Saurik praat over downgrade en jailbreak van iPhone 3GS

·

iPhone firmware 3.1Gisteren heeft Saurik in een live chat op TUAW een boekje opengedaan over het downgraden en jailbreaken van de iPhone 3GS. Zoals je misschien weet is er nog steeds geen jailbreak voor de 3GS op OS 3.1 en is downgraden niet meer mogelijk zonder speciale truukjes uit te halen. Apple heeft op de 3GS namelijk een nieuw mechanisme ingebouwd om jailbreaken tegen te gaan: de iPhone communiceert eerst met de servers van Apple voordat het de installatie van een nieuwe (of oude) firmware toelaat. Met ingang van OS 3.1 is Apple gestopt met het certificeren van oudere firmwareversies, waardoor het onmogelijk is de iPhone 3GS te restoren naar OS 3.0 of OS 3.0.1.

Apple maakt bij het certificeringsproces gebruik van drie bestanden, de IBSS, IBEC en ECID. Als deze bestanden gesigneerd worden door de Apple-server dan kan iTunes de firmware installeren. IBSS en IBEC worden gegenereerd bij een restore in iTunes. Deze bestanden worden in een tijdelijke map op je pc geplaatst. Het is dus eenvoudig deze bestanden op te sporen en kopiëren, maar je mist het certificaat dat op de ECID is gebaseerd. Apple staat het je niet toe de ECID te bemachtigen, maar Saurik heeft het via Cydia mogelijk gemaakt dit toch te doen. In minder dan een week heeft Saurik de sleutels voor 50.000 gebruikers opgeslagen. Met deze sleutels wordt het mogelijk de ECID’s van de bijbehorende iPhone 3GS-toestellen te certificeren. Saurik blijft de ECID tot in de eeuwigheid opslaan, zodat het altijd mogelijk blijft je iPhone 3GS te downgraden naar OS 3.0.

Wat betreft een jailbreak van OS 3.1: Apple heeft de bug gefixet die misbruikt werd door jailbreaktools als purplera1n en redsn0w. Dat is niet zo heel erg; het Chronic Dev Team heeft alweer een nieuwe exploit gevonden, maar het duurt even voordat er een werkende jailbreaktool gereed is die van deze exploit gebruik kan maken.

Saurik geeft een overzichtje van hoe het zit met de iPhone 3GS:

 • Bezitters van een iPhone 3GS met firmware 3.0 of 3.0.1 die hun ECID hebben opgeslagen kunnen altijd downgraden en jailbreaken;
 • Bezitters van een iPhone 3GS met firmware 3.0 of 3.0.1 die hun ECID niet hebben opgeslagen moeten geen update of restore uitvoeren tot de 3.1-jailbreak gereed is;
 • Bezitters van een iPhone 3GS met firmware 3.1 die hun ECID al eerder via Cydia hadden opgeslagen kunnen altijd downgraden naar firmware 3.0 of 3.0.1;
 • Bezitters van een iPhone 3GS met firmware 3.1 die hun ECID niet hebben opgeslagen zitten moeten wachten tot de 3.1-jailbreak gereed is.

Er is ook hoop voor iPhone 3GS-bezitters die hun ECID niet via Cydia opgeslagen hebben, maar via de site van GeoHot (purplera1n). Saurik is bezig met een applicatie die met deze certificaten een downgrade kan uitvoeren. De applicatie wordt spoedig uitgebracht.

Bron: iSpazio

door Sander Kleijn

32 reacties

 1. door peter

  kijk dit geeft duidelijkheid hoe en wat

 2. door Alex

  Mooi zo..Apple loopt gewoon achter de feiten aan..ben benieuwd wanneer de hardwarematige mod komt…bij de 4G?

 3. door Jens Kortmeijer

  Ik heb die certificaten via SSH ooit ergens op mijn Mac gezet (een US website meldde ooit dat dat wel eens van pas zou kunnen komen).
  Kan dat tooltje daar ook wat mee..?

 4. door nigel

  goed nieuws!, ik vraag me alleen af hoe die applicatie in zijn werk gaat en hoe hij het juiste bestand bij de juiste iphone gaat gebruiken maar daar zal die vast wel een mooie oplossing voor hebben. :)

 5. door martijn

  Ik heb net de pech dat mijn jailbreak vastliep waardoor ik noodgedwongen 3.1 moest installeren. En nu zit ik met een simlock! :S:S:S Hopelijk komt er ook een unlock beschikbaar wanneer de jailbreak er is voor de 3.1…….Fingers Crossed

 6. door anna

  Een vraagje, want ik zie door de bomen het bos niet meer… (misschien een beetje off topic wegens 3G, geen 3GS)

  Ik heb een 3G met 3.0, met jailbreak (redsnow). ik hoef geen unlock, ben tevreden over mijn provider en wil gewoon met mijn simkaart werken. Ik draai windows, geen Mac tot beschikking nu.

