iPhone ligt wereldwijd nog steeds voor op Android

·

iphone marketshareNPD publiceerde eerder cijfers waaruit zou moeten blijken dat de iPhone inmiddels is ingehaald door Android. Ze baseerden zich daarbij op opinies van consumenten op basis van een enquête. Gartner heeft het nu iets grondiger aangepakt, door naar werkelijke verkoopcijfers te kijken. Ze concluderen dat smartphones in de lift zitten: de verkoop groeide in het eerste kwartaal met 48,7 procent. Het iPhone OS heeft nu een marktaandeel van 15,4 procent en Android zit op 9,6 procent.

In de VS is Android inderdaad de iPhone voorbijgestreefd, maar wereldwijd staat de iPhone nog steeds op nummer 1. Er werden 3 miljoen meer iPhones dan Android-toestellen verkocht. Apple’s verkopen stegen met 112,2 procent naar 8,3 miljoen stuks wereldwijd.

In de VS groeiden de verkopen in het eerste kwartaal explosief, waardoor een groeipercentage van 707% werd gehaald. In totaal gingen er 5,2 miljoen Android-toestellen over de toonbank. Vooral in Europa en Azië is de iPhone nog steeds populairder: er worden tweemaal zoveel iPhones als Android-toestellen verkocht.

Symbian is nog steeds het grootste smartphone-platform, dankzij goedkope toestellen van Nokia. Maar de groei is er een beetje uit: Symbian’s marktaandeel daalde van 48,8 naar 44,3 procent. Op de tweede plaats staat RIM’s Blackberry: dat percentage zakte van 20,6 naar 19,4 procent. De derde plaats is voor de iPhone, gevolgd door Android en Windows Mobile.
smartphone verkoop gartner

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

27 reacties

 1. door Bram

  Ja, maar Android groeit wel harder qua percentages.. ;)

 2. door Arie Ik Zit Gewoon

  Inderdaad maar de reden daarvoor is denk toch nog steeds de prijs aangezien de iphone 2x zo duur is kan ik best begrijpen dat mensen toch voor een android toestel
  kiezen

 3. door phoenix

  @Bram: tja, wat wil je als je dat vergelijkt met 2009Q1, wie had er toen Android ? (oh, ja… 1,6% ) natuurlijk schiet je dan als kool uit de grond

  Ik ben dan ook veel meer benieuwd naar 2009Q4 en 2010Q1

 4. door Peter

  Ik vind niet dat je dit echt kunt vergelijke vooral omdat de iPhone al 3 jaar(?) op de markt is… Maargoed dat is mijn mening

 5. door Erik Dolor

  Gewoon even afwachten tot de android er wat langer is en gestabiliseerd is, kijken hoe lang ze door blijven groeien, vooral na os 4 en de nieuwe iphone en ipod touch ;)

 6. door thumper_uk

  Also the iphone has been out longer , the main plus with android is the choice of phone , theres more which is where apple go wrong

 7. door Google

  Ik ben net overgestapt van iphone naar android toestel. Wat een verademing! weg met dat gesloten systeem van apple dat pas bruikbaar wordt na jailbreak. Wat gaat de nieuwe iphone hieraan veranderen? Wat gaat OS 4 hier aan veranderen? niets! het enige interessante aan de upgrade naar nieuw OS is de multitask en daarvoor is een 3GS nodig. De meeste markante upgrade van OS 2 naar OS 3 was copy paste,… de nieuwe iPhone is gewoon (weer) een snellere versie dan de vorige.

  Alles services van google zijn gratis, gmail, google contacts, google calendar, youtube, … Bij apple betaal je voor de helft van die services (mobileme) 80 euro per jaar?

  Android zit gewoon beter in elkaar. Meer mensen zien dit in en apple zal het roer moeten omgooien! Enkel dankzij de fanboys blijven hun verkoopcijfers zo stijgen.

  De toekomst is aan android!

 8. door Mick

  @Google: Ik stapte over van Android naar iPhone OS 3 en dat beviel mij veel beter.

