iPhone ligt wereldwijd nog steeds voor op Android

· Gonny van der Zwaag

iphone marketshareNPD publiceerde eerder cijfers waaruit zou moeten blijken dat de iPhone inmiddels is ingehaald door Android. Ze baseerden zich daarbij op opinies van consumenten op basis van een enquête. Gartner heeft het nu iets grondiger aangepakt, door naar werkelijke verkoopcijfers te kijken. Ze concluderen dat smartphones in de lift zitten: de verkoop groeide in het eerste kwartaal met 48,7 procent. Het iPhone OS heeft nu een marktaandeel van 15,4 procent en Android zit op 9,6 procent.

In de VS is Android inderdaad de iPhone voorbijgestreefd, maar wereldwijd staat de iPhone nog steeds op nummer 1. Er werden 3 miljoen meer iPhones dan Android-toestellen verkocht. Apple’s verkopen stegen met 112,2 procent naar 8,3 miljoen stuks wereldwijd.

In de VS groeiden de verkopen in het eerste kwartaal explosief, waardoor een groeipercentage van 707% werd gehaald. In totaal gingen er 5,2 miljoen Android-toestellen over de toonbank. Vooral in Europa en Azië is de iPhone nog steeds populairder: er worden tweemaal zoveel iPhones als Android-toestellen verkocht.

Symbian is nog steeds het grootste smartphone-platform, dankzij goedkope toestellen van Nokia. Maar de groei is er een beetje uit: Symbian’s marktaandeel daalde van 48,8 naar 44,3 procent. Op de tweede plaats staat RIM’s Blackberry: dat percentage zakte van 20,6 naar 19,4 procent. De derde plaats is voor de iPhone, gevolgd door Android en Windows Mobile.
smartphone verkoop gartner

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.