Fitocracy: word fitter en laat het iedereen weten op de iPhone

· Bart Breij

Fitocracy header fitter worden met de iPhoneJe wilt eigenlijk een betere conditie opbouwen en een kilo of wat afvallen, maar je verdoet alle vrije tijd aan de iPhone? Combineer het beste van beide werelden! Fitocracy is een kakelverse applicatie waarmee je honderden soorten oefeningen kan registreren. Met het uitvoeren van workouts verdien je punten en word je door de applicatie uitgedaagd steeds meer uit jezelf te halen. Ondertussen mogen al je Facebook-, Twitter- en RunKeeper-vrienden in de app je ontwikkelingen volgen en kan je reageren op de vorderingen van anderen.

Kort gesteld: Fitocracy is een sociaal netwerk waarmee je fitter kan worden. Het stikt van de opties en mogelijkheden, maar in de basis draait het allemaal om het centrale tabblad Track. Daarmee selecteer je workouts die je ter plekke wilt uitvoeren, later vandaag uitvoert of al eerder hebt uitgevoerd. Fitocracy tijdlijn feed van vriendenJe kiest je manier van beweging of zelfs een reeks van oefeningen uit een enorme lijst met sportevenementen. Van een partijtje voetballen tot het drukken van een specifiek gewicht. Je geeft aan hoelang je bezig bent geweest of hoeveel kilometer je hebt afgelegd. De app rekent dan uit hoeveel punten je ervoor krijgt. Het is dus niet zo dat je de iPhone tijdens het sporten bij je moet houden om het sporten actief re registreren.

Je vrienden en volgers in de app worden op de hoogte gesteld van je doorzettingsvermogen in het Feed-tabblad. Daar verzamelen alle ontwikkelingen uit je netwerk zich. Zo zie je er dat een medesporter een nieuw niveau heeft bereikt, dat iemand een door de app gestelde uitdaging heeft voltooid en wie zich heeft aangemeld voor een nieuwe groep. Die groepen bevinden zich onder het tweede tabblad en zijn gelijk aan de profielpagina’s in de app, maar dan geschikt voor meerdere mensen. Je ziet hoeveel leden gezamenlijk hoeveel punten hebben gehaald en ziet welke actieve uitdagingen er lopen. Met het tabblad Leaders zie je een rangorde van de spelers die het meeste punten hebben vergaard met een sport, het tabblad Feed zet alle ledenontwikkelingen onder elkaar.

Op je profielpagina zie je hoeveel punten je hebt verzameld, hoeveel achievements je hebt gehaald en hoeveel missies je hebt openstaan. Die kun je daar meteen aannemen. Zo krijg je 350 punten als je Century Push voltooit. De tegenprestatie? 100 Push-ups in zo weinig mogelijk sets, in één workout. Als je tien bezigheden in een week registreert, krijg je daarvoor 10 extra punten. Fitocracy is een logboek voor beginners en ervaren sporters, maar qua uitdagingen slaat het de beginfase even over, lijkt het. Ondanks dat je van tevoren aangeeft wat je doel is in de app. Bij het aanmaken van een profiel kan je namelijk aangeven waarom je Fitocracy gebruikt. Sport je graag in groepen, of mogen er een paar kilo’s af? Het tabblad Leaders laat in één oogopslag zien hoeveel punten je gevolgde personen in 7 dagen, 30 dagen, 90 dagen of in totaal vergaarden. Je kan daarbij ook nog onderscheid maken tussen mannelijk en vrouwelijk.

Gebruikers van de populaire sportregistratie-app RunKeeper hoeven niet te vrezen dat ze opnieuw moeten beginnen met Fitocracy. Sterker nog: Fitocracy leest de RunKeeper-gegevens voor je uit. Helaas werkt Fitocracy nog niet geheel vlekkeloos. Het klaarzetten van uit te voeren activiteiten kan duidelijker, terwijl achteraf registeren erg makkelijk is. Bovenal overdondert de app je nogal als je er de eerste keer, zonder instructies, induikt. Het zijn kleine verbeterpunten in een app die heel veel mensen kan motiveren om fitter te worden.

Downloaden: Fitocracy (gratis)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.