 9. door mattias

  @Google: ga dan naar android planet kijken als je dat dan toch zo super vind maar we zitten hier op iphoneclub remenber? mijn zus heeft een android en ik de iphone 3g en vind mijn iphone nog stukken beter vergelijk dat eens met een 4g over enkele maanden zal staan kijken. zeg niet dat ik een apple fanboy of zo ben want heb enkel een iphone en vroeger een ipod gehad hun gedrag is soms ook overdreven maar het is gewoon een prachtig toestel met een nog beter os en touchscreen

 10. door Daejji

  Wel met Google eens, alhoewel het wel van de persoon afhangt wat je wilt met een smartphone..wil je niet van alles en nog wat kunnen..wil je liever een gesloten systeem..tja, dan kiezen die mensen voor de iPhone.
  Willen mensen iets meer kunnen en een wat opener systeem dan kiezen steeds meer mensen voor de Android.

  Origineel geplaatst door phoenix
  @Bram: tja, wat wil je als je dat vergelijkt met 2009Q1, wie had er toen Android ? (oh, ja… 1,6% ) natuurlijk schiet je dan als kool uit de grondIk ben dan ook veel meer benieuwd naar 2009Q4 en 2010Q1

  Dat kan wel zo zijn, maar je groeit niet als kool als de mensen niet tevreden zijn met je systeem hoor, dus ze doen wel iets goed, en zoals het er nu naar uitziet zal Android Apple voorbij gaan. Het heeft op dit moment inderdaad meer de toekomst, tenzij Apple de roer ook ietwat omgooit.
  Het zou alleen al mooi zijn dat je in je lockscreen je agenda tevoorschijn zou kunnen toveren van een week vooruit of langer ofzo..
  Ja, het kan met jailbreak, maar het hoort er natuurlijk standaard op te zitten. vooral als je zegt dat je ook meer voor de zakelijke gebruikers wil doen.

  Toch ga ik voor 80 procent zeker de nieuwe iPhone weer nemen maar wacht alles nog wel ff af tot begin juni.

 11. door Roel

  @Google: Je bent hier ook welkom hoor. Android ftw.

 12. door jelmer

  @Google: heb jij wel een echte iPhone gehad?

 13. door Soliber

  Google: Enkel dankzij de fanboys blijven hun verkoopcijfers zo stijgen.

  Want dat is iets slechts, het feit dat Apple erin slaagt van mensen tot trouwe klanten te maken…
  Had je trouwens wat rond gekeken, dan had je opgemerkt dat je bijzonder gemakkelijk, en zelfs verreweg gratis je iPhone kan binden aan alle diensten van Google, zoals contacten, mail en agenda.
  Altijd dat ****** tussen iPhone OS en Android… Het is alsof mensen altijd *iets* moeten hebben om een piswedstrijd over te houden.

 14. door Denniz

  Het is leuk om een iphone killer te maken maar..het moet niet een reactie zijn op de iphone maar een verbetering van en blijven door ontwikkelen niet alleen producten maar ook op ideen. Apple heeft een goede reputatie als het daar op neer komt.
  Dat android op meerdere telefoons draait wil niet zeggen dat dat een voordeel is…windhoos draait ook op meerdere computers….Het is in ieder geval goed dat apple er een geduchte tegenstander er bij heeft…dan hebben ze nog iets om voor te blijven…..

 15. door Android :D

  Origineel geplaatst door Google: Ik ben net overgestapt van iphone naar android toestel. Wat een verademing! weg met dat gesloten systeem van apple dat pas bruikbaar wordt na jailbreak. Wat gaat de nieuwe iphone hieraan veranderen? Wat gaat OS 4 hier aan veranderen? niets! het enige interessante aan de upgrade naar nieuw OS is de multitask en daarvoor is een 3GS nodig. De meeste markante upgrade van OS 2 naar OS 3 was copy paste,… de nieuwe iPhone is gewoon (weer) een snellere versie dan de vorige.