  Kan ik upgraden naar 3.1 en terug jailbreaken ?

 7. door swen

  hoe sla ik die bestanden op naar die server van saurik ofzo ik snap er niets van?

 8. door Bomans

  Origineel geplaatst door swen
  hoe sla ik die bestanden op naar die server van saurik ofzo ik snap er niets van?

  “Saurik heeft het via Cydia mogelijk gemaakt dit toch te doen.”

 9. door Vincent

  Origineel geplaatst door swen
  hoe sla ik die bestanden op naar die server van saurik ofzo ik snap er niets van?

  Dat had je al moeten doen, is nu te laat.

 10. door Marco

  Anna, ja dat kan. Heb het zelf gisteren gedaan en werkt prima ! Hoe ? Volg dit draadje : http://www.iphoneclub.nl/forum/f14/iphone-jailbreak-unlock/f65/jailbreak/43956-custom-3-1-firmware.html

  Heb zelf een origineel simlockvrij toestel en de 3e link genomen (dus zonder activatie). Hierna gaat ie namelijk activeren en dat gaat prima. Had het eerst met de link mét activatie geprobeerd maar toen kreeg ik geen signaal-bar c.q. KPN te zien en dat wilde ik toch wel graag hebben. Alles werkt :-)

  Ik heb zelf iREB gebruikt waar ze het over hebben in dat draadje, en dat ging perfect.

 11. door wim

  Origineel geplaatst door Vincent
  Origineel geplaatst door swenhoe sla ik die bestanden op naar die server van saurik ofzo ik snap er niets van?Dat had je al moeten doen, is nu te laat.

  Dat is nog niet te laat als je nog op 3.0 of 3.0.1 zit. Je kan dit doen op de splash pagina als je Cydia opent

 12. door swen

  Origineel geplaatst door Vincent
  Dat had je al moeten doen, is nu te laat.

  ik zit nu nog op jailbreak 3.0.1
  dus kan toch nog wel?

 13. door Piet

  Ik heb een 3GS met OS 3.1, maar ik heb deze update gedaan via mijn nieuwe iMac, en mijn oude XP machine heeft nog een oude itunes versie en een reservekopie van de 3GS met OS 3.0. Kan ik nu downgraden door die reserve kopie terug te zetten m.b.v. mijn oude PC?

  Ik heb geen jailbreak en ook geen certificaat bestanden bewaard. Ik mis tethering en daardoor zou ik graag terug willen naar 3.0.

 14. door jose

  Dus als ik gejaelbreak ben en 3.0 ben kan ik het niet meer opslaan

 15. door Alex

  Origineel geplaatst door Vincent
  Origineel geplaatst door swenhoe sla ik die bestanden op naar die server van saurik ofzo ik snap er niets van?Dat had je al moeten doen, is nu te laat.

  Niet, server is back online.

 16. door Bartos

  Hebben er meer mensen last na de 3.1 update, dat je batterij veel sneller leeg lijkt te lopen… Bij enigzins veel gegruik voorheen kwam ik aan het eind van de dag thuis met een procentje of 70… maar gister meost is gewoon uitkijken dat mn batterij niet leeg was voordat ik thuis was!!

  Heb het een en ander gelezen, maar dat was niet echt duidelijk, hier iemand ervaringen en antwoorden??

  PS: Ik heb 3GS 32 gig:)

  Groet!

 17. door wrc1

  misschien een tip voor de redactie van iphoneclub. Als ik het forum raadpleeg dan zijn er enorm veel mensen die niet meer weten wat wel kan en wat niet kan. Misschien eens een artikeltje maken met wel en niet kan voor iedere type van Iphone/firmware/jailbreak. Er zouden veel vragen opgelost zijn denk ik

 18. door Bartos

  @wrc1:
  Best wel mee eens;)

 19. door anna

  Origineel geplaatst door Bartos
  @wrc1:
  Best wel mee eens;)

  same here !

 20. door Bernd

  Ik heb mijn ECID wel via cydia opgeslagen. Maar ik heb mn IBSS en IBEC bestanden nog niet opgeslagen. Draai nog steeds 3.0. Moet ik mn IBSS en IBEC nog backupen, of is dat niet perce nodig?

