Samsung wint Nederlandse rechtzaak tegen Apple en wil schadevergoeding

·

apple-v-samsungSamsung heeft in Nederland een overwinning geboekt in de rechtszaak tegen Apple. De fabrikant is van plan schade te verhalen op Apple. Dat is op te maken uit een reactie van Samsung, die voorafgaand aan de uitspraak van de rechter alvast bekend is gemaakt. De volledige uitspraak van de rechtbank in Den Haag zal om 14:30 uur worden gedaan. Samsung vindt dat Apple met iPads en iPhones haar 3G-patent schendt en diende er daarom in oktober 2011 een aanklacht over in. Het ging in totaal om vier patenten. Met één daarvan is Samsung in het gelijk gesteld.

Het gaat specifiek om het Europese patent EP1188269. Apple had licentiekosten moeten betalen om de betreffende 3G-technologie te mogen gebruiken. Samsung ziet de uitspraak als bevestiging dat zij zelf nieuwe technieken hebben ontwikkeld, die Apple ‘gratis’ heeft gebruikt. Ook bij andere patenten zal Samsung er niet voor terugdeinzen om via rechtszaken gelijk te halen, waarschuwt het bedrijf.

Samsung schrijft in de verklaring die naar de Nederlandse media is gestuurd:

Samsung verwelkomt de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die opnieuw bevestigt dat Apple gratis gebruik maakt van onze technologische innovaties. In overeenstemming met deze uitspraak gaan wij adequate schade vorderen die Apple en zijn producten hebben veroorzaakt. Decennia lang heeft Samsung als pionier fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologische innovaties voor de besturing van vooruitstrevende devices, waaronder innovaties die breed zijn overgenomen door andere fabrikanten van mobiele devices. Wij blijven doorgaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie.

De precieze inhoud van de uitspraak wordt om 14:30 uur openbaar gemaakt. Eerder oordeelde de rechter dat de iPhone 4s geen 3G-patenten van Apple schendt. Over oudere iPhones en iPads werd nog niets gezegd. Bij een eventuele schadevergoeding zal het dan ook vooral gaan over de ouder iPhones en iPad. In Nederland boekte Apple ook al eens een overwinning: de Samsung Galaxy S II mocht volgens de rechtbank niet meer verkocht worden. Samsung paste vervolgens de software op het toestel aan, zodat het verkoopverbod omzeild kon worden. Bij de iPhone dreigt geen verkoopverbod. De rechter was van mening dat Apple zich meewerkend heeft opgesteld in de zaak, waardoor er geen verkoopverbod zal worden opgelegd. Wel heeft Samsung de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen, wat ze gezien het statement ook van plan zijn te gaan doen. Apple heeft in eerdere statements al laten weten dat ze de 3G-patenten te algemeen geformuleerd vinden.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

13 reacties

 1. door L23

  En om wat voor “technologische innovaties” gaat het dan? 3D-technologie? Wat zijn de meeste patenten toch lekker vaag…

 2. door Joop

  Tja, het blijft allemaal wat lachwekkend. Ze ‘bevechten’ elkaar maar hebben elkaar ook hard nodig.

 3. door Dan

  Dus eigenlijk zegt Samsung dat je niet zomaar vanalles kan kopieren van een ander?

  Maar het ondertussen wel zelf doen?

 4. door ryan

  Origineel geplaatst door Dan
  Dus eigenlijk zegt Samsung dat je niet zomaar vanalles kan kopieren van een ander?Maar het ondertussen wel zelf doen?

  yep. alleen samsung gebruikt altijd cheapy plastic behuizing om hun telefoons.

 5. door thomaz

  Misschien komt in iphone 6 geen samsung producten meer in. Of zo weinig mogelijk

 6. door applefan1991

  Ja hoor samsung mag het wel en een ander niet zeker

 7. door Alfred

  Eerder oordeelde de rechter dat de iPhone 4S geen 3G-patenten van Apple schendt.

  Lijkt me vrij logisch…

 8. door nick

  Lijkt me stug dat het bericht ‘van Samsung’ zoals die in dit artikel staat ook daadwerkelijk rechtstreeks daar vandaan is gekomen. Dan hebben ze wel heel slechte communicatie experts in dienst.

 9. door Bobs

  Corporate Slugfest !! great fun! Maar niet aan mijn iPhn komen svp. And the Koreans best behave in the future …… otherwise Cupertino might just buy their whole damn outfit, just to show’em how it’s done.

 10. door Dubish

  Nice! Go Samsung.

 11. door dutchie

  @alfred het viel mij ook al op xD

 12. door Bubbly

  Naja het artikel is niet bijgewerkt met de informatie van 14.30 dus dat foutje is nog niet ontdekt :P

 13. door SnijdeA

  Quote :
  Eerder oordeelde de rechter dat de iPhone 4S geen 3G-patenten van Apple schendt.

  Huh ?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.