  Alles services van google zijn gratis, gmail, google contacts, google calendar, youtube, … Bij apple betaal je voor de helft van die services (mobileme) 80 euro per jaar?

  Android zit gewoon beter in elkaar. Meer mensen zien dit in en apple zal het roer moeten omgooien! Enkel dankzij de fanboys blijven hun verkoopcijfers zo stijgen.

  De toekomst is aan android!

  Helenaal mee eens! Go Android!

 16. door gerbrand

  vergeten wordt dat android op meerdere toestellen draaid! heel normaal dat android sneller groeit.

  het is buitengewoon geweldig wat apple doet, maar één model en dan nog zoveel verkopen!

 17. door Daejji

  1 model is het allang niet meer! En waarom mag Google hier niet zijn mening geven? Wat is dat boo gelul, dit gaat over android zelfs dus wat lul je nou man! Apple fanboy met oogkleppen op…

 18. door Daniël

  Ik heb ook gewoon GMail, contacten en agenda synchroon lopen zonder ervoor te betalen. Werkt prima. Apple zal de teugels moeten laten vieren door de opkomst van Android. Bijvoorbeeld de gratis navigatie van Google, lijkt me niet dat dit wordt uitgebracht op de iPhone. Dit zou kanibalisatie van Google’s eigen OS zijn. Voor twijfelaars een goede reden op Android te nemen. De toenemende concurentie kan alleen maar gunstig zijn. De discussies met Android gebruikers zijn dus wel degelijk interresant en on topic zolang het niet in overdreven “fan” gedrag resulteert.

 19. door Joey

  @Arie Ik Zit Gewoon: niet alleen dat maar er is maar 1 iphone model,,android draait op meerdere toestellen

 20. door alchemist

  Tja, binnenkort wellicht iPhone 4, maar daar staat Android 2.2 tegenover met niet onbelangrijk: integratie van de Flash 10.1 player en een lawine van nieuwe applicaties gemaakt met Adobe Flash CS5… Als je naar een demo als deze kijkt, dan ga je je als iPhonebezitter alleen maar nog meer ergeren aan de gesloten houding van Apple, wat ook een reden kan zijn om over te stappen.

  Overigens denk ik dat als Apple vast blijft houden aan steeds hetzelfde modelletje, dat mensen dit wellicht ook beu gaan worden, iedereen wil wat anders…

 21. door Daejji

  @Joey:

  1 iPhone model? nu al de 3e toch? en de 4e op komst?

  Origineel geplaatst door mattias
  @Google: ga dan naar android planet kijken als je dat dan toch zo super vind maar we zitten hier op iphoneclub remenber? mijn zus heeft een android en ik de iphone 3g en vind mijn iphone nog stukken beter vergelijk dat eens met een 4g over enkele maanden zal staan kijken. zeg niet dat ik een apple fanboy of zo ben want heb enkel een iphone en vroeger een ipod gehad hun gedrag is soms ook overdreven maar het is gewoon een prachtig toestel met een nog beter os en touchscreen

  Doe jij eens rustig aan..dit is iPhoneclub ja, maar dit gaat over ANDROID en daar reageert hij op..mogen mensen niet een andere mening hebben dan jij ofzo? Veruit het merendeel heeft geen iPhone dus zijn er blijkbaar niet zo van weg als jij en ik..maar nogmaals..Android is op de goede weg en haalt Apple in als ze zo doorgaan..het wordt steeds beter, en inderdaad..een stuk opener en je kunt er standaard meer mee.
  Maar nogmaals..het ligt er maar net aan of je dat uberhaupt wel wilt..

 22. door Joey

  @Daejji: je sbapt me toch wel lijkt me? Iphone heeft telkens 1 opvolgend model! Android staat op meerdere geïnstalleerd! Je hebt bij iphone geen keus als t gaat om modeldesign of functies! Het laatste model is altijd het meest up-to-date!

