iOS game-update: Dark Meadow nu gratis, Gnu Revenge, Cordy Sky en koopjes

· Bart Breij

GU DO Gnu Revenge iPhone iPod touch iPadSpraken we gisteren nog de vrees uit dat elke game voor de iPhone en iPod touch opnieuw uitgebracht zal worden met een free-to-play model; is vandaag het horrorspel Dark Meadow die transformatie ondergaan. Het met de Unreal Engine gebouwde spel is nog steeds verkrijgbaar in volledige versie, maar kan je daarnaast gratis oppakken waarna je kan bijbetalen voor extra’s. Ook nieuw: een opvolger van de mooie platformer Cordy en: na Angry Birds Space alweer een game waarin je vliegt in ruimtelijke zwaartekrachtvelden.

Hoofd in de wolken: Cordy Sky

GU DO Cordy Sky iPhone iPod touch iPadHet platformspelletje Cordy was typisch zo’n spelletje dat bij de lancering verzoop in het grote aantal andere games dat rond die tijd uitkwam. Daarom heeft het eigenlijk niet echt de waardering gehad die het spel toekwam. Het was en is namelijk een kek platformspel waarin je in 3D-ogende omgevingen munten verzamelt, verkent en springt. Niet te moeilijk, maar nog wel enigszins prikkelend voor de beginnende speler door steeds moeilijkere omgevingen voor te schotelen. De vandaag uitgebrachte opvolger Cordy Sky barst weer van dezelfde vrolijkheid die het lachende robotje met zich meebrengt en is weer erg goed op te pakken door beginnende spelers… maar daar houden de overeenkomsten ook wel op. Cordy Sky ziet er afgewerkt uit maar biedt als spel niet zo gek veel. Het is een simpele spring-zo-hoog-als-je-kan-game die het gebrek aan afwisseling slechts verbloemt door af en toe een bonusruimte te presenteren waarin je zoveel mogelijk munten kan pakken. Maar ook die veranderen het spel niet echt. Je springt een of twee keer in de lucht, bereikt het volgende platform en dat herhaal je. Eindeloos. Je kan nog wel een jetpack inzetten om langere tijd naar boven te vliegen – en omdat je die handmatig inzet heeft het spel ook nog zijn originele spelidee, maar het kan Cordy Sky niet echt redden van de saaie indruk die we eraan overhouden. Ditmaal echt alléén voor de beginnende spelers, misschien.
Downloaden: Cordy Sky (gratis, universele app)

Gnu Revenge: wiens wraakt wie?

GU DO Gnu Revenge iPhone iPod touch iPad screenshotWeet je nog, dat we in de inleiding verwezen naar Angry Birds Space? Dat slaat op het nieuwe spel Gnu Revenge. En eerlijk: we deden het stiekem gewoon om je aandacht ermee te trekken, want behalve het feit dat je met de ruimte en zwaartekrachtvelden te maken hebt, delen Angry Birds Space en dit nieuwe iPhone-spelletje niet zoveel. In dit spel heb je één knop waarmee je een gnoes afvuurt die zijn UFO-zwevende vijand een dreun moet verkopen. Die vijand wacht listig aan de andere kant van een of meerdere velden met hun eigen zwaartekracht. Dus zal je de gnoes zo moeten afvuren dat ie bij de vijand terecht komt. Gelukkig kan je daarom ook nog onderweg op de raketknop drukken, zodat de gnoes extra vaart vergaart en niet in de eerste de beste bocht al op een nabije planeet botst. Tenminste: we kunnen ons zo voorstellen dat de ontwikkelaar dat in gedachte had toen ze Gnu Revenge maakte. In de praktijk, verwachten we, is het spelletje niet echt voldoende getest. Door de constant wisselende zwaartekrachtvelden en de gevoelloze raketknop van de gnoes, is het bijzonder lastig om aan te voelen hoe je nou moet vliegen. Laat staan dat je er beter in kan worden door al die verschillende krachten in de velden. iGamesview van de video hieronder ervoer duidelijk hetzelfde. We wagen poging na poging om het einddoel te beuken en de drie bonusgnoes onderweg op te pikken, maar het enige wat we doen is crashen en het beeld uitvliegen. De enige wraak die in het spel plaatsvindt, is die van de ontwikkelaar tegenover jou.
Downloaden: Gnu Revenge (€0,79, universele app)

Trailer van de Dag: Dark Meadow

GU DO Dark Meadow the Pact iPhone iPod touch iPadEen primeur in deze rubriek: een half jaar oude game die het voor de tweede keer schopt tot Trailer van de Dag. Dat heeft een reden, waar we in de inleiding al even naar hintten: Dark Meadow is voor de tweede keer uitgebracht en is nu in een free-to-play variant beschikbaar. Dat betekent dat je moet bijbetalen om sterkere wapens en betere items aan te schaffen en dus meer je mannetje te staan in dit spel. Het betekent ook dat je dit horrospel dat gebouwd is op de indrukwekkende Unreal Engine 3 (van onder andere Infinity Blade), nu gratis kan oppakken. En dat loont de moeite. Als nu al verloren mens word je ontvangen in een verlaten landhuis waar je beter niet in terecht had kunnen komen. In elke gang, in elk vertrek en in elke kamer duikt wel een schepsel op waarmee je de confrontatie aangaat. Dat doe je op een Infinity Blade-achtige manier. Als je kiest voor een kruisboog kun je reeds vanaf een afstand op je doel schieten, maar als de vijand nadert, zul je waarschijnlijk vaak teruggrijpen op vingervegen op het scherm waarmee je het gedrocht tegenover je klappen uitdeelt. Ondertussen moet je natuurlijk ook aan je verdediging denken. Dark Meadow: The Pact is vooral een horrorspel in de gruwelijke lelijkheid van haar monsters die op je pad komen en het benauwde gevoel dat je aan het spelen overhoudt. De schrikmomenten zijn na een paar minuten wel uitgewerkt; als je een nieuwe kamer binnenkomt, wéét je dat je kruisboog aangespannen moet zijn. En dat is verre van een kwelling.
Downloaden: Dark Meadow: The Pact (gratis, universele app)

De koopjeshoek

Het kaf van het koren in de dagelijkse gamesaanbiedingen. Speciaal voor jou, als onze favoriete game-update lezer. Zeggen we tegen iedereen hoor.

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.