 21. door krijn

  Had eerst ook dat ‘gezeur’ toen ik npg een 1e gen had. Nu sinds kort de 3gs, origineel en nergens meer druk ommaken. gewoon updaten en alles werkt.
  Dus als je de kans hebt, doe het origineel, ik mis niets zonder jailbrake, hooguit MxTube.

 22. door Alid88

  ik heb een nieuwe 3gs zonder software erop, kan ik gelijk jailbreaken naar 3.0.1 of moet ik ook wachten op de jailbreak?

 23. door Tomtom100

  Hoe werkt dat als je nu een Iphone besteld via T-Mobile. Zit daar standaard al 3.1 op of kun je zelf nog 3.0 erop installeren. Dit voor een vriend die een Iphone wil, maar eerst nog 4 maand wil unlocken om er nog mee te kunnen bellen…

 24. door wouter

  ”de iPhone communiceert eerst met de servers van Apple voordat het de installatie van een nieuwe (of oude) firmware toelaat”
  zorgen dat je geen internet hebt???

 25. door scooter

  @krijn: ik mist toch de mogelijkheid voor een ander thema hoor zonder Jailbreak gaat dit niet dus heb ik het liefst een jailbreak ;)

 26. door Johan

  @Bartos:
  Precies hetzelfde probleem met precies dezelfde iphone!

 27. door cloverfield

  @anna: ik zie ‘t bos ook niet meer… we hebben ondertussen alle sneeuw wel gehad! wanneer komen de duidelijke namen en versienummers? zucht.

  iphone 3g 3.1… al een jailbreak mét cydia?

 28. door Marco

  Origineel geplaatst door cloverfield
  @anna: ik zie ‘t bos ook niet meer… we hebben ondertussen alle sneeuw wel gehad! wanneer komen de duidelijke namen en versienummers? zucht.iphone 3g 3.1… al een jailbreak mét cydia?

  Jongens….dat is gewoon mogelijk. Heb ik ook nu. Lees mijn eerdere berichtje….werkt écht !!

 29. door Thom

  Ik heb weer eens niet goed gelezen, ik dacht dat 3.1 op de 3GS al te jailbreaken was, gelukkig heb ik niet geupdate, en dan ook omdat 3.1 ruk schijnt te zijn.

 30. door Sjef

  Ben blij dat mijn 3GS die ik vanmiddag opgehaald heb in België geleverd is met 3.0.1.. Als ik het zo lees is een jailbreak in de toekomst toch nog wel voor elkaar te krijgen..

 31. door mercedes

  Een vraagje ik heb juist mijn iphone 3GS 32GB bij
  mobistar gaan halen en toen ik aangesloten met itunes
  had ik software 3.1 kan ik dan nog binnenkort jailbreaken? kan iemand mij aub is helpen

 32. ik heb iphone 3gs 32gb firmware 3.1 jailbreak iphone draait goed.
  ps mijn iphone 3gs voor de 3.1 firmware was hij 3.0 met jailbreak dus doe dit alleen als je iphone 3.0 firmware met jailbreak hebt .heb je iphone update gedaan met itunes 3.1 orgineel dan kan je je iphone niet jailbreaken op deze manier. en wat de gevolgen zijn als je het wel doet zijn mij niet bekend.
  wat ik heb het volgende gedaan.
  sluitje iphone aan op je mac vervolgens ga naar itunes klikn op update nu gaat itunes de nieuwe firmware downloaden kopel nu je iphone af.wacht tot de update binnen is ga dan naar thuismap\bibliotheek\itunes\iphone software updates .
haal nu het firmware bestand eruit en plak je op het buroblad .
start nu PwnageTool dan selecteer expert modus selecteer je toestel klik op volgende onder rechts op pijl dan krijg je een venster daar staat browse for ipsw klik aan en selecteer je firmware die je op het buro blad hebt gezet .klik weer op volgende pijl links onder in dan kiesn build dan vraagt hij waar hij de nieuwe ispw moet opslaan doet dit in (Thuismap\bibliotheek\itunes\iphone software updates)
dat is dus de map waar je de orginele ispw uit hebt gehaald .
koppel nu je iphone af ps. NIET IN DFU MODE ZETTEN.
sluit nu PwnageTool af.
ga nu naar itunes sluit je iphone aan en klik vervolgens op herstel
(NIET OP UPDATE} nu gaat hij de nieuwe firmware incl jailbreak installeren.ps het duurt wel even bij mij + – 15 minuten .
als je dit allemaal hebt gedaan en het is bij jou ook goed gegaan net zoals bij mij start je telefoon gewoon weer op met jailbreak 
ga vervolgens naar cydia en instaleer ultrasnow heb je dat gedaan dan ben je klaar en is je iphone 3.1 met jailbreak.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.