino, Vaticaan.

Downloaden

Waze

Waze is een gratis app met een vrolijk uiterlijk, onlangs gekocht maar nog wel onaangetast door Google. Een internetverbinding is wenselijk.

Sterke punten

Het is niet voor niets dat de applicatie Waze zo populair is. De app is volledig gratis te gebruiken, vermoeit je niet met in-app aankopen en biedt erg actuele informatie. Dat is te danken aan het sociale aspect van de app: als gebruiker kan je files, flitsers, botsingen en rare routes met een snelknop aan de kaak stellen. Dat doet de app razendsnel. De app leest voor met een Nederlandse stem, je kan zoeken op brandstofprijzen en als je met twee auto’s op reis gaat heeft Waze nog een slim puntje: met de toeterfunctie kan je elkaar lokaliseren. Daarnaast zijn er lekker veel opties.

Minder sterk

Stippel een route uit met Waze en hij laadt hem offline in. Totdat je er vanaf wijkt: dan beroept Waze zich op een online verbinding en moet je een databundel hebben in het buitenland om de app te kunnen gebruiken. Bovendien kiest Waze niet altijd de meest logische routes uit op gebieden waar niet veel gebruikers zijn. Ook laat de Nederlandse stem zich niet heel makkelijk activeren: dat is soms een avontuurtje op zich, bijzonder genoeg.

Navigatie-apps iPhone Waze route op kaart Navigatie-apps iPhone Waze meldingen

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 24 juni 2013

Dekking:

Wereldwijd, maar betrouwbaarheid afhankelijk van gebruikers.

Downloaden

  • Waze (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Navigon

NavigonNavigon is een bekende leverancier van eigen navigatie-apparatuur, apps en accessoires.

Sterke punten

De kaartinformatie van Navigon is volgens gebruikers erg compleet en wordt telkens aangepast aan nieuwe situaties. De app heeft een Nederlandse stem en Nederlandse teksten. Voordat je de app na eerste installatie gebruikt, kies je welke kaarten je downloadt. In tegenstelling tot een app als Waze kun je Navigon dus gebruiken zonder mobiele data te gebruiken. Hoewel de interface van Navigon niet zo mooi is, blijven de kaarten ook in de 3D-stand overzichtelijk. Erg handig is de ingezoomde minikaart rechts onderaan waarin je handig de juiste rijbaan op een rotonde of invoegstrook kunt zien. De weergave is ook in 2D mogelijk, zodat je de kaart van boven ziet. Bovendien is er integratie van Google Street View.

Minder sterk

Navigon lijkt zich weinig aan te trekken van trends in de App Store en blijft vasthouden aan het uiterlijk dat ze ook op de PND’s gebruikten. Ook de vele in-app aankopen die makkelijk in de standaardapp verwerkt hadden kunnen worden, beginnen een beetje achterhaald te worden. Wat ons opviel is dat je iets te veel lastig wordt gevallen met extra schermen en informatie, bijvoorbeeld welke points of interests er zijn als je een bestemming voor je reis invult.

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 26 april 2013 (Navigon Europe)

Dekking:

  • Navigon Europe: Albanië, Andorra, Belarus, België, Bosnië-Herzegowina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Zweden, Zwitserland, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Vaticaan.
  • Navigon BeNeLux: Nederland, België, Luxemburg

Downloaden

GPS Navigatie 2 – skobbler

Skobbler is een kleine, brutale speler in de navigatiemarkt met lage prijzen en crowdsourced-kaarten van OpenStreetMap.

Sterke punten

Navigatie-apps GPS Navigatie 2 SkobblerGPS Navigatie 2 biedt de goedkoopste offline navigatiesoftware op de iPhone. Bij aanschaf van de app heb je al de beschikking over navigatie die met internetverbinding werkt, maar voor 2,69 euro download je een kaart van een land en kan je ook volledig zonder verbinding door een land reizen. Voor alle kaarten van Europa vraagt Skobbler nog maar 5,99 euro; wereldwijde kaarten heb je voor 9,99 euro. Je bepaalt zelf welke kaarten op dat moment op je iPhone geïnstalleerd zijn om ruimte te besparen – en elke kaart is bovendien voorzien van stapels points of interests waar je naartoe kan navigeren. De applicatie maakt bovendien gebruik van een prettige Nederlandse stem.

Minder sterk

GPS Navigatie 2 biedt ondanks het Europa- of wereldwijde kaartenpakket geen offline dekking in elk land. Omdat de app haar kennis haalt van de routes die andere gebruikers afleggen, blijft de betrouwbaarheid op gebieden met minder gebruikers achter: alle waar naar zijn geld. Daarnaast kunnen de menuknoppen bovenin beeld tijdens het rijden wat duidelijker.

Meer informatie

Laatste update in de App Store: 17 oktober 2012.

Dekking

Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Republiek Ierland, Roemenië, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, VS, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland hebben offline downloadbare kaarten.

Downloaden

Andere apps om in de auto mee te navigeren:

  • Google Maps (gratis, iPhone, iOS 5.1+) – Geweldige kaartenapp die naast informatie over locaties, points of interest openbaar vervoer ook een navigatie-optie met Nederlandse stem biedt.
  • Apple Kaarten (gratis, iPhone, iOS 5.1+) – Ondanks de vele kritiek op Apple Kaarten wordt de service steeds beter en heeft het een ingebouwde navigatie met Nederlandse stem. Die klinkt wel erg rokerig.
  • HERE Maps van Nokia (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Nokia’s eigen navigatieapp is ook op andere platformen verkrijgbaar.
  • CoPilot GPS – Offline GPS Navigatie (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Gratis te downloaden app: voor 8,99 euro met stemnavigatie en 29,99 euro voor offline CoPilot-kaarten van Europa.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: Bsch via Flickr CC.

Reacties: 45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.