 23. Ja, DUHH dat wist ik al lang.

 24. door Tim

  @Joey:

  Neemt niet weg dat je net zoals bij HTC bijvoorbeeld uit de Legend en Desire kunt kiezen je bij Apple uit de 3GS en de 3G kunt kiezen. Je hebt dus meerdere modellen om uit te kiezen. Daarnaast zijn er ook nog mensen die met de eerste generatie bellen, de 2G. Van buiten zien ze er hetzelfde uit maar van binnen zijn ze anders. Dus er zijn gewoon 3 modellen (als je de opslagcapaciteit niet meetelt) in gebruik.
  Maar het is wel zo dat Android door meerdere fabrikanten geleverd wordt en daardoor sneller kan groeien en waarschijnlijk ook groter wordt dan iPhone OS. Zeker nu HTC binnenkort al voor 250 euro een Androidtoestel levert. En zolang Apple alleen maar in het hoge prijssegment wil zitten kan Android snel groeien.

 25. door Google

  Ik wou ook helemaal geen flamewar starten, ik gaf gewoon mijn eigen visie weer. Het is al aangehaald, soms willen mensen iets anders en ik had de iPhone nu wel gezien. OS 4 is maar weer net een kleine uitbreiding op de huidige met functionaliteiten die bij andere OSen reeds standaard aanwezig zijn (multitask).

  Ik ben nu een happy android gebruiker en laat jij nu maar de happy iPhone gebruiker zijn. maar ga nou niet over de rooie als iemand zegt dat hij liever Android heeft.

  En nu ga ik op androidworld ff het nieuws lezen, want als androidbezitter mag je hier blijkbaar niets meer posten. maar daarmee maakt @mattias ook mijn punt duidelijk van gesloten systeem!

  PS: viel me net op voor op de reageren knop te drukken:
  als ik even naar de gerelateerd berichten hieronder kijk, ga ik er dan toch een beetje vanuit dat het merendeel hier Apple fanboys zijn…

 26. door Denniz

  @Google

  Ik vind het jammer dat je je laat opsluiten als android gebruiker..Maar je kan verwachten als je op een iphoneclub een reactie plaatst dat je daar grote ogen mee gooit..daarmee keur ik zulke reactie niet goed.

  Hopelijk kom je toch weer terug als fijne iphone 4G gebruiker…

 27. door Erik Dolor

  @Google: Maar je bent wel degelijk een flamewar gestart. Onder andere omdat je anderen fanboys noemt, maar wat ben je zelf?

  Android zit gewoon beter in elkaar. Meer mensen zien dit in en apple zal het roer moeten omgooien! Enkel dankzij de fanboys blijven hun verkoopcijfers zo stijgen.

  De toekomst is aan android!

  Dit vind ik persoonlijk ook erg fanboy klinken. Met het verschil dat als mensen van apple-stuff houden, ze meteen steve jobs fanboys zijn, en als ze van google houden dan zijn het revolutionairen, die achter de toekomst staan. Geen enkel verschil eigenlijk. En zoals iemand anders al zei: je kan al die google-diensten prima gebruiken op de ipod. Ik heb een ipod, met een apple os (pretty obvious), maar ik gebruik verder alles van google, google docs, gmail, google calendar, noem maar op. Het gaat prima samen. plus, wat het feit betreft dat de cijfers stijgen door fanboys: is dat niet meestal zo? want de definitie van een fanboy is volgens mij iemand die het platform fijn vind (wat vervolgens fanboy is genoemd om het als scheldwoord te kunnen gebruiken) en dat ook uit, en als je een platform fijn vind koop je de producten, waar de cijfers van omhoog gaan.

  Dus ook ik uit mijn vraag: heb je een iphone gebruikt, en hem ook daadwerkelijk uitgezocht (want ja, zelfs een apparaat dat je oma kan gebruiken heeft nog diepere functies), of heb je er ooit een in handen gehad en op google-fanboy forums (om even de bal te kaatsen, ben zelf ook google+apple-‘fanboy’ ;) ) gelezen wat er allemaal slecht aan is?

  Ik heb gesproken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.