Signal: nieuwe iPhone-app voor burgerjournalistiek

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

mark malkounIn West-Europa wordt nog heel wat nieuws vergaard door traditionele nieuwsorganisaties, maar in het Midden-Oosten komt het nieuws sinds de ‘Arabische Lente’ vaak rechtstreeks van de burgers. Een nieuwe app voor burgerjournalistiek met de naam Signal komt deze mensen te hulp. De app is gemaakt door de Libanese ondernemer Mark Malkoun, die meent dat traditionele nieuwsvergaring centraal plaatsvindt en nogal traag of bevooroordeeld kan verlopen. Mensen maken toch al foto’s en filmpjes met hun mobiele telefoon en publiceren het op sociale netwerken of sturen de content naar CNN iReport.

De vraag is natuurlijk, waarom je een aparte app zou moeten gebruiken, terwijl het net zo makkelijk is om foto’s en video’s via Twitter te publiceren. Grote mediabedrijven die informatie van burgers willen hebben, zullen daarvoor eerder op Twitter kijken, dan in een aparte app. Toch denkt Malkoun met zijn app impact te kunnen hebben. Burgerjournalistiek is namelijk sterk in opkomst. CNN zou al professionele journalisten hebben ontslagen, omdat de informatie van burgerjournalisten goed genoeg is. De iPhone-app zal gaandeweg in steeds meer landen en regio’s worden uitgerold. Naast de iPhone-app komt er ook een app voor Android. Met Signal kun je een mini-verhaal maken door gebeurtenissen met je camera vast te leggen en te koppelen aan een gps-locatie. De community stemt vervolgens op de verhalen, zodat de beste komen bovendrijven. De meerwaarde van de app is dat je de beste verhalen uit elk land wereldwijd te zien krijgt, waarbij de gebruikers niet alleen de content leveren, maar ook bepalen wat er belangrijk is. Momenteel kunnen alleen foto’s worden gemaakt, maar het plan is om ook video’s toe te staan.

De app is nog niet te downloaden, maar je kunt je wel aanmelden voor de beta.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.