RadicalFlow: iPhone-app maken zonder programmeerkennis

·

RadicalFlowHet Kickstarter-project RadicalFlow probeert het voor iedereen mogelijk te maken om een app-idee uit te werken, door het schrijven van code te vervangen door een simpele en intuïtieve interface. Hierdoor zou ontwikkelen meer moeten lijken op het maken van een afbeelding in Photoshop. De app schrijft alle benodigde code voor je, nadat je aangeeft wat bepaalde knoppen moeten doen.

De ontwikkelaars achter RadicalFlow vergelijken het programma met Powerpoint en Photoshop. Een aantal tools maken het mogelijk om je idee uit te werken, waarna je bepaalde pagina’s en opties aan elkaar koppelt. Zelfs ontwikkelaars zouden iets aan het programma hebben, omdat het programma het ontwikkelproces zou versnellen.

RadicalFlow wordt webgebaseerd. Je logt in op de website, waarna je aan de slag kunt met een programma gemaakt in HTML5. Tijdens het ontwikkelen kun je op een iPhone of iPad bekijken hoe jouw app er uit komt te zien. Een aantal API’s maken het mogelijk om diensten zoals Vimeo en Instagram in je app te integreren.

De ontwikkelaar moet via Kickstarter 75.000 dollar inzamelen om het programma van de grond te krijgen. Of dat gaat lukken is nog niet duidelijk: ze hebben nog maar een kleine 4.000 dollar binnen, met nog 24 dagen te gaan. Door 199 dollar te doneren aan het project krijg je een RadicalFlow-account, waarmee je een jaar lang de dienst kunt gebruiken. Het geld wordt alleen van je rekening afgeschreven wanneer de ontwikkelaar er in slaagt zijn beoogde 75.000 dollar in te zamelen.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

7 reacties

 1. door ipieter

  Hmmm, ik ben altijd wel erg enthousiast over dit soort initiatieven, maar er kleeft wel een behoorlijk groot nadeel aan: je kunt maar zeer weinig zelf bepalen in vergelijking met bijvoorbeeld C++. Vandaar dat ik toch wel die programmeertaal aan het leren ben. Uiteindelijk is dat de meest flexibele oplossing.
  Ik hoop wel dat dit toch veel mogelijkheden heeft en dat ontwikkelaars er ook wel goede apps mee kunnen maken. dat is tenslotte toch het belangrijkste. Niet de programmeertaal, dat is alleen maar een middel

  Beantwoorden Quote

 2. door BdR

  Leuk idee, maar volgens mij ontkom je toch niet aan code schrijven als je iets echt interessants wil maken. Men experimenteert al sinds de jaren 80 met dit soort grafische dev tools.

  Trouwens er is nu al iets dergelijks beschikbaar in de appstore maar dan specifiek voor games, GACK (Game App Construction Kit) :D

  Beantwoorden Quote

 3. door Alfred

  In de industriële automatisering bestaan al jarenlang PLC’s die je op een soortgelijke wijze programmeert. Je plaatst functieblokjes in een venster die je vervolgens op een bepaalde manier met elkaar en met de in- en uitgangen kunt verbinden. Het is inderdaad een simpele en snelle manier van programmeren en inderdaad alleen geschikt voor simpele projectjes.

  Ik neem aan dat dat ook voor dit systeem opgaat.

  Beantwoorden Quote

 4. door Jerry

  Lets make crapps ;)

  Beantwoorden Quote

 5. door iNick

  Er kleven wel een paar nadelen aan deze ontwikkelmethode:

  – het maakt het niet-programmeurs wel gemakkelijk om de appstore te ‘vervuilen’ met allemaal eenvoudige en nutteloze apps
  – wat gebeurt er met je ‘geniale’ app als die klaar is? Je brengt wel je intelligente eigendom onder bij een externe partij. Hoe gewaarborgd is de geheimhouding hiervan?

  Ik kan me zo voorstellen dat reclameburo’s hier op zitten te wachten: voor iedere klant een (soortgelijke) app. Kassa!

  BTW: ik zie zo 123 niet wat Photoshop te maken heeft met een grafische workflow, want eindresultaat is slechts een plaatje. Wordt het niet verward met Dreamweaver (ook van Adobe) waarmee je wel grafisch een website in elkaar kunt knutselen?

  Beantwoorden Quote

 6. door jim

  Dit heeft Adobe al

  Beantwoorden Quote

 7. Origineel geplaatst door Jerry
  Lets make crapps

  Precies zoals jij het zegt… Met dit soort tools komen er geen betere apps.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.