Signal: nieuwe iPhone-app voor burgerjournalistiek

·

mark malkounIn West-Europa wordt nog heel wat nieuws vergaard door traditionele nieuwsorganisaties, maar in het Midden-Oosten komt het nieuws sinds de ‘Arabische Lente’ vaak rechtstreeks van de burgers. Een nieuwe app voor burgerjournalistiek met de naam Signal komt deze mensen te hulp. De app is gemaakt door de Libanese ondernemer Mark Malkoun, die meent dat traditionele nieuwsvergaring centraal plaatsvindt en nogal traag of bevooroordeeld kan verlopen. Mensen maken toch al foto’s en filmpjes met hun mobiele telefoon en publiceren het op sociale netwerken of sturen de content naar CNN iReport.

De vraag is natuurlijk, waarom je een aparte app zou moeten gebruiken, terwijl het net zo makkelijk is om foto’s en video’s via Twitter te publiceren. Grote mediabedrijven die informatie van burgers willen hebben, zullen daarvoor eerder op Twitter kijken, dan in een aparte app. Toch denkt Malkoun met zijn app impact te kunnen hebben. Burgerjournalistiek is namelijk sterk in opkomst. CNN zou al professionele journalisten hebben ontslagen, omdat de informatie van burgerjournalisten goed genoeg is. De iPhone-app zal gaandeweg in steeds meer landen en regio’s worden uitgerold. Naast de iPhone-app komt er ook een app voor Android. Met Signal kun je een mini-verhaal maken door gebeurtenissen met je camera vast te leggen en te koppelen aan een gps-locatie. De community stemt vervolgens op de verhalen, zodat de beste komen bovendrijven. De meerwaarde van de app is dat je de beste verhalen uit elk land wereldwijd te zien krijgt, waarbij de gebruikers niet alleen de content leveren, maar ook bepalen wat er belangrijk is. Momenteel kunnen alleen foto’s worden gemaakt, maar het plan is om ook video’s toe te staan.

De app is nog niet te downloaden, maar je kunt je wel aanmelden voor de beta.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

4 reacties

 1. door Jasper Maurice Oenema

  ‘De vraag is natuurlijk, waarom je een aparte app zou moeten gebruiken, terwijl het net zo makkelijk is om foto’s en video’s via Twitter te publiceren.’

  Simpel: Waar een wil is, is een weg. De definitie van het ‘’supply and demand’’ (vraag en aanbod) markt.
  In die landen bestaan nog nauwelijks/tot geen ‘’traditionele’’ media zoals wij die kennen. Zoals De Volkskrant, NRC, CNN, BBC. Er is daar nog alleen maar (en ik weet dat dit heel generaliserend is) Al Jazeera, maar die opereert in meerdere landen en kunnen dus zich niet alleen focussen op die landen die de Arabische Lente hebben overleeft, en kleine (nog nationale) omroepen.
  Lang verhaal kort: Een heel goed begin! Ik ben benieuwd hoe het uitpakt.

  Beantwoorden Quote

 2. door Pim Brussee

  Zou mooi zijn, dat elimineert de sterk gekleurde media in ons land!

  Beantwoorden Quote

 3. door Perry12

  Beetje onhandige naamgeving ivm. Signal uit de Cydia store die je zendmasten inventariseert.
  Deze is er sinds iOS5.x wel mee opgehouden bij mij.

  Beantwoorden Quote

 4. Thanks for the article!

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.